to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:45 | 07.01.2021

Διεθνή

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Τέσσερις νεκροί - Επικυρώθηκε και επίσημα η νίκη Μπάιντεν (liveblog)

Δραματική τροπή πήρε το «φινάλε» της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ με την εισβολή υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο εχθές το βράδυ όπου τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους - 52 συλλήψεις μέχρι στιγμής, βρέθηκαν εκρηκτικοί μηχανισμοί και μολότοφ - Πρόεδρος των ΗΠΑ και επίσημα ο Τζο Μπάιντεν - Ο Τραμπ παραδέχεται ότι η προεδρική του θητεία έχει τελειώσει και υπόσχεται «συντεταγμένη μετάβαση»


Το αμερικανικό Κονγκρέσο επικύρωσε την νίκη του Τζο Μπάιντεν και της Κάμαλα Χάρις στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020, έπειτα από την απόρριψη των ρεπουμπλικανικών ενστάσεων για την εγκυρότητα των εκλογικών αποτελεσμάτων και στην Πενσιλβάνια.  Ο Τραμπ παραδέχεται ότι η προεδρική του θητεία έχει τελειώσει και υπόσχεται «συντεταγμένη μετάβαση».
 

Σε μια Ουάσινγκτον που θυμίζει «εμπόλεμη ζώνη», όπως αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, η αμερικανική Γερουσία επικύρωσε τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές, βάζοντας έστω θεσμικά τίτλους τέλους σε αυτό το τελευταίο κεφάλαιο των πιο ταραγμένων αμερικανικών εκλογών με τους αναλυτές να αναφέρουν ότι αυτό δεν σημαίνει και το τέλος του “τραμπισμού” για τη χώρα. Είχε προηγηθεί πολύωρη διακοπή εξαιτίας της βίαιης εισβολής οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, σε μια κίνηση αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος κατά την οποία ο πλανήτης είδε πρωτόγνωρες εικόνες χάους και πανικού, με δεκάδες άτομα ντυμένα ακόμα και με χιτώνες και περικεφαλαίες να εισβάλλουν στο κτήριο, το λεγόμενο σύμβολο της αμερικανικής δημοκρατίας, την ώρα που απέξω στήνονταν αγχόνες και σταυροί.

>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εισβολή στο Καπιτώλιο: Εικόνες από τις 4 ώρες που συγκλόνισαν τον κόσμο

Η Γερουσία των ΗΠΑ απέρριψε -και σε αυτή την περίπτωση με συντριπτική πλειοψηφία (92 έναντι 7 ψήφων)- πρωτοβουλία συμμάχων του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με σκοπό να εμποδιστεί η κύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στην πολιτεία Πενσυλβάνια.

Μπορείτε να παρακολουθείσετε εδώ ολόκληρη τη διαδικασία:

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα επεισόδια της Τετάρτης στην Ουάσινγκτον.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας στην αμερικανική πρωτεύουσα διευκρίνισε ότι οι τρεις θάνατοι οφείλονταν σε έκτακτα ιατρικά περιστατικά και το τέταρτο πρόσωπο υπέκυψε σε νοσοκομείο αφού υπέστη τραύμα από σφαίρα.

Πρόσθεσε ότι 52 ύποπτοι συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας για την πολιορκία και την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Παράλληλα, η δήμαρχος της Ουάσινγκτον Μιούριελ Μπάουζερ ανακοίνωσε ότι παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες μετά τα επεισόδια. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα θα ισχύουν ως την 20ή Ιανουαρίου, ημέρα της τελετής ορκωμοσίας του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Χθες, διεκόπη η συνεδρίαση στο Κογκρέσο μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο διαδηλωτών-οπαδών του Τραμπ. Τα κτίρια του Κογκρέσου εκκενώθηκαν από την αστυνομία.

Υπουργοί συζήτησαν την πιθανότητα να απομακρύνουν τον Τραμπ από την εξουσία

Μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης συζήτησαν την πιθανότητα να απομακρύνουν τον Ντόναλντ Τραμπ από την εξουσία μετά την εισβολή οπαδών του στο Κογκρέσο, ανέφεραν χθες, Τετάρτη, το βράδυ (ώρα Ουάσινγκτον) μέσα ενημέρωσης.

Οι συζητήσεις τους αφορούσαν την 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία επιτρέπει στον αντιπρόεδρο και σε μια πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου να κηρύσσουν τον πρόεδρο «ανίκανο» να ασκεί τα καθήκοντά του, όπως μετέδωσαν τα δίκτυα CNN, CBS και ABC, τα οποία επικαλέσθηκαν ανώνυμες πηγές.

>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Facebook, Instagram και Twitter «μπλόκαραν» τον Ντόναλντ Τραμπ

Η δήλωση Μπάιντεν

Απομονωμένος ο Τραμπ, του γυρίζουν την πλάτη κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι

«Δεν υπάρχει θέμα ότι ο πρόεδρος σχημάτισε τον όχλο, ο πρόεδρος υποκίνησε τον όχλο, ο πρόεδρος απευθύνθηκε στον όχλο. Άναψε τη φωτιά», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της Ρεπουμπλικανικής Διάσκεψης στη Βουλή των Αντιπροσώπων Λιζ Τσέινι.

«Όλα όσα έγιναν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ σήμερα είναι απαράδεκτα. Η ανομία και οι ταραχές -εδώ ή σε όλο τον κόσμο- είναι πάντοτε απαράδεκτες. Έχω ταξιδέψει σε πολλές χώρες και πάντα υποστηρίζω το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να διαμαρτύρεται ειρηνικά για τις πεποιθήσεις και τα πιστεύω του.

«Η βία όμως, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των άλλων -συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που φροντίζουν για την ασφάλεια όλων μας- είναι απαράδεκτη και εδώ και στο εξωτερικό.

Ας φέρουμε ενώπιον της δικαιοσύνης τους εγκληματίες που εμπλέκονται σε αυτές τις ταραχές. Η Αμερική είναι καλύτερη από αυτήν που είδαμε σήμερα, μια χώρα όπου υπηρέτησα ως μέλος του Κογκρέσου και όπου έζησα, από πρώτο χέρι, τη δημοκρατία στα καλύτερά της», έγραψε ο Μάικ Πομπέο.

Παρακολουθείστε όλες τις εξελίξεις σε liveblog:

Η «αμερικανική δημοκρατία υπό πολιορκία»: Τι γράφει ο διεθνής Τύπος

«Το Καπιτώλιο πολιορκημένο - Οι υποστηρικτές του Τραμπ καταλαμβάνουν την καρδιά της αμερικανικής δημοκρατίας», είναι ο τίτλος των Times του Λονδίνου, οι οποίοι περιγράφουν πώς οι δημοκρατικοί και ρεπουμπλικάνοι βουλευτές, που συνεδρίαζαν για να επικυρώσουν την εκλογή του δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, «φόρεσαν αντιασφυξιογόνες μάσκες και βρήκαν καταφύγιο κάτω από τα γραφεία» ενώ το προσωπικό «κρυβόταν μέσα στα γραφεία».

Κάτω από τον τίτλο «Η δημοκρατία υπό πολιορκία», η Daily Telegraph κάνει λόγο για «σκηνές χωρίς προηγούμενο στην Ουάσινγκτον» με «ορδές υποστηρικτών του Τραμπ» να καταλαμβάνουν τον ναό της αμερικανικής διπλωματίας.

daily_tele

Για τον Guardian, αυτές οι βιαιότητες αποτελούν «την πιο σημαντική πρόκληση του αμερικανικού δημοκρατικού συστήματος μετά τον εμφύλιο πόλεμο».

gurdian

Οι Financial Times κάνουν αναφορά τόσο στην εισβολή στο Καπιτώλιο όσο και στην άρνηση του Μάικ Πενς να συνεναίσει στην αμφισβήτηση του αποτελέσματος των εκλογών που επιχείρησε ο Ντόναλντ Τραμπ.

_116377084_financialtimes

Για τη μεγάλη ισπανική εφημερίδα El Pais, «ο Ντόναλντ Τραμπ ενθάρρυνε χθες το χάος που δημιουργήθηκε στην Ουάσινγκτον την ώρα που το Κογκρέσο ετοιμαζόταν να επικυρώσει τον Τζο Μπάιντεν ως τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών».

el_pais

Αποσβολωμένος παρατηρεί ο πλανήτης

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επίσης έσπευσαν να καταδικάσουν όσα συνέβησαν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, αναγνωρίζοντάς τα ως «πρωτοφανή επίθεση κατά της δημοκρατίας». Μεταξύ άλλων, ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι κάποιοι αναρχικοί μπήκαν στο Καπιτώλιο, προσπαθώντας να αμφισβητήσουν την πιο παλιά δημοκρατία του κόσμου, τονίζοντας πως «αυτό έγινε με τη συναίνεση του Ντόναλντ Τραμπ». Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ζήτησε τον τερματισμό των «ντροπιαστικών εικόνων» στην Ουάσιγκτον, όπου διαδηλωτές εισέβαλαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν την εκλογική ήττα του Ντόναλντ Τραμπ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)