to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:23 | 13.01.2021

Διεθνή

«Αστακός» από την εθνοφρουρά το Καπιτώλιο: Σε εξέλιξη η συνεδρίαση για την παραπομπή Τραμπ

Στις 10 το βράδυ, ώρα Ελλάδος, αναμένεται η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για το κατηγορητήριο σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ


Tο αμερικανικό Κογκρέσο ξεκίνησε σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) τη συζήτηση για το κατηγορητήριο σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος κατηγορείται ότι ενθάρρυνε την εισβολή στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον η οποία προκάλεσε πέντε θανάτους.

Η ψηφοφορία για το κατηγορητήριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί γύρω στις 15:00 (22:00 ώρα Ελλάδας) στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το αποτέλεσμά της είναι λίγο πολύ αναμενόμενο καθώς οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία στο Σώμα.

Ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα γίνει έτσι σήμερα ο πρώτος στην Ιστορία που θα έχει παραπεμφθεί δύο φορές από το Κογκρέσο στο πλαίσιο διαδικασίας για την καθαίρεσή του.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φέρει ευθύνη για την επίθεση στο Καπιτώλιο, την περασμένη εβδομάδα, εκτίμησε σήμερα ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τασσόμενος όμως ταυτόχρονα κατά της παραπομπής του.

«Ο πρόεδρος φέρει ευθύνη για την επίθεση στο Κογκρέσο από τον όχλο των ταραξιών» είπε ο Κέβιν Μακάρθι, στενός σύμμαχος του Τραμπ ο οποίος είχε υιοθετήσει και επαναλάμβανε τους αβάσιμους ισχυρισμούς του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα για τη νοθεία στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. «Θα έπρεπε να έχει αποκηρύξει αμέσως τον όχλο, όταν είδε τι εκτυλισσόταν», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο Μακάρθι είπε ότι «θα ήταν λάθος» να παραπεμφθεί ο Τραμπ τόσο κοντά στο τέλος της θητείας του.

Στο μεταξύ, και έκτος Ρεπουμπλικάνος βουλευτής, ο Νταν Νιουχάους, ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της παραπομπής του Τραμπ. Ο πρόεδρος «δεν καταδίκασε κατηγορηματικά την επίθεση, ούτε κάλεσε ενισχύσεις όταν οι αστυνομικοί μας (σ.σ. του Καπιτωλίου) κατατροπώθηκαν. Η χώρα μας χρειαζόταν έναν ηγέτη και ο πρόεδρος Τραμπ απέτυχε να τηρήσει τον όρκο του», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Νιουχάους, ο οποίος εκλέγεται στην Πολιτεία Ουάσινγκτον.Εντωμεταξύ σύμμαχοι του Προέδρου πέρασαν στην αντεπίθεση. Ο ρεπουμπλικάνος βουλευτής Τζιμ Τζόρνταν, ζήτησε την απομάκρυνση της ρεπουμπλικάνας βουλεύτριας Λίζ Τσένι από το προεδρείο της Βουλής καθώς ζήτησε την παραπομπή του Προέδρου Τραμπ.

«Αστακός» το Καπιτώλιο

Την ώρα που οι πληροφορίες για ένοπλες διαμαρτυρίες ενόψει της ορκωμοσίας του 46ου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου, η εθνοφρουρά στις ΗΠΑ ήδη βρίσκεται μέσα και έξω από το Καπιτώλιο φοβούμενη ένοπλες επιθέσεις από υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ.

Το γύρο του κόσμου κάνουν οι φωτογραφίες ανδρών και γυναικών της εθνοφρουράς οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε κάθε γωνιά εντός και εκτός του Καπιτωλίου καθώς έχει ξεκινήσει η διαδικασία από την Βουλή των Αντιπροσώπων για την αποπομπή του Ντόναλντ Τραμπ.

Μάλιστα όπως φαίνεται και στις παρακάτω φωτογραφίες τα μέλη της εθνοφρουράς κοιμήθηκαν με πλήρη εξοπλισμό ακόμη και στο πάτωμα του Καπιτωλίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)