to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Η κυβέρνηση αυτή δεν έχει περιβαλλοντική συνείδηση, δεν έχει κοινωνικό πρόσημο, είναι επικίνδυνη για τις ζωές μας» - άρθρο των Π. Χριστακόπουλου και Α. Μαλάκη, μελών της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά


Στο πέρασμα των χρόνων η Ελληνική παραδοσιακή ή λαϊκή αρχιτεκτονική πέρασε από ουκ ολίγα στάδια έως ότου να καταφέρουν οι ιστορικοί και λαογράφοι να ορίσουν εκείνα τα χαρακτηριστικά που την διέπουν. Κυρίως ήταν προϊόν συλλογικής προσπάθειας και εμπειρίας, προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις του τόπου αλλά και στο κοινωνικό-ιστορικό περιβάλλον.

Στην Ελλάδα βέβαια, των χιλιάδων νησιών, των επιβλητικών βουνών και των πεδινών εκτάσεων, συναρτήσει των κλιματικών μεταβολών ανά περιοχή, είναι αρκετά δύσκολο να προχωρήσουμε στη κατηγοριοποίηση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Κάποιοι τολμηροί ωστόσο μπόρεσαν να διακρίνουν τρεις βασικές ενότητες, των ορεινών, πεδινών και νησιωτικών περιοχών, λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερόμενα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της χώρας μας. Όλα όμως τα Ελληνικά σπίτια, διαχρονικά, είχαν κάτι κοινό! Έναν υπαίθριο χώρο, στεγασμένο ή μη, μπροστά ή πίσω, την αυλή.

Ενδιαφέρουσα η λαογραφία αλλά ας δούμε το σήμερα. Σήμερα, που οι εποχές μετατοπίζονται και η κλιματική αλλαγή είναι πιο εμφανής από ποτέ. «Η γη είναι το σπίτι μας, θα αφήσουμε το σπίτι μας να καταστραφεί;» έλεγαν κάποτε. Πόσο συχνά πλέον διατυπώνεται αυτός ο προβληματισμός; Οι οικονομικές εξελίξεις και η υγειονομική κρίση δεν αφήνουν «έδαφος» για το περιβάλλον.

Ας εστιάσουμε όμως στην Αττική, των πολλών ταχυτήτων, του υπερπληθυσμού, των πολλών αναγκών. Την Αττική λοιπόν που είναι το σπίτι μας. Και όπως όλα τα Ελληνικά σπίτια έτσι κι αυτό έχει τις αυλές του. Η πίσω αυλή όμως έχει έναν συγκεκριμένο σκοπό, να συγκεντρώνει τα σκουπίδια μας.

Δεν θα μπορούσε βέβαια να είναι καμία άλλη από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Μία περιοχή που σηκώνει εδώ και δεκαετίες το βάρος της συλλογής, επεξεργασίας και μεταφόρτωσης των απορριμμάτων ολόκληρης της περιφέρειας. Ήδη στο Σχιστό, λειτουργεί από το 1991 ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), εξυπηρετώντας εκτός από τους Δήμους του Πειραιά, περισσότερους από 20 άλλους δήμους της περιφέρειας.

Σαν να μη έφτανε αυτό, η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών της Ά και  ́Β Πειραιά προχώρησε στην χωροθέτηση ΣΜΑ στην περιοχή του Σχιστού, με μία αντισυνταγματική νομοθετική πρωτοβουλία, χωρίς μάλιστα περιβαλλοντική αδειοδότηση αλλά και συμβατές χρήσεις γης. Με μόνο γνώμονα το κέρδος των ιδιωτών, το οποίο επιτυγχάνεται μέσω της εγγυημένης ποσότητας σκουπιδιών που θα εξασφαλίζεται σε αυτούς, η κυβέρνηση θέτει ως κυρίαρχη λογική τις ΣΔΙΤ παρά την πληθώρα διαθέσιμων και εξασφαλισμένων κοινοτικών πόρων.

Παράλληλα ο περιφερειάρχης Αττικής προχωράει στην δημιουργία δύο Μονάδων Επεξεργασίας απορριμμάτων σε Σχιστό και Φυλή χωρίς να λαμβάνει υπόψη το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για την ανακύκλωση αλλά και την εν εξελίξει αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τα απορρίμματα, μετατρέποντας την περιοχή μας στην πίσω ́ «αυλή»  της Αττικής. Ας μη γελιόμαστε. Η κυβέρνηση αυτή δεν έχει περιβαλλοντική συνείδηση, δεν έχει κοινωνικό πρόσημο, είναι επικίνδυνη για τις ζωές μας. Δεν πρόκειται να αφήσουμε τις πόλεις μας να γίνουν απέραντοι σκουπιδότοποι στο βωμό της εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων και των νεοφιλελεύθερων εμμονών!

Η πίσω αυλή δεν πρέπει να γίνει συνήθεια!

*ΠΕΤΡΟΣ ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΛΑΚΗΣ

ΜΕΛΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΙΡΑΙΑ

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)