to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:45 | 14.01.2021

Πολιτισμός

«Το ταξίδι του Οδυσσέα - Η τέχνη της μνήμης»: Μια μελωδική απεικόνιση της Μεσογείου από νησί σε νησί

Το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Odysseas journey – The art of memory» του Μαρίνου Σκλαβουνάκη έχει σκοπό να δώσει ένα μικρό δείγμα της πολυπολιτισμικής σχέσης μεταξύ του ομηρικού μύθου και της μουσικής παράδοσης της Μεσογείου - Πρόσφατα απέσπασε το σχετικό βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ μικρού μήκους στο Διεθνές Φεστιβάλ Γέφυρες


(Ο σκηνοθέτης Μαρίνος Σκλαβουνάκης με τον Ψαραντώνη)

Δημιουργοί του «Odysseas journey – The art of memory» είναι ο Μαρίνος Σκλαβουνάκης (που έκανε και τη σκηνοθεσία) και ο Τάσος Γεωργόπουλος, σε παραγωγή της ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΜΑΝΤΕS.

Αυτό το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου έργου που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Ως σκοπό έχει να δώσει ένα μικρό δείγμα της πολυπολιτισμικής σχέσης μεταξύ του ομηρικού μύθου και της μουσικής παράδοσης της Μεσογείου.

Ξεκινώντας  από την άποψη  ότι η μουσική κουβαλάει τη συλλογική μας μνήμη και ότι μέσα της περικλείει τον κάθε τόπο και την ιστορία του, η ταινία περιπλανιέται μέσα από τη μουσική μνήμη του κάθε τόπου που επισκέφτηκε ο Οδυσσέας.  Ζωντανεύει τους σταθμούς αυτούς μέσα από τα χαρακτηριστικά ακούσματα κάθε περιοχής.

Αξιόλογοι σύγχρονοι μουσικοί, προερχόμενοι από τους σταθμούς του ταξιδιού του μυθικού ήρωα, εμπνέονται από το συγκεκριμένο μύθο της περιοχής τους και δημιουργούν.

Έτσι, μεταξύ άλλων μιλούν στο ντοκιμαντέρ ο Ross Daly, ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης, ο Δημήτρης Αποστολάκης, η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, η Αρετή Κετιμέ, ο Αντώνης Ξυλούρης ή Ψαραντώνης και ο Carmelo Siciliano.

Τελικός σκοπός  είναι η παραγωγή ενός πολύγλωσσου  ντοκιμαντέρ διάρκειας περίπου 120 λεπτών, η παραγωγή ενός μουσικού CD (το οποίο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί), με όλους τους συμμετέχοντες, παραδοσιακούς  μουσικούς και τη διοργάνωση ενός μουσικου Φεστιβάλ με την παρουσία όλων των μουσικών που συμμετείχαν.

Η διοργάνωση αυτού του μουσικού φεστιβάλ έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα νέο θεσμό στα Νησιά της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης στο οποίο παραδοσιακοί μουσικοί από όλη τη Μεσόγειο θα μπορούν να συμμετέχουν, να εκφραστούν και  να μας μεταφέρουν εικόνες από τις πατρίδες τους.

Όπως σημειώνουν οι δημιουργοί:

Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα του BBC Culture, με θέμα «φανταστικές ιστορίες που έχουν διαμορφώσει τρόπους σκέψης ή επηρεάσει την Ιστορία», η «Οδύσσεια» αναδείχθηκε ως το κορυφαίο έργο όλων των εποχών. Οι αναγνώσεις της «Οδύσσειας» είναι πολλές. Νόστος, θαλασσινό παραμύθι της περιπέτειας του ήρωα, πολιτική τραγωδία, κωμωδία με πλάνες, ερωτικό δράμα, τραγωδία της λήθης. Δεν είναι μία ανάγνωση, είναι όλες σε ένα ενιαίο, σύνθετο σύνολον. Αυτό την κάνει μοναδική και ξεχωριστή. Αυτό της δίνει στοιχεία οικουμενικότητας.

Το «Μουσικό ταξίδι στα βήματα του Οδυσσέα» είναι μια μελωδική απεικόνιση της Μεσογείου από κάβο σε κάβο, από νησί σε νησί, παραπλέοντας τους σταθμούς της «Οδύσσειας» του Ομήρου. Γνωστοί, δεξιοτέχνες μουσικοί της εποχής μας, προερχόμενοι από τους σταθμούς του ταξιδιού του Οδυσσέα, εμπνέονται από τον μύθο του ομηρικού έπους, από το φυσικό τοπίο και την μουσική παράδοση του χώρου τους και ως σύγχρονοι ομηρίδες δημιουργούν ένα πρωτότυπο διαπολιτισμικό έργο: Το «Μουσικό ταξίδι στα βήματα του Οδυσσέα», με παραγωγή ενός μουσικού CD, ενός πολύγλωσσου ντοκυμαντέρ, καθώς επίσης και διοργάνωση ενός μουσικού φεστιβάλ.

Βραβεία

Η ταινία “Odysseas journey – The art of memory” (2020) έχει βραβευτεί :

• Semi finalist στο  Top shorts Film Festival (2020)
• International Undrground Film festival of Paris (2020) (καλύτερο μουσικό ντοκιμαντέρ),
• Διεθνές Φεστιβάλ Γέφυρες - Bridges international film festival. (25-12-2020) Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ μικρού μήκους.
• Official selection International film festival of larissa (2021)

Και να αναφέρουμε τους συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Μαρίνος Σκλαβουνάκης
Μουσική επιμέλεια: Τάσος Γεωργόπουλος
Σενάριο: Μαρίνος Σκλαβουνάκης, Τάσος Γεωργόπουλος
Επιμέλεια κειμένων: Δεριζιώτης Δημήτρης
Διεύθυνση Φωτογραφίας:   Γιώργος Κουτσαλιάρης
Παραγωγή:      AMANTES  ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ
Διεύθυνση παραγωγής:   Σκλαβουνάκης Μαρίνος
Βοηθός παραγωγής A:Φρόσω Τζαννετάτου
Βοηθός παραγωγής B:  Τατιάνα Πολίτη
Βοηθός παραγωγής Γ: Francesca Minutoli
Μοντάζ:  Σπύρος Κόκκας 
Ηχοληψία:  Ντίνος Κίττου
Σχεδιασμός ήχου: Tone Studio – Κώστας         Φυλακτίδης
Βοηθός κάμερας: Μπερετούλης Θωμάς
Compositor: Θέμης Κατσιμίχας
D. I. Colorist:Μάνθος Γ. Σαρδής
Σπικάζ: Βίκυ Παπαδοπούλου

Παίζουν οι Μουσικοί: 

Γεωργόπουλος Τάσος:  “Στα βήματα του Οδυσσέα”
Αποστολάκης Δημήτρης: “Ερωτόκριτος”
Λουδοβίκος των Ανωγείων:  “Χωρίς αποσκευές”
Βαΐτσης Χαρακοπίδης - Γκάιντα: (Ελεύθερος συγκαθιστός)
Αντώνης Ξυλούρης - Ψαραντώνης: “Γιάντα 'σαι νύχτα σκοτεινή”
Λάμπης Ξυλούρης-Ούτι με Παναγιώτη Μπουτσάκη-Λαούτο: “Ο πόνος του Ηρακλή”
Αρετή Κετιμέ:  “Στο’πα και στο ξαναλέω”

Περισσότερα στη σελίδα https://www.odysseusjourney.eu/el/

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)