to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:57 | 15.01.2021

Πολιτική

Στα 500 ευρώ το πρόστιμο: Αντιδράσεις για το μέτρο «αναθέρμανσης» της οικονομίας του Μητσοτάκη (βίντεο)

Νέα προσπάθεια της κυβέρνησης να κρυφτεί πίσω από την «ατομική ευθύνη» την ώρα που δεν υπάρχει σχέδιο ούτε για τον εμβολιασμό του πληθυσμού.


Μπορεί η «ατομική ευθύνη» σήμερα να βαφτίστηκε «ατομική... υπευθυνότητα», όμως το δόγμα της κυβέρνησης για στοχοποίηση των «άτακτων» πολιτών, αντί της ανάληψης των πραγματικών ευθυνών, ζει και βασιλεύει.

Τι κι αν ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να ψελλίσει σήμερα, κατά τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία, πως η όποια στάση μεμονωμένων πολιτών δεν μπορεί να επισκιάσει τις ευθύνες της Πολιτείας.

Σαν να μην το είπε ποτέ, ανακοίνωσε την αύξηση του προστίμου για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων από τα 300 στα 500 ευρώ. Το κοινοβούλιο πάγωσε στο άκουσμα πως αυτό μάλιστα γίνεται για την... «αναθέρμανση της οικονομίας».

«Κάθε άνοιγμα εγκυμονεί κίνδυνο για αύξηση των κρουσμάτων», ανέφερε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως το πρόστιμο «για όσους επιμένουν να παραβιάζουν τα μέτρα», ώστε να μπορούμε να αναθερμάνουμε την οικονομία δίχως να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία με ένα τρίτο κύμα πανδημίας!

«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υλοποιήσει αυτή την πολιτική από τη Δευτέρα πάντα με τήρηση των μέτρων προστασίας», προσέθεσε. Αναφερόμενος στις ημέρες των εορτών είπε πως η ελληνική κοινωνία έδειξε πειθαρχία και συμμορφώθηκε στις υποδείξεις των ειδικών.

«Φαίνεται ότι ξεπεράσαμε τον σκόπελο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χωρίς αναταράξεις». Έπειτα, υπογράμμισε πως τα στοιχεία αυτά, όμως, δεν δικαιολογούν κανέναν εφησυχασμό.

«Εκτάκτως η Πολιτική Προστασία μπορεί να επιβάλει γρήγορα τοπικά περιοριστικά μέτρα» δήλωσε αναφορικά με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί για «κόκκινες» περιοχές.

Οργή κατά Μητσοτάκη για την αύξηση του προστίμου στα 500 ευρώ

Η αύξηση από τα 300 ευρώ στα 500 ευρώ για την παραβίαση των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας για τον κορωνοϊό που ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τους χρήστες των κοινωνικών δικτύων.

Αλ. Τσίπρας: Ακατανόητο το πρόστιμο των 500 ευρώ, αντιμετωπίζετε την πανδημία με τον Χρυσοχοΐδη

Την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε η αύξηση του προστίμου από τα 300 ευρώ στα 500 ευρώ για την παραβίαση των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας για τον κορωνοϊό που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.«Εκεί που είστε πάρα πολύ αποτελεσματικοί είναι στα μέτρα και στην τήρησή τους. Ενδεχομένως αυτό να αδικεί τους κ. Κικίλια και Κοντοζαμάνη αλλά μάλλον η πανδημία αντιμετωπίζεται με τον κ. Χρυσοχοΐδη και όχι με τον υπουργό Υγείας» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατά τη δευτερολογία του.

«Τι ακριβώς εξυπηρετεί αυτή η απόφαση; Είναι θέμα χρημάτων η μη τήρηση των μέτρων; Είναι μικρό το πρόστιμο των 300 ευρώ για το μέσο πολίτη; Έχετε εικόνα τι σημαίνει για ένα εργαζόμενο που παίρνει 534 ευρώ με τα μέτρα στήριξής σας και να πρέπει να πληρώσει 500 ευρώ; Κάντε το πρόστιμο 534 ευρώ, ώστε όσα παίρνει, τόσα να δίνει» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία είναι εξαρτημένη από το μισθό και από το επίδομα. «Δεν μπορώ να καταλάβω αυτήν την απόφαση. Σηματοδοτεί το αίσθημα αδικίας που υπάρχει στην πλειοψηφία των πολιτών. Δύο μέτρα και δύο σταθμά. Είναι γενικευμένο το αίσθημα αδικίας» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε:

«Για να πάει στο περίπτερο κάποιος πρέπει να στείλει sms αλλά την ίδια στιγμή κάποιος μπορεί να κάνει χριστουγεννιάτικες διακοπές στο Ντουμπάι. Δε σας λέμε ότι τα μέτρα δεν είναι χρήσιμα και αναγκαία αλλά πρέπει να ισχύουν για όλους. Αυξάνετε το πρόστιμο στους φτωχοδιαβόλους».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στη στροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «σπεύδετε με χέρια και πόδια να εφαρμοστεί αυτή η Συμφωνία, καλά κάνετε. Από αυτό το βήμα σας είχα πει κάτι. Η ιστορία τιμά αυτούς που τη γράφουν, όχι αυτούς που σέρνονται από πίσω της».

Ν. Φίλης: Η αύξηση του προστίμου στα 500€ πρέπει να ανακληθεί

Να ανακληθεί η αύξηση του προστίμου ζητά ο Ν. Φίλης. Ειδικότερα τονίζει: Ήταν ήδη αρνητική η απόφαση διπλασιασμού του προστίμου για παραβάσεις (από 150 σε 300€) στις αρχές Νοεμβρίου και -προσωπική μου άποψη- είναι παντελώς αναιτιολόγητη η νέα αύξηση στα 500€ (+67%) την οποία εξήγγειλε προ ολίγο ο πρωθυπουργός στη Βουλή. Χωρίς να επικαλεστεί κανένα πραγματικό στοιχείο αύξησης της παραβατικότητας και επιπλέον σε μια περίοδο όπως αυτή που διανύουμε, με το μισό πληθυσμό να έχει μείνει άνεργος ή με την επιχείρηση κλειστή. Είναι αδιανόητο δε, το ποσό του προστίμου να είναι μεγαλύτερο από οποιαδήποτε μηνιαία ενίσχυση δίνει το κράτος, και αυτή σε ελάχιστο αριθμό δικαιούχων.

Αφήνω κατά μέρος το γεγονός ότι 500€ πρόστιμο δεν πονούν το ίδιο όλους τους συμπολίτες μας, ούτε ότι μπορεί κανείς να είναι βέβαιος ότι επιβάλλονται στο δρόμο με την ίδια «ζέση», ανεξαρτήτως της εμφάνισης ή της κοινωνικής ομάδας στην οποία ανήκει ο παραβάτης. Αντιθέτως: είδαμε με ποιο τρόπο τα πρόστιμα «αξιοποιούνται» σε βάρος εργαζομένων που υποχρεώνονταν από τον εργοδότη να παραβούν το ωράριο ή σε βάρος πολιτών που συμμετείχαν σε ενοχλητικές για την κυβέρνηση διαδηλώσεις (παρόλο ότι έγιναν με όλες τις υγειονομικές προφυλάξεις) και... δεν αξιοποιούνται όταν για παράδειγμα αφορούν πιστούς έξω από εκκλησίες. (αναλυτικότερα)

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την πανδημία με αστυνομία και πρόστιμα.

Ο Μητσοτάκης μιλώντας σήμερα στην Βουλή σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας, ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι αυξάνεται το πρόστιμο στα 500 ευρώ για άσκοπες μετακινήσεις και τη μη χρήση μάσκας.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την πανδημία με αστυνομία και πρόστιμα.
Αντί να λάβει έκτακτα κοινωνικά μέτρα διαχείρισης της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.
Αντί να προχωρήσει στην στήριξη του κόσμου που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον Κορονοϊό, αλλά και του κόσμου που βρίσκεται εγκλωβισμένος στο σπίτι του υπό τη διαρκή απειλή της ανεργίας, της φτώχειας και της πανδημίας.
Αντί να προχωρήσει στη σύσταση ενός κοινωνικό κράτους, επιλέγει στήσει ένα αστυνομικό κράτος, ένα κράτος επιτήρησης, τιμωρίας και καταστολής.
Η κυβέρνηση φοβάται τις κοινωνικές αντιδράσεις που παράγονται από το σχέδιο που η ίδια εφαρμόζει, γιατί γνωρίζει ότι το "μεταρρυθμιστικό" της έργο διαλύει κάθε κατάκτηση και ελευθερία που έχει υπάρξει από την έναρξη της Μεταπολίτευσης ως σήμερα.

Κ. Μάλαμα: Η κυβέρνηση συνεχίζει τις υπερβολές καταστολής απέναντι στους πολίτες

Η κυβέρνηση συνεχίζει τις υπερβολές καταστολής απέναντι στους πολίτες, αυξάνοντας το πρόστιμο για την μη τήρηση των μέτρων στα 500 ευρώ, ακόμα και στην περίπτωση μιας τυχαίας παράλειψης. Δυστυχώς, ο​ι αρμόδιοι δεν φαίνεται να γνωρίζουν ότι το συγκεκριμένο ποσό είναι εξοντωτικό για εκατομμύρια συνανθρώπους μας που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τον βασικό μισθό των 534 ευρώ, όπως υπογράμμισε κι ο Αλέξης Τσίπρας, ή με το ταμείο ανεργίας των 400 ευρώ, ή με το εισόδημα αλληλεγγύης των 200 ευρώ. Το βασικό θα έπρεπε να είναι η κοινωνική συναίνεση στα υγειονομικά μέτρα, ώ​στε αυτά τελικά να επιτύχουν. Η εξόντωση των πολιτών μέσα από τα πρόστιμα δεν συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)