to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:43 | 13.01.2021

Κοινωνία

Απορρίπτουν μαζικά τα αιτήματα ασύλου Σύρων προσφύγων, που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να απορρίπτει τις αιτήσεις τους για άσυλο ως απαράδεκτες θεωρώντας την Τουρκία ασφαλή τρίτη χώρα για αυτούς», καταγγέλλει η Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Σάμου, επισημαίνοντας ότι έτσι «παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Σάμο, στερούμενοι στοιχειωδών δικαιωμάτων, όπως πρόσβαση σε φαγητό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, λήψη μιας ελάχιστης οικονομικής βοήθειας».


H «Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες» της Σάμου, υπενθυμίζει αρχικά ότι εδώ και δέκα μήνες που η Τουρκία δεν δέχεται προς επανεισδοχή στα εδάφη της κανέναν - ούτε τους Σύρους πρόσφυγες σε αντίθεση με τα όσα είχε δεσμευτεί βάσει της καταδικαστέας συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.

Επισημαίνει δε, πως «ιδίως αναφορικά με τους Σύρους πρόσφυγες που εισέρχονται από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, η Ελλάδα εξακολουθεί να απορρίπτει τις αιτήσεις τους για άσυλο ως απαράδεκτες θεωρώντας την Τουρκία ασφαλή τρίτη χώρα για αυτούς, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία αρνείται να τους δεχτεί.

Σύροι και άλλων εθνικοτήτων πρόσφυγες λαμβάνουν απορριπτικές αποφάσεις επί των αιτημάτων τους παραμένοντας εγκλωβισμένοι στη Σάμο, στερούμενοι στοιχειωδών δικαιωμάτων, όπως πρόσβαση σε φαγητό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, λήψη μιας ελάχιστης οικονομικής βοήθειας.

Είναι καταδικασμένοι, εξαθλιωμένοι από τις πολιτικές που εφαρμόζονται εις βάρος τους αδιακρίτως χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η κοινωνική και πραγματική τους κατάσταση. Οικογένειες με παιδιά, μονογονεϊκές οικογένειες, άνθρωποι με σοβαρά σωματικά ή ψυχολογικά προβλήματα υπόκεινται σε αυτή την εξοντωτική συνθήκη, αναμένοντας επί μήνες την απέλασή τους. 

Είναι, προσθέτει η Κίνηση, «ξεχασμένοι από όλους, εγκλωβισμένοι στη Σάμο λόγω επιβληθέντος γεωγραφικού περιορισμού, στοιβαγμένοι υπό απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στην δασική περιοχή περιξ αυτού».

Πρόκειται για καταδικαστέες εγκληματικές πολιτικές, προσθέτει η Κίνηση, που τονίζει πως προσπαθεί «να στηρίξει τους ανθρώπους αυτούς με τις δυνάμεις που διαθέτουμε» και καταλήγει: «Ας προσπαθήσουμε μέσα στη δύσκολη αυτή κατάσταση που περνάμε όλοι να παραμείνουμε άνθρωποι, ενδιαφερόμενοι για τους πιο εξαθλιωμένους και κατατρεγμένους.

Παραμένουν χιλιάδες εγκλωβισμένοι

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπ. Μετανάστευσης, στα νησιά παραμένουν εγκλωβισμένοι, σε άθλιες συνθήκες, 17.000 πρόσφυγες - στη Σάμο, δε, συγκεκριμένα, σε καμπ «χωρητικότητας» 648 ατόμων καλούνται να επιβιώσουν 3.442 άνθρωποι...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)