to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:06 | 14.01.2021

Πολιτική

Με μείωση εισακτέων και «άρωμα» ΕΛ.ΑΣ. το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια

Παρουσιάστηκε την Τετάρτη το νομοσχέδιο των υπ. Παιδείας και Προ.Πο., που περιορίζει την πρόσβαση στα ΑΕΙ καθιερώνοντας βάσεις εισαγωγής και περιορισμό στα μηχανογραφικά, ενώ θέτει όρια φοίτησης ν+2 χρόνια - Ατζέντα «νόμος και τάξη» με την «πανεπιστημιακή αστυνομία» να υπάγεται στην ΕΛ.ΑΣ. και πειθαρχικά συμβούλια για τους φοιτητές


Οι υπουργοί Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασαν την Τετάρτη το σχέδιο νόμου των δύο υπουργείων, με τίτλο: «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις». Το νομοσχέδιο είναι προγραμματισμένο να τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση άμεσα. 

Περιορισμός πρόσβασης στα ΑΕΙ, στο ν+2 το όριο φοίτησης

Η παρουσίαση του νομοσχεδίου επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να περιορίσει την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές, θεσπίζοντας ελάχιστη βάση εισαγωγής ανά τμήμα αλλά και προχωρώντας σε «αλχημείες» με την υποβολή του μηχανογραφικού, καθώς από του χρόνου θα γίνεται σε δύο στάδια. Παράλληλα, η Νίκη Κεραμέως προχωρά στην θέσπιση της διαγραφής φοιτητών που ξεπερνούν το νέο όριο φοίτησης ν + 2, κάνοντας λόγο για «χρόνιες παθογένειες» - κι ας πρόκειται για φοιτητές που ουσιαστικά δεν επιβαρύνουν τα ΑΕΙ. 

Face control, χίλιοι αστυνομικοί μες στα πανεπιστήμια και «πειθαρχικά συμβούλια»

Την ίδια στιγμή, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εξήγγειλε πλαίσιο ασφυκτικής αστυνόμευσης των ΑΕΙ, με face control (ή αλλιώς «ελεγχόμενη είσοδο»), δυνατότητα συλλήψεων από το νέο σώμα της «πανεπιστημιακής αστυνομίας» που θα ονομάζεται ΟΠΠΙ, θα αριθμεί 1.000 αστυνομικούς που «δεν θα φέρουν πυροβόλα όπλα» και θα υπάγεται απευθείας στην ΕΛΑΣ. Με το νομοσχέδιο ιδρύονται και Πειθαρχικά Συμβούλια που θα προβλέπουν ποινές ακόμη και για... αντιγραφές ανάμεσα σε άλλες «αξιόποινες πράξεις» που δεν προσδιορίζονται.  Φαίνεται πως η κυβέρνηση θέλει να τιμωρήσει τους «άτακτους» φοιτητές και να επιβάλει «καθεστώς ησυχίας νοσοκομείου» στα ΑΕΙ. 

Το νομοσχέδιο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη βγάζει τους φοιτητές στους δρόμους

Σε κινητοποίηση καλούν φοιτητές για σήμερα Πέμπτη, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο Κεραμέως - Χρυσοχοϊδη που θέλει να επιβάλλει ησυχία νεκροταφείου στα Πανεπιστήμια. Οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας καλούν στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

Τι προβλέπει αναλυτικά το νομοσχέδιο:

Τρεις βασικές αλλαγές επιφέρει το νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, όσον αφορά στην εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Πρώτη, η καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα, όχι με απόλυτο αριθμό (πχ. 10), αλλά ορισμένη από το κάθε τμήμα. Συγκεκριμένα, η βάση εισαγωγής για κάθε τμήμα θα προκύπτει, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, από ένα ποσοστό (80%-120%) του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου στα μαθήματα που εξετάστηκαν. Τα παραπάνω θα ισχύσουν από τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, του 2021. Από του χρόνου (Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022), το υπουργείο προγραμματίζει, επιπλέον, να δώσει στα τμήματα την δυνατότητα να επιλέγουν συντελεστές βαρύτητας για τα εξεταζόμενα μαθήματα.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά στον περιορισμό του αριθμού των επιλογών του μηχανογραφικού και συμπλήρωσή του σε δύο φάσεις. Η αλλαγή αυτή, που επίσης προγραμματίζεται -εν τέλει- για τις επόμενες Πανελλαδικές (2022) εισάγει 2 φάσεις συμπλήρωσης μηχανογραφικού. Στην Α' φάση, οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώσουν συγκεκριμένο αριθμό τμημάτων στο μηχανογραφικό. Ο αριθμός θα προκύπτει από το 10% του συνόλου των τμημάτων για τα ΓΕΛ και το 20% για τα ΕΠΑΛ. Στη Β' φάση, θα συμμετέχουν όσοι δεν έχουν εισαχθεί στην πρώτη φάση, χωρίς περιορισμό επιλογών και για τις θέσεις των ΑΕΙ που θα έχουν απομείνει.

Παράλληλα, θα υπάρξει μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ, με βάση το απολυτήριο, κάτι που θα ισχύσει από φέτος.

Τρίτον, εισάγεται χρονικό όριο φοίτησης. Για τα 4ετή προγράμματα σπουδών, το όριο θα είναι ν+2. Για τα προγράμματα σπουδών διάρκειας μεγαλύτερης των 4 ετών, θα είναι ν+3. Οι αλλαγές θα ισχύσουν για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη και για εξαιρέσεις (λόγοι εργασίας, σοβαρών θεμάτων υγείας, κτλ).

Η ΕΛ.ΑΣ. μέσα στα ΑΕΙ

Τρεις αλλαγές επιφέρει το νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, όσον αφορά στην ενίσχυση της ασφάλειας, κατά το κυβερνητικό αφήγημα, στους χώρους των πανεπιστημίων. Αυτές αφορούν στην ελεγχόμενη είσοδο στα ΑΕΙ και σύσταση δομών ασφαλείας, στη σύσταση «πανεπιστημιακής αστυνομίας» με την ονομασία ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) και στην ενίσχυση διατάξεων πειθαρχικού δικαίου.

Αναλυτικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει την ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο στον χώρο των ΑΕΙ. Όπου αυτό δεν είναι εφικτό, σε πανεπιστήμια που π.χ. συνορεύουν με πάρκα, η ελεγχόμενη είσοδος θα γίνεται στους εσωτερικούς χώρους.

Για την ΟΠΠΙ, προβλέπονται 1.000 οργανικές θέσεις, που θα κατανέμονται και θα ανακατανέμονται στα ΑΕΙ ανάλογα τις ανάγκες τους. Πρόκειται για μία ομάδα με ειδική εκπαίδευση από την ΕΛΑΣ, που θα φέρει ειδική στολή, θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ, παρά τις αντιρρήσεις των πρυτάνεων, και θα συνεργάζεται με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη του εκάστοτε ΑΕΙ. Η ομάδα θα έχει πλήρη αστυνομικά καθήκοντα, αλλά δεν θα φέρει πυροβόλα όπλα.

Ως προς το πειθαρχικό δίκαιο, το νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη περιλαμβάνει διατάξεις για πειθαρχικά παραπτώματα και πειθαρχικές ποινές, ενώ προβλέπεται και η σύσταση Πειθαρχικού Συμβουλίου Φοιτητών. Τα παραπτώματα θα αφορούν από το αδιάβλητο των εξετάσεων, μέχρι και αξιόποινες πράξεις και προβλέπεται ένα πλαίσιο αντίστοιχων ποινών.

«Τα πανεπιστήμια αποτελούν κρίσιμες δημόσιες υποδομές, που δέχονται απειλές ασφαλείας και προστασίας διεθνώς», σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, απαριθμώντας στη συνέχεια τις «απειλές» που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά πανεπιστήμια βάζοντας δίπλα στις φυσικές καταστροφές και τις κυβερνοεπιθέσεις (!) την «βίαιη δράση ορισμένων ομάδων». 

«Με το νομοσχέδιο αυτό φέρνουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας και ασφάλειας των ΑΕΙ, επιχειρώντας να αλλάξουμε την κατάσταση αυτή που υπάρχει στα ελληνικά πανεπιστήμια», κατέληξε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

Nεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν ζωντανά κόντρα στα κυβερνητικά σχέδια υποτίμησης

Όπως τονίζει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ:

«Την ώρα που τα Α.Ε.Ι. παραμένουν κλειστά σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο, γεγονός με πολύ σημαντικές συνέπειες τόσο στην εκπαιδευτική διαδικασία, όσο και στους ίδιους τους/τις φοιτητές/ριες, η κυβέρνηση αντί να ασχοληθεί σοβαρά με το πώς θα επιστρέψουν με ασφάλεια οι φοιτητές και οι φοιτήτριες στα αμφιθέατρα, σχεδιάζει το πως θα αφήσει περισσότερους νέους και νέες εκτός των Πανεπιστημίων, πως θα μετατρέψει τα ΑΕΙ σε άβατο χώρο για την επιστήμη και την κοινωνία εγκαθιστώντας την πανεπιστημιακή αστυνομία, ενώ τέλος, εισάγει ένα νέο πειθαρχικό δίκαιο θεσπίζοντας πανεπιστημιακά δικαστήρια για τους/τις φοιτητές/ριες.

Το σχέδιο νόμου που σήμερα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και που περιλαμβάνει τη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ , το ανώτατο όριο φοίτησης στα ΑΕΙ, την Ομάδα Προστασίας των Πανεπιστημίων αλλά και ένα νέο πειθαρχικό δίκαιο για καταλήψεις, αντιγραφές, καταστροφές κ.α., είναι μια ακόμα τρανή απόδειξη του πως αντιλαμβάνεται η Νέα Δημοκρατία τη νέα γενιά και τους/τις φοιτητές/ριες.
Μας αντιλαμβάνεται ως εγκληματίες, αντιγραφείς και ανάξιους να έχουμε δικαίωμα πρόσβασης σε ένα αναβαθμισμένο, δημόσιο δωρεάν και ποιοτικό σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν ζωντανά κόντρα στα κυβερνητικά σχέδια υποτίμησης και αστυνομικής περιφρούρησης τους με σκοπό την απονέκρωσή τους.

Καλούμε το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας και της κοινωνίας να καταδικάσει ένα πανεπιστήμιο που αντί για καθηγητές θα προσλαμβάνει αστυνομικούς και αντί για νέες αίθουσες και εργαστήρια θα ανοίγει δικαστήρια».

Χαρακτηριστικός και ο τίτλος της Αυγής την Πέμπτη 14/1 - δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (τα περισσότερα αφιερώνονται στο νομοσχέδιο Κεραμέως - Χρυσοχοϊδη)

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση απαντά με σχέδια έντασης των ταξικών φραγμών και καταστολής

Όπως τονίζει το ΚΚΕ:

Αποτελεί τεράστια πρόκληση να εξαγγέλλει η κυβέρνηση τόσο σοβαρές αλλαγές για τα ΑΕΙ, με τα Ιδρύματα κλειστά, με τους φοιτητές στα σπίτια τους, με τις οικογένειές τους να βιώνουν σοβαρά προβλήματα με τα ενοίκια και τη φοιτητική μέριμνα, αλλά και με τους μαθητές σε διαρκή ανασφάλεια και άγχος με το «άνοιξε – κλείσε» των σχολείων. Οι μαθητές, ειδικά της Γ’ Λυκείου, υφίστανται πλέον το διαρκές άγχος που προκαλεί ο εξεταστικός μαραθώνιος, η Τράπεζα Θεμάτων που θα λειτουργήσει από φέτος, η απαξίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τα προβλήματα της τηλεκπαίδευσης, κ.ά. Απέναντι σε αυτά η κυβέρνηση απαντά με σχέδια έντασης των ταξικών φραγμών και καταστολής.

Πρώτον: Με τις αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης για τα ΑΕΙ, βάζει νέα εμπόδια στους μαθητές προκειμένου να σπουδάσουν στα πανεπιστήμια. Περιορίζει τις επιλογές τους και επισημοποιεί πια τα πτυχία των πολλών κατηγοριών και

ταχυτήτων. Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το μορφωτικό επίπεδο των μαθητών που εισάγονται στα ΑΕΙ είναι υποκριτικό. Γιατί αυτή, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έχουν υποβαθμίσει το σχολείο σε «κέντρο» εκγύμνασης δεξιοτήτων και αρένα ενός ψυχοφθόρου ανταγωνισμού. Πάντως, και μόνο το γεγονός ότι οι αλλαγές στον αριθμό επιλογών στο μηχανογραφικό, δεν θα ισχύσουν φέτος, παρά τις εξαγγελίες της Υπουργού, δείχνει ότι η δυσαρέσκεια και οι κινητοποιήσεις των μαθητών υπολογίζονται σοβαρά από την κυβέρνηση...

Δεύτερον: Με τις αλλαγές στον καθορισμό της διάρκειας φοίτησης βάζουν σφραγίδα στον αποκλεισμό από τη συνέχεια της φοίτησης νέων που, για μια σειρά κοινωνικούς λόγους, αργούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Θυμίζουμε
άλλωστε ότι οι φοιτητές που έχουν υπερβεί τα ν+2 χρόνια στις σπουδές τους, στερούνται -κακώς- τα δικαιώματά τους σε δωρεάν συγγράμματα, πάσο, φοιτητική μέριμνα. Κατάσταση που συνεχίστηκε απρόσκοπτα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόβλεψη του Υπουργείου Παιδείας για διαφορετική αντιμετώπιση των φοιτητών που εργάζονται «αποδεδειγμένα» προκαλεί! Πρώτον, γιατί, είναι «γνωστόν τοις πάσι» ότι οι νέοι αναγκάζονται να δουλεύουν σε καθεστώς ανασφάλιστης εργασίας για να τα βγάλουν πέρα και δεύτερον, γιατί η δυνατότητα για μερική φοίτηση, ισοδυναμεί με διπλασιασμό του χρόνου σπουδών. Αντί, δηλαδή, να στηριχτούν ουσιαστικά οι εργαζόμενοι φοιτητές με πρόβλεψη καθορισμού μαθημάτων σε ώρες που θα μπορούν να παρακολουθούν, τους θέτουν εμπόδια.

Τρίτον: Επιδιώκει να επιβάλει «σιγή ιχθύος» στις διεκδικήσεις των φοιτητών, των εργαζομένων, των πανεπιστημιακών. Δημιουργεί όρους παρακολούθησης σε μια μεγάλη γκάμα των δραστηριοτήτων στα ΑΕΙ. Ποινικοποιεί ακόμα και συλλογικά αποφασισμένες μορφές πάλης. Κυρίως δημιουργεί αλλεπάλληλα σώματα καταστολής και ελέγχου της πρόσβασης στα ΑΕΙ, με αποκορύφωμα ομάδες της αστυνομίας, οι οποίες έχουν διευρυμένες δυνατότητες παρέμβασης και καταστολής.

Η κυβέρνηση δεν νοιάζεται για τις ανάγκες των φοιτητών, γι’ αυτό και δεν παίρνει όλα εκείνα τα μέτρα για να ανοίξουν τα Ιδρύματα επιτέλους, με ασφάλεια, για να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατρακύλα απαξίωσης των σπουδών. Η υποκρισία της κυβέρνησης φαίνεται κι απ’ το γεγονός ότι, ενώ τα ΑΕΙ είναι κλειστά για τους φοιτητές, λειτουργεί απρόσκοπτα και δια ζώσης ό,τι έχει να κάνει με την επιχειρηματική δράση, ακόμα και τα επί πληρωμή προγράμματα σπουδών!

Το ΚΚΕ καλεί τη νεολαία και το λαό να αντιπαλέψει τους επικίνδυνους και αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, που επιδιώκει να μετατρέψει σε νόμους η κυβέρνηση. Οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι στα ΑΕΙ, οι πανεπιστημιακοί, έχουν τη δύναμη να
τους αφήσουν στα χαρτιά. Να μην περάσει η τρομοκρατία.

Πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)