to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κεραμέως και Χρυσοχοΐδης: Στον δρόμο για μια ιδανική κοινωνία

Βιαστήκαμε να χαρούμε όσοι, βλέποντας την κοινή συνέντευξη τύπου Μιχάλη Χρυσοχοίδη και Νίκης Κεραμέως, πιστέψαμε ότι ήρθε η ώρα για τη συνεργασία των δύο υπουργείων, ώστε να παρέχονται εκπαιδευτικές υπηρεσίες Δια Βίου Μάθησης στα Σώματα Ασφαλείας.


Η κοινή συνέντευξη τύπου δεν αφορούσε, δυστυχώς, τη μόρφωση των αστυνομικών, αλλά ακριβώς το αντίθετο, την αστυνόμευση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Έτσι, η Ελλάδα επί κυβέρνησης Δεξιάς, αποκτά ακόμη μια διεθνή πρωτοτυπία. Εκτός από τη χώρα με τις λιγότερες ΜΕΘ ανά κατοίκους εν μέσω πανδημίας, αλλά και με τους περισσότερους αστυνομικούς αναλογικά με τον πληθυσμό, αποκτούμε τώρα και το προνόμιο να γίνουμε η πρώτη χώρα στον κόσμο που τα πανεπιστήμιά της θα φυλάσσονται όχι από πανεπιστημιακή φύλαξη που αναφέρεται στις διοικήσεις των πανεπιστημίων, όπως συμβαίνει σε όλα τα δημοκρατικά και πολιτισμένα κράτη στον κόσμο, αλλά από ειδικά αστυνομικά σώματα, εγκατεστημένα εντός των ΑΕΙ.

Κι εκεί λοιπόν που περιμέναμε να ανακοινωθούν από την κυβέρνηση προσλήψεις καθηγητών, προκειμένου να καλυφθούν τα τεράστια κενά σε επιστημονικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό που δημιουργήθηκαν μετά από 10 συνεχή χρόνια κρίσης, κατά τα οποία όχι μόνο νέες προσλήψεις, αλλά ούτε καν οι ελάχιστες αντικαταστάσεις όσων συνταξιοδοτούνταν δεν γίνονταν, ανακοινώθηκαν τελικά προσλήψεις 1.000 αστυνομικών που θα στελεχώσουν το παγκοσμίως πρωτότυπο σώμα πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Τελικά, κάθε πέρσι και καλύτερα.

Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι δεν υπήρξε χειρότερη περίπτωση υπουργού Παιδείας από εκείνην πριν αρκετά χρόνια, που είχε προτείνει οι εναπομείναντες καθηγητές στα πανεπιστήμια να αναλάβουν να διδάσκουν τα μαθήματα των συνταξιοδοτηθέντων. Στην Ιατρική δηλαδή το μάθημα της Λοιμωξιολογίας να το διδάσκει ο καθηγητής της Γυναικολογίας και στο Πολυτεχνείο το μάθημα της Αντοχής των Υλικών να το διδάσκει ο καθηγητής της Οδοποιίας…

Σήμερα διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν και χειρότερα. Καθώς η σημερινή υπουργός σε απάντηση του αιτήματος των πανεπιστημίων για πλήρωση των κενών θέσεων των καθηγητών, ανταποκρίθηκε δίνοντας θέσεις… αστυνομικών.

Ίσως αν τα πανεπιστήμια είχαν την φαντασία να ζητήσουν αστυνομικούς, να είχαν περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν ακαδημαϊκό προσωπικό.

Για να μην αδικούμε πάντως ούτε την υπουργό Παιδείας, ούτε τον υπουργό προστασίας του πολίτη, εδώ που τα λέμε, δεν είναι και τόσο άσχετα, όσο εξ αρχής φαίνονται, τα αντικείμενα ενασχόλησης ενός καθηγητή και ενός αστυνομικού.

Και οι δύο ασχολούνται με έρευνες. Με επιστημονικές οι καθηγητές και με εγκληματολογικές οι αστυνομικοί.

Μπορεί η ώσμωση των δύο να φέρει θετικά αποτελέσματα. Οι μεν αστυνομικοί, παρακολουθώντας την έρευνα στα πανεπιστημιακά εργαστήρια να βελτιώσουν τις ερευνητικές τους μεθόδους και να γίνουν πιο συστηματικοί, ώστε να συλλάβουν τελικά τους φυγόδικους Χρυσαυγίτες Παππά και Λαγό.

Και μπορεί και οι καθηγητές πανεπιστημίου από την άλλη, ζώντας και εργαζόμενοι στον ίδιο χώρο με τους αστυνομικούς να βελτιώσουν τις παιδαγωγικές τους μεθόδους, εισάγοντας τεχνογνωσία από τις ανακριτικές τεχνικές των αστυνομικών που στηρίζονται στο γνωστό δόγμα «όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος».

Μπορεί δηλαδή η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας να ωφελήσει τελικά και την αστυνομία, που θα βελτιώσει τις ερευνητικές της μεθόδους, αλλά να βελτιώσει και το έργο των καθηγητών πανεπιστημίου, που θα γίνουν πιο… αποτελεσματικοί στη μεταδοτικότητα της γνώσης.

Οπότε το μόνο που μένει, είναι μετά από σύντομο χρονικό διάστημα να επαναληφθεί μια κοινή συνέντευξη τύπου των δύο υπουργών. Στην οποία ο υπουργός προστασίας του πολίτη θα ανακοινώσει την πρόσληψη ειδικού σώματος καθηγητών πανεπιστημίου που θα εγκατασταθούν εντός των αστυνομικών τμημάτων, για να ενισχυθεί με νέα τεχνογνωσία η αστυνομική έρευνα.

Τελικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη υλοποιεί την ιδανική κοινωνία, όπως ακριβώς την είχε οραματιστεί ο αείμνηστος μουσικός και διανοούμενος Θάνος Μικρούτσικος.

Μια κοινωνία στην οποία ο ποιητής θα ψαρεύει και ο ψαράς θα γράφει ποιήματα…

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)