to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:12 | 15.07.2013

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο έτοιμος από ποτέ να σταματήσει τον κατήφορο

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ


- Θα είστε κουρασμένος φαντάζομαι μετά απ΄ αυτό το έντονο πενθήμερο του 1ου συνεδρίου...

Όπως και οι υπόλοιποι τρεισήμισι χιλιάδες σύνεδροι..

- Ένα πρώτο σχόλιο.. Τι γεύση αφήνει, αν είστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα..

Νομίζω ότι η επόμενη μέρα του συνεδρίου βρίσκει τον ΣΥΡΙΖΑ διαφορετικό. Τον βρίσκει πιο δυνατό, πιο ενιαίο, πιο ενωμένο. Αυτό έχει περιεχόμενο, δεν είναι απλά κάποια λόγια, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πια, μετά το 1ο ιδρυτικό του συνέδριο, μια ιδεολογικοπολιτική διακήρυξη που είναι ένα ταυτοτικό κείμενο, έχει τις πολιτικές του αποφάσεις οι οποίες αποσαφηνίζουν και επιβεβαιώνουν πλευρές της πολιτικής του, έχει το καταστατικό του και έχει και για πρώτη φορά τον πρόεδρό του εκλεγμένο και νομιμοποιημένο μέσα από απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες.

- Αναμφισβήτητα είναι ο κ. Τσίπρας ο οποίος είναι νικητής αυτού του συνεδρίου και αναμφισβήτητα ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει σε μια άλλη εποχή. Είπατε όμως ότι σας βρίσκει πιο ενωμένους. Πολλοί το διαβάζουν διαφορετικά. Λένε ότι μετά απ΄ αυτό το συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει πιο πολωμένος και ότι μπορεί να καταλήξατε σε μια κοινή συνισταμένη στο τέλος μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες για τη φυσιογνωμία, για τους στόχους, για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, πλην όμως έχει αναδειχθεί ισχυρή και η ευρωσκεπτικιστική πλατφόρμα που κατέβασε η μειοψηφία.

Δεν θα συμφωνήσω, γιατί κανείς πρέπει να κρίνει κάθε κόμμα σε σχέση με την ιστορία του και την πορεία του.  Το γεγονός λοιπόν που σας ανέφερα πριν, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον έχει ένα πολιτικό πλαίσιο, το οποίο δεν διέθετε, το οποίο μας δεσμεύει όλους, κάποιες καταστατικές αρχές, αυτά είναι τα στοιχεία της νέας ενότητάς του και κυρίως θα έλεγα ότι βγαίνει με το βλέμμα στραμμένο προς την κοινωνία έτσι ώστε να εξυπηρετήσουμε όλοι τη βασική στόχευση που είναι η ανατροπή του μνημονίου, το τέλος στον κατήφορο και η διεκδίκηση για να υπάρξει μια κυβέρνηση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, για να αναλάβει τις τύχες της χώρας. Ως προς αυτά τα στοιχεία νομίζω ότι δεν υπήρχαν δεύτερες απόψεις.

Το άλλο, που φαντάζομαι ότι εννοείτε, για μας είναι ένα στοιχείο πια το οποίο διακρίνει τον τρόπο που συζητάμε. Συζητάμε ανοιχτά, δημοκρατικά, με διαφορετικές απόψεις, είναι οι παραδόσεις και η κουλτούρα της δικιάς μας αριστεράς και γι αυτό νομίζω ότι είμαστε και υπερήφανοι.

-  Άλλοι λένε ότι επισημοποιήθηκε το γεγονός ότι το 1/3 του κόμματος έχει διαφορετική σκοπιά για τα πράγματα....

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις δεν είναι καινούργιες. Είναι γνωστές. Νομίζω ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία είναι ότι μέσα από απόλυτα δημοκρατικές και μαζικές διαδικασίες σε πάνω από 500 συνελεύσεις των οργανώσεών μας σε όλη την Ελλάδα, σε ένα σύνολο τρεισήμισι χιλιάδων και πλέον συνέδρων επιβεβαιώσαμε μια γραμμή, να το πούμε μ΄ αυτόν τον παραδοσιακό τρόπο, η οποία και από το λαό έχει επιδοκιμαστεί και νομίζω ότι χαίρει μιας αποδοχής. Άρα δεν θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποια σημάδια που θα πρέπει να μας κάνουν να λέμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει αποδυναμωμένος.

- Όχι, απλώς μια κριτική που σας ασκήθηκε συχνά το προηγούμενο διάστημα είναι ότι δεν μιλούσατε με μια κοινή φωνή. Και δεν μιλούσατε με μια κοινή φωνή πάνω σε θέματα τα οποία πρέπει κανείς να έχει κοινή φωνή, όπως για παράδειγμα αν λειτουργεί το κόμμα και καταρτίζει τη στρατηγική του μέσα σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο. Αυτό συμφωνούμε ότι είναι κάτι κρίσιμο. Έτσι δεν είναι; Το ερώτημα είναι αν θα συνεχίσει μια πολυγλωσσία, ένας διχασμός ως προς αυτό για παράδειγμα το ζήτημα ή πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά με μια κοινή φωνή...

Κοιτάξτε.. Μην μπερδεύουμε τις διαφορετικές απόψεις εντός του κόμματος στο πλαίσιο ενός γόνιμου διαλόγου, οι οποίες δημοσιοποιούνται, με την εκφώνηση της κεντρικής, της συμφωνημένης άποψης. Δεν νομίζω ότι ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε με το πρόγραμμά του, με αυτά που κατέθεσε τον Μάη ή τον Ιούνιο με δύο ή τρεις φωνές. Πάντοτε ήταν απόλυτα σαφές. Αλλά νομίζω ότι θα πρέπει και ως κοινωνία πια  κι εσείς ως δημοσιογράφοι να βάζουμε τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις. Πρέπει να μάθουμε και να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι τα κόμματα δεν πρέπει να βγαίνουν μ΄ έναν τρόπο όπου εκφωνείται μια άποψη και από πίσω υπάρχει μια σιγή νεκροταφείου.. Είναι ένα μοντέλο αποκρουστικό. Δεν ελκύει κανέναν. Εμείς θα επιμείνουμε στο να διασφαλίζουμε αυτό που λέμε εσωτερική δημοκρατία..

- .. Να έχουν όμως έναν καθαρό λόγο...

Δεν νομίζω ότι σε καμία από τις κρίσιμες στιγμές δεν διατυπώσαμε έναν λόγο ο οποίος να μην ήταν καθαρός.

- Μετά απ΄ αυτό το συνέδριο είναι πιο έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη γνώμη σας, συνεπώς να ασκήσει κυβερνητικά καθήκοντα;

Νομίζω πως ναι. Όπως ήταν έτοιμος και τον προηγούμενο Ιούνιο. Και η έννοια της ετοιμότητας σχετίζεται με το εξής. Ότι συνειδητοποιούμε ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για να περιμένει ο κόσμος, δεν υπάρχουν αντοχές. Είναι υπερώριμο το αίτημα το να σταματήσει ο κατήφορος και αυτό είναι η βασική προϋπόθεση για να πας αλλού, για να αρχίσει η αναστροφή της σημερινής καθοδικής περιόδου. Νομίζω ότι είναι πιο έτοιμος και αυτό το αποδεικνύει και με τις εμπεριστατωμένες προτάσεις που καταθέτει. Εμείς πετύχαμε και το εξής, στα πλαίσια αυτού του προσυνεδριακού διαλόγου, διατυπώσαμε και μέσα από θεματικές δημόσιες εκδηλώσεις παρουσιάσαμε κάποιες μεγάλες ψηφίδες του προγράμματός μας. Κι αυτό δεν το κάνουν συνήθως τα κόμματα όταν συζητάνε προσυνεδριακά.

- Ας πούμε για παράδειγμα, έστω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας. Εσείς προτείνετε, όπως βλέπω εδώ στις αποφάσεις του ιδρυτικού σας συνεδρίου, μια τακτική, όχι τώρα, σταθερά, απλώς τώρα το κάνετε ευκρινές και το αποτυπώνετε και σε χαρτί, προτείνετε μια τακτική σύγκρουσης με τους εταίρους μας. Αυτό γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι ρίσκο μπορεί να εμπεριέχει. Αυτή η σύγκρουση μέχρι πού πάει και ποια είναι η αντοχή της γραμμής σας που είναι πάλι εντός του ευρώ;

Κατ΄ αρχήν σωστά λέτε ότι πρόκειται για μια επιλογή σύγκρουσης με τις κυρίαρχες ευρωπαϊκές δυνάμεις. Γιατί τώρα υπάρχει πάλι μια συγκρουσιακή πολιτική, αλλά συγκρούεται με την κοινωνία, τις ανάγκες και τα συμφέροντά της, και κυρίως τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας. Συγκρουσιακή είναι η πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία τρία χρόνια μέσω του μνημονίου.

Εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι η προσπάθεια που γίνεται στην Ελλάδα, εάν ευοδωθεί και έχουμε μια κυβέρνηση με κορμό τη αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό θα τροφοδοτήσει πολιτικές εξελίξεις στο σύνολο του ευρωπαϊκού χώρου. Θα σας έλεγα ότι ζούμε αυτή τη στιγμή μεγάλες ανατροπές στο επίπεδο των κοινωνικών και πολιτικών διεργασιών σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες του Νότου.

- Αυτή είναι μια εκτίμηση...

.. Η οποία επιβεβαιώνεται..

- Η οποία όμως στην περίπτωση της Κύπρου, για παράδειγμα, δεν επιβεβαιώθηκε...

Στην περίπτωση της Κύπρου είχαμε μια κυβέρνηση η οποία είχε πρόγραμμα, είχε σχέδιο και ήταν αυτό της κυρίας Μέρκελ. Ήταν το σχέδιο του κ. Αναστασιάδη. Δεν μπορεί να συγχέουμε την προσπάθεια τη δικιά μας που πιστεύουμε ότι, εάν ευοδωθεί, θα είναι μια προσπάθεια που θα στηρίζεται σε ένα σαφές αντιμνημονιακό πρόγραμμα αλλά και κυρίως στις ίδιες τις λαϊκές δυνάμεις με τον κ.  Αναστασιάδη ο οποίος ήταν εξ αρχής υπέρ του σχεδίου των κυρίαρχων δυνάμεων, κάτω από την πίεση της κυπριακής κοινής γνώμης το άλλαξε για λίγα εικοσιτετράωρα. Αλλά προφανώς αυτό δεν ήταν μια ισχυρή διαπραγμάτευση, γιατί ο κ. Αναστασιάδης, όπως και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Παπανδρέου νωρίτερα δεν είχαν τη στρατηγική της διαπραγμάτευσης.

- Το βάζω στο πλαίσιο της αντίδρασης που λέτε ότι περιμένουμε από τις χώρες του Νότου.. Θα ομονοήσουν οι χώρες του Νότου σ΄ αυτή τη συμμαχία στην οποία εσείς καλείται προκειμένου να επιτευχθεί το σχέδιό σας;...

Το καταλαβαίνω το ερώτημα, είναι εύλογο και πραγματικό, αλλά το παράδειγμα της Κύπρου δεν σχετίζεται με τη δική μας προσπάθεια. Δηλαδή μια κυβέρνηση συντηρητική, όπως του κ. Αναστασιάδη, που δεν έχει ένα άλλο σχέδιο είτε για την Κύπρο, είτε για την Ευρώπη, πώς τη συγκρίνετε με τη δική μας προσπάθεια;...

- Εκεί λοιπόν, στη φάση αυτής της σύγκρουσης το θέμα ευρώ πώς το τοποθετείτε;... Γιατί πολλές φορές στο παρελθόν -κι αυτό νομίζω ότι είναι μια συζήτηση που αξίζει να γίνεται- δεν είναι εμμονική.. έχουμε απειληθεί ότι αν δεν κάνετε αυτό, θα βγείτε από το ευρώ, αν δεν ψηφίσετε αυτό,θα βγείτε από το ευρώ. Εάν λοιπόν σας τεθεί ένα τέτοιο ερώτημα, γι αυτό λέω ποιο είναι η αντοχή της γραμμής εντός του ευρώ.. Τι θα κάνετε;.. Τη στιγμή που το ένα τρίτο του κόμματός σας είναι υπέρ της απεμπλοκής από το ευρώ....

Εμείς έχουμε κάνει την εκτίμηση ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη, που κυρίως εκφράζονται μέσω της κυρίας Μέρκελ, δεν έχουν κάνει την επιλογή να διαλύσουν την Ευρώπη. Γιατί εάν τηρήσουν μια άτεγκτη στάση, μια απόλυτα αρνητική στάση απέναντι σε μια κυβέρνηση της αριστεράς στην Ελλάδα κι αυτό διακινδυνεύσει τη συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη, σημαίνει ότι έχουν κάνει και την επιλογή να διαλύσουν την ευρωζώνη. Διότι αυτόματα θα ενεργοποιηθούν διαδικασίες παράλληλα με τις δικές μας που θα σημαίνουν την έξοδο της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και ενδεχομένως της  Ιταλίας. Ουσιαστικά δηλαδή σε μια τέτοια περίπτωση ανοίγουμε την πόρτα σε απρόβλεπτες εξελίξεις;. Άρα λοιπόν οι ίδιες οι κυρίαρχες ευρωπαϊκές δυνάμεις θα αναγνωρίσουν την πραγματικότητα της αλλαγής των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών σε μια χώρα όπως η Ελλάδα και θα συζητήσουν μαζί της, όχι κάτω από την πίεση του καταστροφικού και αποτυχημένου μνημονίου...

- Και τότε θα γίνει τι;... Θα πάψει να μειώνεται το εισόδημα των πολιτών; Θα αναβαθμιστεί, θα επανέλθουν μισθοί, θα πέσουν οι φόροι;... Θα γίνει τι;..

Εμείς σ΄ αυτό που είμαστε σαφείς και απόλυτοι είναι ότι, αν δεν καταργηθεί το μνημόνιο, δεν μπορούμε να συζητάμε ότι μπορούμε να απαντήσουμε θετικά σε όλα τα προηγούμενα ερωτήματα που θέσατε. Άρα η πρώτη προϋπόθεση είναι αυτή.

Από κει και πέρα η πορεία είναι δύσκολη. Αλλά πρέπει να είναι μια πορεία που να συνοδεύεται μέσα από την εγκατάλειψη των πολιτικών λιτότητας, οι οποίες δεν απειλούν μόνο τη ν Ελλάδα...

- Ποιες είναι όμως οι άλλες πολιτικές... που πρέπει να περιγραφεί...

.. Της ανάπτυξης...

- Με τι λεφτά όμως;... Γιατί εδώ κινούμαστε τα τελευταία τρία χρόνια σ΄ ένα δόγμα που λέει λιτότητα, να μαζευτούν τα ελλείμματα προκειμένου στη συνέχεια να είμαστε σε θέση να συναντήσουμε την κυρία ανάπτυξη... Εσείς πώς θα το κάνετε αυτό; Και με τι χρήματα ανάπτυξη;...

Νομίζω ότι τώρα ήρθαμε στο πραγματικό δίλημμα.  Γιατί το δίλημμα δεν είναι αν θα έχεις λιτότητα με ευρώ ή δραχμή. Αυτό είναι ένα ψεύτικο δίλημμα το οποίο το επιστρατεύουν εδώ οι μνημονιακές δυνάμεις για να τρομάζουν τον κόσμο. Το δίλημμα είναι αν είτε είσαι στο ευρώ, είτε εκτός ευρώ εάν θα ακολουθήσεις πολιτικές οι οποίες δεν θα είναι προσανατολισμένες, δεν θα είναι δογματικά προσδεδεμένες σε μια λογική ακραία νεοφιλελεύθερη και  αντικοινωνική.

Αυτό, για να είναι επιτυχές, προφανώς λέμε εμείς ότι πρέπει να συνοδεύεται και με μεγάλες αλλαγές εντός της Ευρώπης. Γι αυτό και δεν αναζητούμε ένα δρόμο “αυτοδύναμης” πορεία για τη χώρα μας...

- Όλα αυτά προϋποθέτουν χρόνο. Συμφωνώ μαζί σας ότι χρειάζεται να συντελεστούν πολύ σοβαρές και δομικές αλλαγές στην Ευρώπη, προκειμένου να μιλήσουμε για μια Ευρώπη ευημερίας και αλληλεγγύης, γιατί αυτό το πράγμα που έχουμε δεν είναι ακριβώς η Ευρώπη που ονειρευόμαστε..

Ναι, αλλά αυτό δεν θα μας έρθει εξ ουρανού...

- .. Αυτό όμως δεν μας λύσει τα ταμειακά προβλήματα, τα οποία θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε αύριο το πρωί. Εδώ είναι το ερώτημα..

Να σας κάνω εγώ ένα ερώτημα. Μας έχει λύσει αυτός ο τρόπος χρηματοδότησης μέσω του μνημονίου τα ταμειακά προβλήματα;  Και σας απαντώ ευθέως, με βάση τη λογική των αριθμών, όχι. Το χρέος έχει εκτοξευθεί...

- Τα ελλείμματα κλείνουν όμως.. και προσδοκούμε σε ένα πλεόνασμα...

Ναι, αλλά όχι απ΄ έξω, χωρίς να είναι έτσι ακριβώς. Ένα απειροελάχιστο ποσό από τα συνολικά 219 δις που έχει πάρει η χώρα αυτά τα τρία χρόνια, που θα πάρει μέχρι το τέλος της τριετίας πηγαίνει για κάλυψη των αναγκών του ελληνικού προϋπολογισμού. Όλα πηγαίνουν για να ανακυκλώνεται αυτό το χρέος και να κερδίζουν οι δανειστές μας. Άρα έχουμε μια καθολική και προφανή αποτυχία αυτού του προγράμματος. Είναι ψεύτικο λοιπόν το δίλημμα που λέει ή φάρμακα ή καύσιμα ή παιδεία ή υγεία ή μνημόνιο. Διότι και μνημόνιο έχουμε και όλα αυτά εξοντώνονται. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαλύεται, τα νοσοκομεία, κλείνουν, οι εκπαιδευτικοί μαθαίνουν δια τηλεοράσεως ότι απολύονται. Τα ανακοινωθέντα της προηγούμενης βδομάδας θυμίζουν ανακοινωθέντα Κομαντατούρ. Υπήρχαν άνθρωποι εκπαιδευτικοί που έμαθαν από το τηλέφωνο και την τηλεόραση ότι χάνουν τη δουλειά τους. Τι σχέση έχει αυτό με τη δημοκρατία; Πέστε μου..

- Εσείς λοιπόν καταλήγετε στη σύγκρουση, όπως μας την περιγράψατε, και στη συνέχεια στη διαγραφή, όπως διαβάζω, του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.

Βεβαίως.. Και αποπληρωμή του υπόλοιπου κατά το πρότυπο της Γερμανίας του 1953 με ρήτρα ανάπτυξης...

- Το σενάριο παράτασης αποπληρωμής των χρεών και μηδενικά επιτόκια, που είναι ένα σενάριο που ψήνεται αυτή τη στιγμή στην ευρωζώνη, όσο κι αν θέλουν κάποιοι να το διαψεύδουν, να το υποβαθμίζουν, είναι μια επιλογή που σας ικανοποιεί;

Όλα αυτά θα πρέπει να πηγαίνουν και με κάτι άλλο, το οποίο θίξαμε ακροθιγώς πριν. Εάν δεν έχεις μία επεκτατική πολιτική η οποία θα βασίζεται στις δημόσιες επενδύσεις στο σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας, άρα θα εγκαταλείψεις το νεοφιλελεύθερο δογματισμό της κυρίας Μέρκελ, που έχει επιβληθεί αυτή τη στιγμή, είτε το διαγράψεις το χρέος, είτε δεν το διαγράψεις, δεν μπορείς να πας μπροστά. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό σημαίνει μια άλλη προσέγγιση για τα θέματα  του δημοσίου, των επενδύσεων, των απασχολουμένων, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό απ΄ αυτό που με ακραίο αντικοινωνικό τρόπο ζούμε ως χώρα, όχι μόνο εμείς. Βλέπουμε ότι εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες...

- Δημόσιες επενδύσεις με λεφτά;.... Ευρωπαϊκά;...

Δημόσιες επενδύσεις και με ελληνικά και με ευρωπαϊκά λεφτά. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σας πληροφορώ, ότι έχει τεράστια ποσά που κάθονται στην άκρη.

- Ο κ. Σόιμπλε έρχεται προωθώντας ένα νέο επενδυτικό ταμείο. Η  θέση του ΣΥΡΙΖΑ γι αυτό ποια είναι;..

Ο κ. Σόιμπλε όταν μιλάει για επενδύσεις μέχρι τώρα το συνδυάζει με πράγματα τα οποία είναι εντελώς ενταγμένα στο δικό του σχέδιο, που προϋποθέτουν κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, κατάργηση φορολογικών πολιτικών, δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών όπου ουσιαστικά παραπέμπουν σε συνθήκες λειτουργίας της οικονομίας παρόμοιες με αυτές της Κίνας ή τριτοκοσμικών χωρών. Πρόκειται για ένα απαράδεκτο σχέδιο. Πρέπει να ηττηθεί ο νεοφιλελευθερισμός λοιπόν.

- Ο κ. Σόιμπλε έρχεται, απ΄ όσοι γνωρίζουμε από τις πληροφορίες που υπάρχουν, με μία βαλίτσα που έχει μέσα ανάμεσα σε άλλα αυτό το περίφημο χρηματοδοτικό Ταμείο στο οποίο θα μπαίνουν ευρωπαϊκά, γερμανικά λεφτά για επενδύσεις σε συγκεκριμένους τομείς. Εσείς αυτό το βλέπετε στραβά;..

Τι θα πει αυτό; Επενδύσεις τι είδους; Βλέπετε, για παράδειγμα, τι γίνεται τώρα με την τράπεζα την Eurobank και το Τ.Τ. Η πλέον προβληματική τράπεζα, η Eurobank, προσπαθούν να την σώσουν δίνοντάς της το υγιές Τ.Τ., θέλουν να την φτιασιδώσουν για να την πουλήσουν σε πολύ χαμηλή τιμή το προσεχές φθινόπωρο σε κάποιο γερμανικό ενδεχομένως ή ευρωπαϊκό τραπεζικό ίδρυμα. Αυτού του είδους λοιπόν οι επενδύσεις έχουν σκοπιμότητα. Δεν μιλάμε για κάτι τέτοιο.

- Τελευταία μου ερώτηση. Τι θα πει να διαλυθούν οι συνιστώσες σε εύλογο χρόνο; Ποιος είναι ο εύλογος χρόνος;..

Κατ΄ αρχήν θέλω να σας πω ότι αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δομημένος πια σε μια ενιαία δημοκρατική βάση. Ο ΣΥΡΙΖΑ των μελών είναι κάτι το οποίο αποτελεί πλέον πραγματικότητα. Υπάρχει ένα πολιτικό κέντρο, υπάρχει ένα καταστατικό του κόμματος, αυτό μας δεσμεύει. ..

- Το παραπέμψατε το θέμα στις ελληνικές καλένδες...

.. Εμείς είπαμε το εξής. Ότι είναι απόλυτα κατανοητό συνιστώσες οι οποίες δεν είχαν μέσα από τις δικές τους διαδικασίες απαντήσει σ΄ αυτό το θέμα να τους δοθεί ένα διάστημα, όχι απροσδιόριστο, όχι αόριστο διάστημα...

- Ποιο είναι αυτό;...

.. Μπορεί να είναι και δύο και τρεις και τέσσερις μήνες.. Σημασία έχει η ουσία. Όχι για να επανεκτιμήσουμε συνολικά αυτό που πήραμε ως απόφαση, αλλά για να προσαρμοστούν σ΄ αυτή τη νέα πραγματικότητα.

- Και αν δεν....

Εκείνοι θα αποφασίσουν. Δεν θα αποφασίσουμε εμείς. Αυτό δεν επιβάλλεται. Αλίμονο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)