to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:35 | 03.01.2021

Κοινωνία

Καμία κυβερνητική κίνηση για τα ομόφυλα ζευγάρια στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεταξύ άλλων, προβλέπει και το δικαίωμα της τεκνοθεσίας από τα ομόφυλα ζευγάρια για την Ελλάδα και όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Το ζήτημα δεν έχει απασχολήσει την κυβέρνηση.


Το ζήτημα της βελτίωσης της νομοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια στην Ελλάδα, με βάση την πενταετή ΛΟΑΤΚΙ+ Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν έχει συζητηθεί ακόμη από την κυβέρνηση, σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της Κέλλυς Χεινοπώρου για την τηλεόραση του ΑΝΤ1.

ΛΟΑΤΚΙ Στρατηγική Ισότητας 2020-2025

Θυμίζουμε ότι η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC), Vera Jourova, και η Επίτροπος για την Ισότητα, Helena Dalli, δημοσίευσαν την πενταετή στρατηγική με τίτλο «Ένωση για την Ισότητα: ΛΟΑΤΚΙ Στρατηγική Ισότητας 2020-2025» (Union of Equality: LGBTIQ Equality Strategy 2020-2025), μετά την ισχυρή δέσμευση της Προέδρου, Ursula von der Leyen, για τα ΛΟΑΤΙ δικαιώματα σε ομιλία της τον Σεπτέμβριο του 2020. Βρείτε περισσότερα παρακάτω.

Τι προβλέπει ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια;

Στην Ελλάδα τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούμε να συνάπτουμε σύμφωνο συμβίωσης, δεν έχουμε, ωστόσο, δικαίωμα στην τέλεση πολιτικού (ή θρησκευτικού) γάμου. Μπορούμε να γίνουμε ανάδοχοι γονείς, αλλά δεν έχουμε ίσα δικαιώματα στην ανατροφή των δικών μας -βιολογικών ή τεκνοθετημένων- παιδιών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όπως υπογραμμίζει η Στέλλα Μπελιά, Πρόεδρος της ΛΟΑΤΚΙ+ οργάνωσης Οικογένειες Ουράνιο Τόξο:

“Αυτό είναι κυρίως προβληματικό για τα παιδιά μας.” Τα παιδιά πέφτουν σε νομικό κενό, με ενδεικτικό παράδειγμα το γεγονός ότι: “ο μη βιολογικός γονιός μπορεί να ασφαλίσει ιατροφαρμακευτικά την/τον σύντροφό της (μέσω κάποιου ταμείου), όχι όμως το παιδί τους,” το οποίο μένει ακάλυπτο.

Το ζήτημα, ωστόσο, παραμένει το ποιες είναι -και ποιες θα είναι- οι κινήσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα. Όπως υπογραμμίζει ο ακτιβιστής Ραφαήλ Μπιλίδας στο ρεπορτάζ:

“Αυτό που περιμένουμε είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης και κατά πόσο θα υιοθετήσει τις συγκεκριμένες Στρατηγικές.” 

Καμία κίνηση από τη ΝΔ

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ (31/12/20), το ζήτημα δεν έχει τεθεί ακόμη στην κυβέρνηση, παρόλο που η πενταετής Στρατηγική έχει δημοσιοποιηθεί ήδη από τις 12 Νοεμβρίου του 2020.

Να σημειώσουμε, ότι στο ρεπορτάζ παρουσιάζεται επιπλέον η προβληματική άποψη καθηγήτριας Πανεπιστημίου, η οποία κάνει λόγο για την “απροετοίμαστη κοινωνία” και εκφράζει ανησυχία για την “προστασία των παιδιών.” Τέλος, αναφέρεται και η αντίθετη στάση της Ιεράς Συνόδου, σε ένα κατεξοχήν πολιτικό ζήτημα.

Η Ε.Ε. αλλάζει ταχύτητες με την υιοθέτηση της ΛΟΑΤΚΙ Στρατηγικής Ισότητας

Η προ λίγων εβδομάδων δημοσίευση μιας πενταετούς στρατηγικής για την ΛΟΑΤΚΙ ισότητα της Ε.Ε. σηματοδοτεί μια ποιοτική αλλαγή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προς το να διαδραματίσει τον πλήρη ρόλο της, για την υπεράσπιση και την προστασία των ΛΟΑΤΙ δικαιωμάτων, σε περιόδους πραγματικής αντίδρασης, αναφέρει η ILGA-Europe.

Σύμφωνα με τη Στρατηγική, η Ευρωπαϊκή Ένωση:

«Πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την καλύτερη προστασία των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων», σε μια εποχή που «οι διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας / έκφρασης φύλου και χαρακτηριστικών φύλου αυξάνονται στην Ε.Ε.» και υπάρχει “ανησυχητική τάση σε τμήματα της Ε.Ε. συχνότερων περιστατικών κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, όπως επιθέσεις σε δημόσιες εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων διαδηλώσεων υπερηφάνειας, οι λεγόμενες δηλώσεις περί ελεύθερων ζωνών ΛΟΑΤΚΙ ιδεολογίας… και η άνοδος της αντι-φύλου (και αντί-ΛΟΑΤΚΙ) πολιτικής.” 

Σύμφωνα με την ILGA-Europe, μια ομπρέλα οργανώσεων από περισσότερες από 600 ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις σε ολόκληρη την περιοχή, η στρατηγική σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας προσέγγισης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα δικαιώματα και την ισότητα των ΛΟΑΤΙ ατόμων.

Χαιρετίζοντας τη Στρατηγική, η Katrin Hugendubel, διευθύντρια υπεράσπισης της ILGA-Europe, δήλωσε:

«Για πρώτη φορά, η στρατηγική καθορίζει ένα σαφές πρόγραμμα εργασίας για ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με τα ΛΟΑΤΙ δικαιώματα. Δεσμεύεται να είναι πιστή στις αξίες που ορίζονται στις Συνθήκες της Ε.Ε., τόσο σε τομείς, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αρμοδιότητες, όπως για παράδειγμα να προτείνει νομοθεσία για να εξασφαλίσει επιτέλους ότι οι γονείς μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα στα κράτη-μέλη χωρίς να χάνουν τη γονική τους κατάσταση, να διατηρεί ηγετικό ρόλο σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη σε τομείς, όπου πρέπει να γίνει αλλαγή σε εθνικό επίπεδο, όπως η απαγόρευση των λεγόμενων «θεραπειών μεταστροφής» και η διασφάλιση νομικών διαδικασιών αναγνώρισης ταυτότητας φύλου, που βασίζονται στην αυτοδιάθεση. Με την κατανόησή της ότι τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ δεν αποτελούν εξειδικευμένα ζητήματα, αλλά αγγίζουν όλους τους τομείς της ζωής, η Στρατηγική αναγνωρίζει σαφώς τις διαρθρωτικές διακρίσεις και την περιθωριοποίηση των ΛΟΑΤΙ ατόμων.» 

Σύμφωνα με την Evelyne Paradis, Εκτελεστική Διευθύντρια της ILGA-Europe:

«Στον πυρήνα αυτής της Στρατηγικής είναι η κατανόηση ότι εάν πρόκειται να επιφέρει βαθιές αλλαγές, πρέπει να ανήκει σε όλους. Δουλεύοντας, παράλληλα, με την κοινωνία των πολιτών, κάθε πολιτικός φορέας και τμήμα έχει τον θεμελιώδη ρόλο του. Προκειμένου αυτή η Στρατηγική να αντιστρέψει το πισωγύρισμα και να πραγματοποιήσει την πραγματική πρόοδο που προτίθεται να κάνει, όλοι πρέπει να συμμετάσχουν στην ίδια δέσμευση για την άσκηση θεσμικών εξουσιών, σε γενικές γραμμές, κατά την εφαρμογή της.

Η Katrin Hugendubel συνέχισε:

«Με αυτήν τη στρατηγική, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί τελικά την πλήρη διαθέσιμη εργαλειοθήκη της, εντός των αρμοδιοτήτων της και σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη, αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο στην υπεράσπιση και την προώθηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ ατόμων στην Ευρώπη και πέραν αυτής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για να διασφαλίσει ότι θα συνεχίσουμε να πλησιάζουμε πιο κοντά στην επίτευξη της ισότητας για τα ΛΟΑΤΙ άτομα, ειδικά σε πιο δύσκολους καιρούς. Με αυτήν τη Στρατηγική, η Επιτροπή εξοπλίζεται για να κάνει ακριβώς αυτό. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με όλους στην Επιτροπή και με τα άλλα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. για να διασφαλίσουμε ότι οι φιλοδοξίες της Στρατηγικής μεταφράζονται σε πραγματική αλλαγή για τα ΛΟΑΤΙ άτομα σε ολόκληρη την Ε.Ε. και πέραν αυτής.” 

Διαβάστε ή/και κατεβάστε την πρώτη πενταετή Στρατηγική για τη ΛΟΑΤΚΙ Ισότητα της Ε.Ε. στα αγγλικά εδώ.

Πηγή: Antivirus Magazine (1), (2)

tags: ΛΟΑΤΚΙ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)