to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:27 | 30.12.2020

πηγή: thepressproject.gr

Διεθνή

Ιστορική νίκη του φεμινιστικού κινήματος στην Αργεντινή: Η Γερουσία ενέκρινε τον νόμο για το δικαίωμα στην άμβλωση

Η πρόεδρος Κριστίνα Κίρχνερ ανακοίνωσε ότι η Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο με 38 ψήφους υπέρ έναντι 29 κατά, έπειτα από δώδεκα ώρες συνεδρίασης. Χιλιάδες γυναίκες που βρισκόντουσαν στους δρόμους υποδέχθηκαν την είδηση με δάκρυα χαράς και συνθήματα.


Μια μεγάλη νίκη μετά από πολλά χρόνια αγώνα για γυναικεία δικαιώματα και την αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος καταγράφηκε χθες στην Αργεντινή. Η Γερουσία ενέκρινε τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων. Σε όλη τη Λατινική Αμερική μέχρι τώρα οι αμβλώσεις επιτρέπονται μόνο στην Κούβα, στην Ουρουγουάη και σε κάποιες περιοχές του Μεξικού.

«Η υιοθέτηση νομοσχεδίου που νομιμοποιεί τις αμβλώσεις σε μια καθολική χώρα με το μέγεθος της Αργεντινής θα δώσει ώθηση στη μάχη για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών στη Λατινική Αμερική», δήλωσε ο Χουάν Παπίερ του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

«Αν και σίγουρα θα υπάρξει αντίσταση, πιστεύω ότι είναι λογικό να προβλέψουμε, όπως συνέβη όταν η Αργεντινή νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου το 2010, ότι το νέο αυτό νομοσχέδιο θα προκαλέσει μια αντίδραση ντόμινο στην περιοχή»,  πρόσθεσε.

«Η χώρα μας είναι χώρα αντιθέσεων. Είναι η μοναδική στον κόσμο που έφερε ενώπιον της δικαιοσύνης στελέχη της στρατιωτικής χούντας, όμως ακόμη δεν έχουμε νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις; Γιατί; Γιατί η εκκλησία είναι μαζί με το κράτος» ανέφερε έξω από την Γερουσία η Έστερ Αλμπαρέγιο, ψυχίατρος, που μαζί με άλλους συναδέλφους της στηρίζουν το νομοσχέδιο.

Το 2018 σχετικό νομοσχέδιο είχε λάβει το «όχι» από τη Γερουσία της Αργεντινής μετά από έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της καθολικής εκκλησίας.

Χιλιάδες καταδικασμένες έφηβες

Το ανύπαρκτο νομικό πλαίσιο της Αργεντινής για το δικαίωμα στην άμβλωση έχει καταδικάσει εκατομμύρια έφηβες να συνεχίζουν ανεπιθύμητες κυήσεις. Ενδεικτικά, μόνο στην Αργεντινή σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του «Access to Safe Abortion Network» της Αργεντινής περισσότερα από 7.000 κορίτσια ηλικίας 10 έως 14 ετών κατά την περίοδο 2016-2018 έφεραν στον κόσμο παιδιά, με την πλειονότητα των οποίων να είναι αποτέλεσμα βιασμού. Μόνο κατά το έτος 2016, 40.000 γυναίκες χρειάστηκαν νοσηλεία εξαιτίας επιπλοκών, που προέκυψαν από παράνομες αμβλώσεις, σύμφωνα με σχετική έκθεση, ενώ από το συνολικό αριθμό των εισαγωγών, 6.400 αντιστοιχούσαν σε κορίτσια ηλικίας 10 έως 19 ετών.

Η άμβλωση παραμένει παράνομη, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, όπου η ισχυρή επιρροή της καθολικής εκκλησίας έχει καταστήσει την επιλογή τις διακοπής της κύησης απαγορευτική για τα περισσότερα έθνη. Σημειώνεται πως η άμβλωση απαγορεύεται πλήρως στο Ελ Σαλβαδόρ, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τη Νικαράγουα και την Ονδούρα, ενώ εξαιρέσεις γίνονται σε περιπτώσεις βιασμού ή προκειμένου να σωθεί η ζωή της εγκυμονούσας σε άλλα έθνη της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βραζιλία και η Χιλή. Οι αμβλώσεις, ωστόσο, είναι νόμιμες μόνο στην Κούβα και την Ουρουγουάη, όπου η καθολική εκκλησία έχει λιγότερη επιρροή.

Η Διεθνής Αμνηστία είχε χαρακτηρίσει το κίνημα υπέρ της νομιμοποίησης της άμβλωσης στην Αργεντινή τα τελευταία χρόνια ως «ένα από τα πιο εμβληματικά κινήματα» για το δικαίωμα των γυναικών να έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς αμβλώσεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)