to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το κράτος - μπασκίνας*

Κεραμέως και Χρυσοχοΐδης ξαναζεσταίνουν ένα φαΐ που έχει καεί πολλές φορές στο παρελθόν


Τα μαύρα χρόνια της χούντας το Σπουδαστικό της Ασφάλειας των διαβόητων Κ. Καραπαναγιώτη, Ι Καλύβα, Κ. Σμαΐλη και Β. Κραββαρίτη... «διέπρεπε» (συλλήψεις, βασανιστήρια και καθημερινές παρακολουθήσεις και χαφιεδισμός). Δεν μπόρεσε όμως να αποτρέψει τη Νομική ούτε το Πολυτεχνείο.

Το Σπουδαστικό της Ασφάλειας καταργήθηκε τρεις μήνες μετά την πτώση της χούντας.

Λίγα χρόνια αργότερα, με υπουργό Παιδείας του Κ. Καραμανλή τον Γ. Βαρβιτσιώτη, με τον Νόμο 815, επιχειρήθηκε μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Παρότι υπήρχαν και κάποια θετικά στοιχεία (κατάργηση της καθηγητικής έδρας και δημιουργία Τομέων), αυτό που μέτρησε για τους φοιτητές της εποχής ήταν η επαναλειτουργία των πειθαρχικών στα ΑΕΙ, ο περιορισμός των εξεταστικών περιόδων σε δύο και η παράλληλη θέσπιση του ν+2 ως προς τα έτη σπουδών.

Παρά την αιματηρότατη καταστολή με εισβολή της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο Πάτρας -όπου από τύχη δεν υπήρξαν νεκροί φοιτητές- την άνοιξη του 1979, λίγους μήνες μετά το φθινόπωρο όλες οι σχολές της Ελλάδας ήταν κατειλημμένες για πρώτη φορά μετά το 1973. Ο Κ. Καραμανλής, έχοντας ζήσει από κοντά τον Μάιο του 1968 στη Γαλλία, όπου «μια σπίθα άναψε τεράστια φωτιά», κατάργησε τελικά ο ίδιος τον δικό του νόμο.

Κεραμέως και Χρυσοχοΐδης ξαναζεσταίνουν ένα φαΐ που έχει καεί πολλές φορές στο παρελθόν... Δυστυχώς -γι’ αυτούς- δεν διαθέτουν το πολιτικό ένστικτο και το κριτήριο του Κ. Καραμανλή.

Τους ευχόμεθα από βάθους καρδίας... καλά ξεμπερδέματα.

* Λεξικό Τριανταφυλλίδη: μπασκίνας ο [baskínas]: ο αστυνομικός· μπάτσος. [μπασκίν(ι) -ας ****** τούρκ. baskιn

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)