to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:34 | 12.01.2021

Οικονομία

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Αποστάσεις Κομισιόν από τις επιλογές της κυβέρνησης για τη διαδικασία πώλησης

Με τη φράση «Η Επιτροπή δεν έχει εκδώσει καμία απόφαση ή οδηγία σχετικά με τους όρους καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας» η Κομισιόν αποστασιοποιείται από την επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προχωρήσει στη διαδικασία πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά χωρίς να εξασφαλίζονται οι εργαζόμενοι και οι θέσεις εργασίας τους.


Τα παραπάνω αναφέρει στην απάντηση της η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Margrethe Vestager σε ερώτηση που είχε υποβάλει ο Κώστας Αρβανίτης.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία / The Left και αναπλ. μέλος της Επιτροπής EMPL (Απασχόλησης & Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) είχε απευθυνθεί στην Κομισιόν ζητώντας απαντήσεις για την επιλογή να πωληθεί το στρατιωτικό σκέλος των ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ Α.Ε. χωρίς να προβλέπεται η μεταφορά του προσωπικού στο νέο επιχειρηματικό σχήμα.

Από την απάντησή της Αντιπροέδρου «Για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή» και Επιτρόπου Ανταγωνιστικότητας, προκύπτει καθαρά πως η επιλογή να προχωρήσει η πώληση χωρίς δέσμευση του επενδυτή για τους εργαζόμενους είναι επιλογή της Ελληνικής Κυβέρνησης. Μια επιλογή τουλάχιστον ακατανόητη λόγω του ιδιαίτερου ρόλου που έχουν τα Ναυπηγεία στην αμυντική βιομηχανία της χώρας μας σε μια περίοδο έξαρσης της Τουρκικής επιθετικότητας. Μια επιλογή που έρχεται σε αντίθεση ακόμη και με τη δέσμευση την οποία ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανέλαβε δημόσια με τη φράση του «Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά σύντομα εισέρχεται στρατηγικός επενδυτής διατηρώντας τις θέσεις εργασίας.» (Ομιλία στο Thessaloniki Helexpo Forum, 12 Σεπτεμβρίου 2020)

Η απάντηση της Επιτροπής:

Με απόφαση της 2ης Ιουλίου 2008 , η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Ελλάδα χορήγησε κρατική ενίσχυση στα Ελληνικά Ναυπηγεία, η οποία ήταν ασύμβατη με την εσωτερική αγορά. Η Ελλάδα πρέπει τώρα να ανακτήσει την ενίσχυση αυτή. Η Επιτροπή δεν έχει εκδώσει καμία απόφαση ή οδηγία σχετικά με τους όρους καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας.

Γενικά, η Επιτροπή έχει στηρίξει συνεχώς την ανάκαμψη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα, προωθώντας μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και τη δημιουργία ανθεκτικών πλαισίων για την αγορά εργασίας, ενισχύοντας παράλληλα τα κοινωνικά δίχτυα ασφαλείας. Από το 2014 έως το 2020, διατέθηκαν περίπου 2 δισ. EUR για πολιτικές απασχόλησης στην Ελλάδα, μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) και της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων (ΠΑΝ), μεταξύ άλλων στους τομείς της προσαρμογής των εργαζομένων στις αλλαγές και της ενεργητικής ένταξης με απώτερο σκοπό την προαγωγή της απασχολησιμότητας.

Η ερώτηση του ευρωβουλευτή:

Στην υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης επιχείρηση ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε. απασχολούνται 740 εξειδικευμένοι εργαζόμενοι, οι περισσότεροι των οποίων είναι εκπαιδευμένοι και έμπειροι στην ναυπήγηση και συντήρηση πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων, αλλά και γενικότερου υλικού για τις στρατιωτικές ανάγκες της Ελλάδας.  Σε πρόσκληση για τη διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας αυτής, εταιρείας στρατηγικής σημασίας για την άμυνα της χώρας, μεταξύ άλλων όρων, αναφέρεται ότι «στα εκποιούμενα στοιχεία του ενεργητικού δεν συμπεριλαμβάνονται οι συμβάσεις εργασίας της επιχείρησης με εργαζομένους».  Ερωτάται η Επιτροπή:  1. Υπάρχει απόφαση ή οδηγία, οι οποίες θέτουν όρο για τη λύση των συμβάσεων αορίστου ή ορισμένου χρόνου στην επιχείρηση ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε.;  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η Επιτροπή ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των ως άνω εργαζομένων, όπως επιτάσσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)