to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:01 | 05.01.2021

Πολιτική

Τραβάει το σκοινί η Ιερά Σύνοδος για τα Θεοφάνεια, «παραινέσεις» Μητσοτάκη στον Ιερώνυμο

«Χάδια» Μητσοτάκη στον Ιερώνυμο, με τον οποίο είχε σύντομη συνάντηση το πρωί, εξέφρασε «προβληματισμό» για το άνοιγμα των ναών - Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου δήλωσε νωρίτερα πως οι ναοί θα λειτουργήσουν κανονικά για τα Θεοφάνεια, παρά την απαγόρευση από την πολιτεία, «θα πληρώσει ο ίδιος τυχόν πρόστιμο»- O Ιερώνυμος, μετά από ....μπρος - πίσω, παρέστη τελικά στην ορκωμοσία των νέων υπουργών, αλλά μόνο των πρώτων έξι


Με... παραινέσεις απάντησε ο πρωθυπουργός στον Αρχιεπίσκοπο, σε συνάντησή τους στο ενδιάμεσο της ορκωμοσίας των νέων υπουργών, παρά τη δεδηλωμένη πρόθεση της Ιεράς Συνόδου να ανοίξει τους ναούς τα Θεοφάνεια ενάντια στις κυβερνητικές απαγορεύσεις

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε στον Αρχιεπίσκοπο τον «προβληματισμό» του για την χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου, και κάλεσε την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και «να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά μας, το συντομότερο δυνατόν, στα σχολεία».

Τόνισε δε - χωρίς ωστόσο να πει συγκεκριμένα ποια θα είναι η αντίδραση της κυβέρνησης - την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών κανόνων από όλους και είπε ότι η Εκκλησία οφείλει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, να δίνει το θετικό παράδειγμα και να είναι αρωγός στον κοινό αγώνα.

Καψόνι Ιερώνυμου στον Μητσοτάκη: παρέστη μόνο στον πρώτο γύρο της ορκωμοσίας των νέων υπουργών

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συνέχισε νωρίτερα το ...κρυφτούλι με την κυβέρνηση, και έτσι παρέστη μεν στην ορκωμοσία των νέων υπουργών, αλλά μόνο στον πρώτο (από τους τρεις, λόγω μέτρων για τον κορωνοϊό) γύρους, ορκίζοντας μόνο τους πρώτους έξι υπουργούς.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου είχε δηλώσει αρχικά στο Open οτι ο Αρχιεπίσκοπος δεν θα δώσει το παρών στην ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, επειδή «θεσμικά» ο Αρχιεπίσκοπος παρευρίσκεται στην ορκωμοσία του πρωθυπουργού. Λίγη ώρα αργότερα, όμως, πάλι ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, μέσω ΣΚΑΪ αυτή τη φορά, διεμήνυσε ότι ο κ. Ιερώνυμος θα δώσει το «παρών» στην ορκωμοσία ως κίνηση καλής πίστεως προς τον πρωθυπουργό, όπως γράφει η ΕφΣυν.

Σκληρή γραμμή 

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Αθηναγόρας Δικαιάκος, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, δήλωσε πως οι ναοί θα λειτουργήσουν κανονικά για τα Θεοφάνεια, παρά τη σχετική απαγόρευση από την πολιτεία λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό. 

Ο Α. Δικαιάκος «κάρφωσε» την κυβέρνηση για έλλειψη συνεννόησης, λέγοντας πως «αν υπήρχε ενημέρωση» της Ιεράς Συνόδου, πριν από την απόφαση της κυβέρνησης να μην λειτουργήσουν οι ναοί, θα υπήρχε διαφορετική αντιμετώπιση από την Ιερά Σύνοδο.

Μάλιστα, σημείωσε πως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ξεκίνησε την εισήγησή του στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, χρησιμοποιώντας μια φράση του πρωθυπουργού από τη Σύνοδο Κορυφής: «Τα συμφωνηθέντα τηρούνται». 

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου ανέφερε πως αν χρειαστεί θα πληρώσει ο ίδιος το πρόστιμο για εκκλησία που θα λειτουργήσει κανονικά και πως «κανείς λοιμωξιολόγος δεν είπε να γίνει αυτό το lockdown» στις εκκλησίες.

To χρονικό της κόντρας εκκλησίας - κυβέρνησης

Υπενθυμίζεται πως η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε χθες, Δευτέρα 4/1, να παραμείνουν ανοιχτοί ναοί ανήμερα των Θεοφανείων, κόντρα στα νέα μέτρα και στην παράταση του lockdown από την κυβέρνηση έως τις 11/01. Η απόφαση ελήφθη κατά την πρωινή σύσκεψη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που συνεδρίαζε μέσω τηλεδιάσκεψης τη Δευτέρα (04/01) υπό την προεδρεία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Αντίδραση στις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ήρθε από την κυβέρνηση που εκφράζει την... ελπίδα η Εκκλησία να «αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε».  Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της: «Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με την απόφασή της δεν συναινεί στα νέα μέτρα που αφορούν τις λειτουργίες. Όμως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί. Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε. Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης τα στραβά μάτια σε εξαιρέσεις για την Εκκλησία;

«Η κυβέρνηση τόσο καιρό αγνοεί τις εισηγήσεις των ειδικών για τα μαζικά τεστ, τα σχολεία, τα ρεβεγιόν, τους χώρους λατρείας. Τώρα που οι ειδικοί προειδοποιούν πως η ζημιά έχει γίνει και προβλέπουν νέα έξαρση της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης κλείνει πάλι τα πάντα κατόπιν εορτής», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Τα μέτρα προστασίας πρέπει να ισχύουν για όλους, ώστε να εξέλθουμε πιο γρήγορα από την κρίση. Θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης τα στραβά μάτια σε εξαιρέσεις για την Εκκλησία;».

ΚΙΝΑΛ: Αδιανόητο να ζητά εξαιρέσεις η Ιερά Σύνοδος

«Είναι αδιανόητο όταν οι πολίτες υποχρεώνονται σε ένα σκληρό lockdown, η Ιερά Σύνοδος να ζητά εξαιρέσεις. Θέτοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής, σχολιάζοντας την απόφαση της ΔΙΣ. «Εκεί οδηγούν οι υποχωρήσεις και η ενδοτικότητα της Κυβέρνησης και η απουσία σχεδίου για ασφαλές άνοιγμα», συμπληρώνει στην ίδια ανακοίνωση το ΚΙΝΑΛ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)