to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μαζική ανοσία στον ολοκληρωτισμό

Έχουμε μια ευθεία επίθεση, μια καίρια βολή στην καρδιά της δημοκρατίας και του ιδίου του δημόσιου πανεπιστήμιου


Να τελειώνουμε με το comme il faut. Το καθεστώς που δημιουργεί η Νέα Δημοκρατία στα πανεπιστήμια απαντάται σε κράτη ολοκληρωτικά και αυταρχικά. Πουθενά στην Ευρώπη, σε κανένα από τα πανεπιστήμια που επικαλούνται οι «άριστοι» της πλάκας, δεν υφίσταται σώμα αστυνομίας με μόνιμη παρουσία σ’ αυτά.

Μοναδική εξαίρεση κάποια πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Εκεί, βέβαια, στις περισσότερες πολιτείες μπορεί ο καθένας να αγοράσει όπλο από το... περίπτερο, επομένως μιλάμε για μια εντελώς άλλη συνθήκη. Σε καμία άλλη σοβαρή δημοκρατική χώρα, πουθενά στην Ε.Ε., δεν βλέπουμε τα υπουργεία Παιδείας να νομοθετούν μαζί με τα υπουργεία αστυνομίας. Ιδίως όταν αυτό επιβάλλεται με σύσσωμη την πανεπιστημιακή κοινότητα, από τη Σύνοδο Πρυτάνεων έως τους φοιτητικούς συλλόγους, να είναι απέναντι. Μπαχαλάκηδες και οι πρυτάνεις άραγε;

Βέβαια, στη χώρα μας οι παλιότεροι έχουν ζήσει τόσο το σπουδαστικό τής Ασφάλειας όσο και τις διορισμένες πρυτανικές αρχές από τη δικτατορία. Θυμίζουμε ότι συνέβη κι αυτό από κυβέρνηση Σαμαρά, με τη θέσπιση των αποτυχημένων και άχρηστων Συμβουλίων Διοίκησης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η Κεραμέως και ο Χρυσοχοΐδης κάνουν για ακόμα μια φορά τον  Όρμπαν να ζηλεύει και τον Ερντογάν να ζητάει copyright. Μαζί δε με την αστυνομία με τα πράσινα μπλουζάκια, μειώνουν τους εισακτέους δημιουργώντας φρέσκια πελατεία για τους φίλους τους των ιδιωτικών κολεγίων της πλάκας.

Χθες οι φοιτητές κατέβηκαν στον δρόμο. Απέναντί τους βρήκαν εκατοντάδες αστυνομικούς και τις αύρες. Ο Χρυσοχοΐδης χτύπησε ξανά ειρηνικούς διαδηλωτές και εφάρμοσε την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Δεν πρόκειται όμως για μια συντεχνιακή υπόθεση των φοιτητών. Έχουμε μια ευθεία επίθεση, μια καίρια βολή στην καρδιά της δημοκρατίας και του ιδίου του δημόσιου πανεπιστήμιου. Και η Αριστερά; Η Αριστερά οφείλει να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις της και, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, να σταθεί δίπλα στους φοιτητές και τους ακαδημαϊκούς έμπρακτα, να σπάσει την απαγόρευση Χρυσοχοΐδη στην πράξη. Η κυβέρνηση έχει εκμεταλλευτεί τον φόβο και την παράλυση της δημοκρατίας και των ελευθεριών που έχει φέρει η κρίση της πανδημίας για να ξεχαρβαλώσει τα πάντα. Κι αν περιμένουμε την ανοσία της αγέλης, μάλλον δεν θα έχει μείνει τίποτα όρθιο να υπερασπιστούμε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)