to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:51 | 12.01.2021

Πολιτική

Δ. Καλαματιανός: Προβληματική και στρεβλή η αντίληψη της κυβέρνησης περί αξιοκρατίας

«Επαναφέρετε την αδιαφάνεια και την αναξιοκρατία στη λειτουργία του δημόσιου τομέα. Επιδιώκετε την πλήρη εγκαθίδρυση ενός σκληρού κομματικού συστήματος σε όλη τη δημόσια διοίκηση», τόνισε μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Ηλείας και αναπληρωτής Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Διονύσης Καλαματιανός, στην τοποθέτηση του στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης κατά την επεξεργασία και εξέταση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα: «Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.)».


Στην αρχή της ομιλίας του ο Βουλευτής ανέφερε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου αδυνατεί να εισάγει πραγματικές καινοτομίες επιλογής και να δρομολογήσει σοβαρές θεσμικές αλλαγές για την αξιοκρατική αναβάθμιση των προσλήψεων στο δημόσιο.

«Υπό το βάρος της τεκμηριωμένης κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς και  της έντονης κριτικής από την πλειονότητα των θεσμικών και κοινωνικών φορέων αναγκαστήκατε να αλλάξετε διατάξεις του αρχικού νομοσχεδίου. Ωστόσο, οι παραμορφωτικές και αναξιοκρατικές προβλέψεις του παραμένουν. Ιδιαίτερα σημαντική και δυσμενής αλλαγή σε σχέση με το ισχύον σύστημα, είναι η συνειδητή επιλογή της υποβάθμισης των ακαδημαϊκών κριτηρίων, η οποία κινείται σε προδήλως εσφαλμένη κατεύθυνση. Η αρχή της αξιοκρατίας, βεβαίως, επιτάσσει τη διάγνωση των ουσιαστικών ικανοτήτων των υποψηφίων. Αυτό, όμως, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σημαίνει την περιθωριοποίηση και υπομοριοδότηση των ακαδημαϊκών τίτλων. Παράλληλα, επιλέγετε να μοριοδοτήσετε τα διδακτορικά ανεξάρτητα από το αν έχουν ή όχι  συνάφεια με τα καθήκοντα της θέσης. Αντιλαμβάνεστε, βέβαια, ότι η πρόβλεψη αυτή είναι παντελώς αντίθετη με την αναζήτηση της «καταλληλότητας», υπό την έννοια της «λειτουργικής εξειδίκευσης» των προσόντων. Παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα επιμένετε στη θέσπιση του αναξιοκρατικού και του άνισου. Προβλέπετε, μάλιστα, τη συνεκτίμηση της συνάφειας αποκλειστικά στα μεταπτυχιακά. Αυτό θα οδηγήσει σε κραυγαλέες αντιφάσεις, καθώς, θα μοριοδοτείται με μεγαλύτερη βαθμολογία υποψήφιος με άσχετο θεματικά διδακτορικό τίτλο από εκείνους που θα διαθέτουν μεταπτυχιακά συναφή με τα καθήκοντα της θέσης».

Έχετε, προφανώς, στρεβλή αντίληψη περί αξιοκρατίας επιβάλλοντας αυτή την ισοπέδωση των ακαδημαϊκών κριτηρίων. Το ίδιο ισχύει και για την έλλειψη μοριοδότησης της γνώσης ξένης γλώσσας, την οποία καταργείτε. Μήπως, θέλετε να ενισχύσετε τα αρνητικά και συκοφαντικά σχόλια για τη γλωσσομάθεια των δημοσίων υπαλλήλων;», ρώτησε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, εμβάθυνε ακόμα περισσότερο στο σχέδιο νόμου, επισημαίνοντας πως: «Ακόμη πιο αυθαίρετη και προβληματική, από αξιοκρατική σκοπιά, είναι η απάλειψη της επαγγελματικής εμπειρίας και προϋπηρεσίας ως κριτηρίου προσαύξησης της βαθμολογίας των υποψηφίων.  Αυτή η επιλογή σας έχει ως συνέπεια να στερείται το σύστημα επιλογής κάθε εύλογη ισορροπία μεταξύ της διάγνωσης του γνωστικού υποβάθρου και της ύπαρξης επαγγελματικών δεξιοτήτων ενός υποψηφίου. Με αυτόν τον τρόπο παρά το ότι θέλετε να εμφανίζεστε θιασώτες της αξιοκρατίας, απαξιώνετε πλήρως την πορεία του υποψηφίου έως την στιγμή του διαγωνισμού.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τυχαίων επιλογών στις απαντήσεις, η οποία, ανατρέπει κάθε λογική διάγνωσης ουσιαστικών προσόντων. Ένας άλλος κίνδυνος από την καθιέρωση του διαγωνισμού, ως μοναδικής μεθόδου επιλογής είναι να οδηγήσει σε μία νέου τύπου ανισότητα ευκαιριών σε βάρος των λιγότερο εύπορων υποψηφίων. Αυτοί δε θα μπορούν να ανταποκριθούν στο υψηλό  κόστος της νέας παραπαιδείας που θα δημιουργηθεί και των φροντιστηρίων για διαγωνισμούς στο δημόσιο.  Περαιτέρω, στο σχέδιο έχει παρεισφρήσει πληθώρα διατάξεων που επιτρέπουν επαναφορά πελατειακών πρακτικών του παρελθόντος. Η έλλειψη σαφούς αναφοράς των θέσεων, για τις οποίες θα προβλέπονται ειδικές δοκιμασίες και συνέντευξη, αφήνει ευρύ περιθώριο για ρουσφετολογικές διευθετήσεις. Στις προσλήψεις προσωπικού επί θητεία η μοριοδότηση της συνέντευξης είναι πάρα πολύ υψηλή. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να προβλεφθεί δομημένη διαδικασία για τη διενέργεια των συνεντεύξεων.

Σε κάθε περίπτωση, για την εφαρμογή του νέου συστήματος είναι αναγκαίο και δίκαιο να ισχύσει μια μεταβατική περίοδος. Επί δεκαετίες το δημόσιο προσλαμβάνει με βασικά κριτήρια τους τίτλους σπουδών και την εργασιακή εμπειρία. Στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας δικαίου και δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών, επιβάλλουν μία ήπια μετάβαση στο νέο σύστημα».

Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το νομοσχέδιο αυτό απηχεί μια προβληματική και στρεβλή αντίληψη περί αξιοκρατίας, στηλιτεύοντας ταυτόχρονα τις πρακτικές της, στους 18 μήνες διακυβέρνησής της.

«Το νομοσχέδιο επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στην επιτάχυνση των διαδικασιών επιλογής και στη δήθεν προσφορά νέων ευκαιριών πρόσληψης που αποδεσμεύονται από τις απαραίτητες απαιτητικές και εκλεπτυσμένες δοκιμασίες των ουσιαστικών προσόντων.

Η γενικευμένη προσφυγή στο διαγωνισμό, με αναφορά στο δοκιμασμένο πρότυπο των πανελληνίων εξετάσεων, καλλιεργεί προσδοκίες επιτυχίας σε όσους αισθάνονται ότι μεγαλώνουν οι πιθανότητές τους να εξασφαλίσουν μια "θέση στον ήλιο" είτε λόγω καλύτερης προετοιμασίας είτε από εύνοια της τύχης σε μια στιγμιαία διαδικασία σύγκρισης. Η ουσία, όμως, είναι ότι αυτή η διαδικασία δεν υπηρετεί τις πραγματικές προϋποθέσεις των ίσων ευκαιριών, της δίκαιης μεταχείρισης των υποψηφίων και της ουσιαστικής αποτίμησης της "προσωπικής αξίας" τους.

Εφαρμόσατε διαδικασίες παράκαμψης του ΑΣΕΠ, παρεκκλίνατε από το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, προχωρήσατε σε απευθείας τοποθετήσεις προϊσταμένων χωρίς κρίσεις, τοποθετήσατε μετακλητούς σε θέσεις της πάγιας διοικητικής ιεραρχίας με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Υπουργείο Μετανάστευσης, παρεκκλίνατε από τη νομοθεσία των δημόσιων συμβάσεων. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι τέτοιες πρακτικές αναξιοκρατίας και τακτοποίησης ημετέρων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις σας, συνέβαλλαν στη χρεοκοπία της χώρας και έφεραν τον λαό μας σε απόγνωση».

Καταλήγοντας στην τοποθέτησή του, ο κ. Καλαματιανός επεσήμανε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εργαλειοποιήσει το ΑΣΕΠ για να δημιουργήσει ένα επικοινωνιακό αφήγημα περί δήθεν τεράστιας μεταρρύθμισης στο χώρο του δημοσίου, ενώ παράλληλα την κάλεσε να διορθώσει ή να αποσύρει το παρόν νομοσχέδιο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)