to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ακριβή για το Δημόσιο η προσωρινή κρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς

Σε σύντομη και ακριβή - για το Ελληνικό Δημόσιο - κρατικοποίηση οδηγήθηκε η Τράπεζα Πειραιώς - Η τιμή έκδοσης των μετοχών έγινε στα 6 ευρώ, ήτοι πενταπλάσια της χρηματιστηριακής τιμής στην οποία διαπραγματευόταν χθες η μετοχή της τράπεζας


Όπως γράφει ο Γιάννης Αγουρίδης στην Αυγή:

Σε σύντομη και ακριβή -για το Ελληνικό Δημόσιο- κρατικοποίηση οδηγήθηκε η Τράπεζα Πειραιώς. Το Δημόσιο είναι πλέον ο πλειοψηφικός μέτοχος της τράπεζας μετά τη μετατροπή των μετατρέψιμων ομολογιών (Cocos).

Κατά τη μετατροπή των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών ύψους 2,04 δισ. ευρώ σε μετοχές, το ποσοστό του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας θα αυξάνεται από 26,4% σε 61,3%. Αξίζει να σημειωθεί ότι τιμή έκδοσης των μετοχών έγινε στα 6 ευρώ, ήτοι πενταπλάσια της χρηματιστηριακής τιμής στην οποία διαπραγματευόταν χθες η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. Το παραπάνω συνεπάγεται μεγάλο κόστος για το Δημόσιο, το οποίο ενδέχεται να μην αποσβεστεί ποτέ.

Για λίγο καιρό μόνο ο έλεγχος της τράπεζας περνά στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που έχει στην κατοχή του τις μετοχές, και, έμμεσα, στο υπουργείο Οικονομικών, η πολιτική ηγεσία του οποίου δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε κάποια αλλαγή στη διοικητική πυραμίδα της τράπεζας.

Η αντίστροφη μέτρηση για την παροδική κρατικοποίηση της συστημικής τράπεζας ξεκίνησε τον Νοέμβριο, όταν ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ (SSM) απέρριψε την πρόταση της Πειραιώς για καταβολή των τόκων ύψους 165 εκατ. ευρώ στο ΤΧΣ έναντι των Cocos σε μετρητά, κάτι το οποίο φαίνεται ότι βόλευε και τη σημερινή διοίκηση της Πειραιώς, και την κυβέρνηση της Ν.Δ. να παραμένει θεατής της όλης κατάστασης.

Από εδώ και στο εξής, ο κυβερνητικός σχεδιασμός, ο οποίος περιλαμβάνει επαναϊδιωτικοποίηση της τράπεζας, αναμένεται να λειτουργήσει de facto υπέρ των ιδιωτών (νυν μετόχων ή ενδιαφερόμενων νέων) και με ζημιά για το Δημόσιο, καθώς πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως δεν πρόκειται να ανακτήσει τα κεφάλαια από τη «χασούρα» η οποία προέρχεται από την έκδοση των μετοχών στην πενταπλάσια τιμή όπως προαναφέρθηκε. Η επικείμενη επαναϊδιωτικοποίηση δεν αναμένεται να συμβεί πριν το καλοκαίρι, ενώ δεν αποκλείεται να μην τελεσφορήσει εντός του 2021.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)