to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:34 | 11.01.2021

Οικονομία

Άγχος για τις επιχειρήσεις η νέα παράταση του lockdown - Αντιδράσεις από ΕΣΕΕ και ΕΣΑ

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στον εμπορικό κόσμο η παράταση των περιοριστικών μέτρων - «Εντείνουν την σύγχυση και την ανασφάλεια» σχολιάζει ο Αλ. Χαρίτσης, τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


Η παράταση του lockdown που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση έχει εγείρει πληθώρα αντιδράσεων στον εμπορικό κόσμο. Συγκεκριμένα, πολλές επιχειρήσεις δίνουν την «μάχη» της επιβίωσης κάτω από τις επικρατούσες συνθήκες, με πολλές μικρομεσσαίες επιχειρήσεις να βρίσκονται κοντά στο λουκέτο. Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει το πρόγραμμα «Γέφυρα II», που θα αφορά την επιδότηση δανείων σε επιχειρήσεις κατά τα πρότυπα του «Γέφυρα I». 

Ο υπ. Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, έχει δηλώσει στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ότι το νέο πρόγραμμα θα απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και σε ελεύθερους επαγγελματίες, που έχουν πληγεί από την πανδημία. 

Καθοριστική ήταν η πίεση που ασκήθηκε κι από τις τράπεζες, καθώς έθεσαν το θέμα κρατικής αρωγής επιχειρηματικών/ επαγγελματικών δανείων μιας και σταδιακά μέχρι τον Μάρτιο λήγουν τα προγράμματα αναστολής δόσεων, τα οποία αφορούσαν δάνεια όλων των κατηγοριών, συνολικού ύψους 20 - 25 δις. ευρώ. 

Ένα από τα κριτήρια επιλεξιμότητας του προγράμματος «Γέφυρα II» είναι να μην έχουν λάβει βοήθεια από τα υπόλοιπα προγράμματα επιδοτήσεων μεγαλύτερη των 800.000 ευρώ. 

Αλ. Χαρίτσης: «Τα ελλιπή μέτρα, οι συνεχείς παλινωδίες και οι αντιφατικές δηλώσεις δεν συνιστούν σχέδιο»

Ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης σχολίασε την εν λόγω κατάσταση αναφέροντας:

«Λίγες μέρες ζήτησε από τους εμπόρους ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης, για να αναπτυχθεί το υποτιθέμενο κυβερνητικό σχέδιο για την στήριξη της αγοράς. Τα ελλιπή μέτρα, οι συνεχείς παλινωδίες και οι αντιφατικές δηλώσεις που μέχρι στιγμής έχουμε δει από την κυβέρνηση δεν συνιστούν σχέδιο. Μόνο εντείνουν την σύγχυση και την ανασφάλεια στις ελληνικές επιχειρήσεις, που δίνουν καθημερινά μάχη για την επιβίωσή τους.»

Γ. Καρανίκας: «Αλλού γίνονται συνεχείς παραβιάσεις των περιοριστικών μέτρων, αλλά «τα σπασμένα» πληρώνουν μονίμως τα εμπορικά καταστήματα»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Γιώργος Καρανίκας, δήλωσε ότι «η ανακοίνωση της κυβέρνησης για νέα παράταση του lockdown στην αγορά εξαντλεί και τα τελευταία αποθέματα των οικονομικών και ψυχολογικών αντοχών του εμπορικού κόσμου της χώρας». Αναλυτικότερα, ανέφερε:

«Δύο εβδομάδες πριν, οι υπεύθυνοι δήλωναν πως η επιτυχία του clickaway συνίσταται στο ότι δεν προκάλεσε αύξηση των κρουσμάτων, αλλά σήμερα δεν επιτρέπουν ούτε καν αυτή τη λύση. Αλλού γίνονται συνεχείς παραβιάσεις των περιοριστικών μέτρων, αλλά «τα σπασμένα» πληρώνουν μονίμως τα εμπορικά καταστήματα με τη μηδαμινή επιδημιολογική επιβάρυνση. Η απογοήτευση των συναδέλφων μικρομεσαίων εμπόρων για την άνιση μεταχείριση μεταλλάσσεται γοργά σε αγανάκτηση. Από την πρώτη μέρα της πανδημίας επιδεικνύουν ύψιστο αίσθημα ευθύνης, πειθαρχία και σεβασμό στις οδηγίες των συναρμόδιων υπουργείων.

Πρέπει όμως όλοι οι αρμόδιοι να καταλάβουν ότι πίσω από τα κατεβασμένα ρολά των εμπορικών καταστημάτων εκτυλίσσονται πλέον σοβαρά επιχειρηματικά και οικογενειακά δράματα που θα φανούν τους αμέσως επόμενους μήνες. Η απαξίωση των εμπορευμάτων και των ίδιων των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, η πλήρης απορρύθμιση της αγοραστικής κίνησης και των καταναλωτικών συνηθειών και η συσσώρευση τεράστιων οφειλών, οδηγούν σε εργαλειοποίηση της πανδημίας και σε βίαιη αναδιάρθρωση της αγοράς προς όφελος των ισχυρών πολυεθνικών και των εγχώριων αλυσίδων. Για να μείνουν όρθιες, οι μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει άμεσα να λειτουργήσουν, προασπίζοντας ταυτόχρονα το ύψιστο αγαθό της δημόσιας υγείας, όπως πράττουν απαρέγκλιτα από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης.»

ΕΣΑ: «Είναι άξιο περιέργειας,  γιατί προκρίνεται η επαναλειτουργία των σχολείων σε σχέση με την επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου»

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος σε ανακοίνωσή του τόνισε: 

«Μία ακόμα έκπληξη προέκυψε για τον κλάδο του λιανεμπορίου. Είναι άξιο περιέργειας,  γιατί προκρίνεται η επαναλειτουργία των σχολείων σε σχέση με την επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου, το οποίο βρίσκεται για όγδοη εβδομάδακλειστό και υπό καθεστώς οικονομικής ασφυξίας. Θεωρούμε κρίσιμη προτεραιότητα την άμεση επαναλειτουργία των καταστημάτων, αρχικά έστω και με τη μορφή του «click away» και σύντομα με τη μορφή του «click in shop», προφανώς συνυπολογίζοντας τους υγειονομικούς δείκτες. H λειτουργία των σχολείων θα μπορούσε να ακολουθήσει στη συνέχεια, προβλέποντας ειδική μέριμνα για γονείς με παιδιά στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση. 

Σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε για ακόμα μία φορά το λιανικό εμπόριο να είναι ο εύκολος στόχος, πού ανοίγει και να κλείνει κατά βούληση, ερήμην μας. Ας μην ξεχνάμε ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας που από την αρχή της υγειονομικής κρίσης σηκώνει στην πλάτη του τεράστιο οικονομικό βάρος.

Αναμένουμε άμεσα την κρίσιμη τοποθέτηση της κυβέρνησης επί αυτού του θέματος, γιατί έπειτα από την απώλεια του τζίρου των εορτών, θα είναι καταστροφικό να χαθεί και η περίοδος των εκπτώσεων». 

ΕΣΠ: «Η ανακοίνωση της παράτασης αναστολής λειτουργίας του λιανεμπορίου επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους μας»

Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε και ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες σημειώνεται ότι είχε ζητήσει την επαναφορά του «click away».

Ειδικότερα, αναφέρει:

«Για μια ακόμη φορά, προκρίνονται άλλοι κλάδοι οικονομικής ή κοινωνικής δραστηριότητας και το εμπόριο παραμένει ο «φτωχός συγγενής», παρά το γεγονός ότι έχει επιδείξει τον απόλυτο σεβασμό σε όλους τους κανόνες της δημόσιας υγείας.

Επιμένουμε στην πρότασή μας για άμεσο άνοιγμα της αγοράς με τη μορφή του click away, όπως απόλυτα συντεταγμένα λειτούργησε την περίοδο των γιορτών και ζητούμε για μια ακόμη φορά να μπει ένα πλάνο λειτουργίας της αγοράς τους επόμενους μήνες με την δυνατότητα υποδοχής των πελατών, σύμφωνα με τους υγειονομικούς κανόνες με ραντεβού. Είναι αδύνατο να πορευτεί η αγορά τους επόμενους μήνες με λύσεις ακορντεόν ή ανακοινώσεις ανά εβδομάδα.

Δεν έχουν μείνει πλέον περιθώρια αντοχής. Η περίοδος των εκπτώσεων αποτελεί μια τελευταία σανίδα σωτηρίας για την συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων. Ας μην χρονοτριβεί άλλο η κυβέρνηση. Ας καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι ειδικοί της υγείας και της αγοράς, ώστε να βρεθούν οι βέλτιστες ρεαλιστικές λύσεις επιβίωσης των επιχειρήσεων σε εναρμόνιση με τα πρωτόκολλα υγειονομικής ασφάλειας».

Πληροφορίες: Εφημερίδα των Συντακτών

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)