to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Φωτογραφία του μέλλοντος

Όσο κι αν περιμένεις όμως να συμβεί κάτι, δεν παύει να είναι σοκαριστικό ότι το αμερικανικό κράτος δέχτηκε αμαχητί μια τέτοια επίθεση στην καρδιά του


Τα όσα είδαμε από τις οθόνες μας να συμβαίνουν στο Καπιτώλιο είχαν προαναγγελθεί.  Όχι μόνο από τον Τραμπ λίγες ώρες πριν, αλλά από τα social media και τον στρατό των φιλοτραμπικών λογαριασμών. Ο παρανοϊκός ακροδεξιός Πρόεδρος και οι άνθρωποί του εργάζονταν όχι για την ομαλή μετάβαση στη διοίκηση Μπάιντεν, αλλά για τη δικαίωση του αφηγήματος πως τους έκλεψαν τις εκλογές.

Όσο κι αν περιμένεις όμως να συμβεί κάτι, δεν παύει να είναι σοκαριστικό ότι το αμερικανικό κράτος δέχτηκε αμαχητί μια τέτοια επίθεση στην καρδιά του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατικής λειτουργίας των ΗΠΑ δεν ήταν το τέλος, αλλά η αρχή. Το ιστορικό βάθος όσων συνέβησαν είναι τεράστιο και τα επόμενα χρόνια αναλυτές, ιστορικοί, πολιτικοί θα ανατρέχουν σ’ αυτή τη μέρα.

Η τόσο ευθεία αμφισβήτηση και η, για λίγες ώρες, κατάλυση της δημοκρατίας και μάλιστα στην Ουάσιγκτον, αναδεικνύει με τον πλέον -έως σήμερα- υλικό τρόπο ότι η δημοκρατία και οι δημοκρατικοί θεσμοί εν γένει βρίσκονται υπό διακύβευση. Ας μην ξεχνάμε ότι σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι των ΗΠΑ στήριξαν με νύχια και με δόντια τον Ντόναλντ Τραμπ. Ακόμα κι αν οι εξελίξεις στο Καπιτώλιο τελείωσαν τον ίδιο από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, οι κοινωνικές δυναμικές που αναπτύχθηκαν από την οικονομική κρίση γιγαντώθηκαν και σχηματοποιήθηκαν την τετραετία Τραμπ είναι τεκτονικές.

Φυσικά δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ. Στην Ευρώπη βλέπουμε τη γιγάντωση της νέας Ακροδεξιάς, ολοένα και πιο θεσμικής, αλλά και την άνοδο ενός κύματος «μετά» φασισμού. Ενώ οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. κάνουν ό,τι μπορούν για να το ενισχύσουν, με τους χειρισμούς στην πανδημία να θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό την ανικανότητα και την εμμονή με την οποία χειρίστηκαν την οικονομική κρίση.

Την ώρα που οι κοινωνίες γονατίζουν, πεθαίνουν και βλέπουν μπροστά τους μόνο αδιέξοδο και νέες κρίσεις, η δημοκρατία μοιάζει για πολλούς όλο και περισσότερο με μια συγκεχυμένη και μάλλον μουσειακή έννοια. Μόνο οι αγώνες και η κοινωνική δικαιοσύνη μπορούν να σώσουν και να επαναθεμελιώσουν τη δημοκρατία. Αλλιώς σύντομα ο κίνδυνος θα γίνει πραγματικότητα.  Άλλωστε, στην Ελλάδα το Κοινοβούλιο γλίτωσε στο παρά πέντε από μια τέτοια εισβολή στο συλλαλητήριο για το «Μακεδονικό». Με πρωτεργάτες τους χρυσαυγίτες και περήφανους παρόντες τον Σαμαρά και τη μισή Νέα Δημοκρατία.

credits κεντρικής εικόνας: (EPA/JIM LO SCALZO)

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)