to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

H κυβέρνηση ...ξέχασε στο συρτάρι τα βαρέα και ανθυγιεινά των υγειονομικών

Παναγιώτης Παντέλης (ΠΟΕΔΗΝ) στην ΑΥΓΗ: Κενή περιεχομένου όποια απόφαση χωρίς τις αναγκαίες οικονομικές και θεσμικές παρεμβάσεις


Γράφει ο Τάσος Γιαννόπουλος στην Αυγή

Είναι δεδομένο, με βάση και όσες μελέτες έχουν διεξαχθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ότι γιατροί και νοσηλευτές έχουν τουλάχιστον επτά φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αρρωστήσουν σοβαρά από Covid-19 σε σχέση με άλλα επαγγέλματα.

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως αναδείξαμε στην ΑΥΓΗ της Τετάρτης 23 Δεκεμβρίου, δεν έχει ανοίξει καν τη συζήτηση για την επίσημη αναγνώριση της λοίμωξης από κορωνοϊό ως επαγγελματικής νόσου ή εργατικού ατυχήματος.

Παράλληλα, καθυστερεί χαρακτηριστικά να κάνει το αυτονόητο ώστε να αποκαταστήσει μια αδικία σε βάρος των επαγγελματιών της Υγείας που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή της μάχης κατά της Covid-19. Δηλαδή να εντάξει, με νομοθετική ρύθμιση, γιατρούς και νοσηλευτές στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ). Κι αυτό όχι μόνο για να δικαιούνται μειωμένα χρόνια για συνταξιοδότηση, αλλά, κυρίως, για τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται προκειμένου να μειωθεί ο επαγγελματικός κίνδυνος, ειδικά στον καιρό της πανδημίας.

Η σιγή ιχθύος της κυβέρνησης, παρά τις κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος από σωματεία υγειονομικών, καθίσταται ύποπτη δεδομένου ότι εδώ και περίπου έναν μήνα (30.11.2020) έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Εργασίας. Με βάση αυτό πρέπει να ενταχθούν στα ΒΑΕ α) όλοι οι νοσηλευτές/τριες και νοσοκόμοι/ες ανεξαρτήτως χώρου εργασίας, β) οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων και των πρωτοβάθμιων κέντρων Υγείας ανεξαρτήτως ειδικότητας ή βαθμού και γ) οι υγειονομικοί υπάλληλοι που δεν ανήκουν στα ΒΑΕ για λόγους εργασιακών / ασφαλιστικών σχέσεων, παρά το γεγονός ότι η ειδικότητά τους είναι ήδη εντεταγμένη σε αυτά.

Η επιτροπή θεωρεί ότι δεν πρέπει να λειτουργήσει αποτρεπτικά (με δημοσιονομικούς όρους) για την ένταξη στα ΒΑΕ ο αριθμός των εν ενεργεία υγειονομικών της χώρας (πάνω από 120.000), καθώς η έκθεσή τους σε βιολογικούς παράγοντες κινδύνου δεν είναι παροδική. Θεωρεί ότι η τρέχουσα πανδημία, εκτός από τη μεγάλη εργασιακή ένταση που προκαλεί, αποτελεί και έκφραση μιας συνεχούς απειλής από ιογενείς λοιμώξεις, που θα εξακολουθήσουν να προκαλούνται από γνωστά ή άγνωστα αίτια.

«Κρατάμε μικρό καλάθι»

Αρκετά επιφυλακτικός δηλώνει στην ΑΥΓΗ ο Παναγιώτης Παντέλης, νοσηλευτής Ψυχικής Υγείας, μέλος της Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ, καθώς «και τα προηγούμενα ανάλογα πορίσματα παρέμειναν στα συρτάρια των υπουργών και δεν έφτασαν στη Βουλή».

Θεωρεί ότι το εν λόγω πόρισμα κρατάει τις αναγκαίες ισορροπίες με τον υπάρχοντα Κανονισμό Εργασίας και μεταθέτει στο μέλλον τις δύσκολες αποφάσεις. Επίσης, ότι η πρόταση ένταξης μόνο των νοσοκομειακών γιατρών και όχι και των γιατρών του ιδιωτικού τομέα υπονομεύει τη λύση του δίκαιου αιτήματος. Αναρωτιέται γιατί η επιτροπή δεν κράτησε την ίδια θέση για επίσης δίκαια και διαχρονικά αιτήματα άλλων κλάδων της Υγείας (εργοθεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, τεχνικοί κ.ά.), παρά τα σχετικά υπομνήματα αρμόδιων φορέων. Τουλάχιστον, εκ των υστέρων, δρομολογήθηκε από την επιτροπή η ένταξη των φυσικοθεραπευτών στα ΒΑΕ.

«Είναι προφανές ότι όποια απόφαση και να ληφθεί από την κυβέρνηση θα μείνει κενή περιεχομένου χωρίς τις αναγκαίες οικονομικές και θεσμικές παρεμβάσεις που θα επιτρέπουν την ομαλή και λειτουργική ένταξη όλων των εργαζομένων στα ΒΑΕ ώστε να προκύπτουν σημαντικά συνταξιοδοτικά και οικονομικά οφέλη».

Καλεί δε την κυβέρνηση να καταθέσει τις προτάσεις της και να προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει δώσει κατά την πρώτη φάση της πανδημίας σχετικά με το δίκαιο αυτό αίτημα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)