to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σοβαρές ελλείψεις και καθυστερήσεις στο πρόγραμμα μείωσης της πλαστικής σακούλας

Χρειάστηκαν τέσσερις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προκειμένου η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος να συλλέξει και να δώσει τα απολογιστικά στοιχεία από την εφαρμογή του περιβαλλοντικού τέλους για τη λεπτή πλαστική σακούλα.


Θυμίζουμε ότι είναι το τέλος που η ΝΔ ως αντιπολίτευση το είχε χαρακτηρίσει «χαράτσι» και «άδικο φόρο» αλλά που, ως κυβέρνηση, δε δίστασε να επεκτείνει στις σακούλες και στα πλαστικά μιας χρήσης, αναγνωρίζοντας την ορθότητα της μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ και το γεγονός ότι αποτελεί κοινή και αποτελεσματική ευρωπαϊκή πρακτική.

Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης με θέμα ακριβώς την απόδοση του μέτρου 2,5 χρόνια μετά την εφαρμογή του, κατατέθηκε με καθυστέρηση Έκθεση Απολογισμού για τα έτη 2018-2019 και προέκυψε ότι, παρά την πολύ μεγάλη μείωση στην έναρξη της μεταρρύθμισης το 2018, η Ελλάδα υπολείπεται του ευρωπαϊκού στόχου των ενενήντα (90) τεμαχίων κατά άτομο, καθώς, στα τέλη του 2019, η χρήση της λεπτής πλαστικής σακούλας ανήλθε σε εκατόν δέκα (110) τεμάχια.

Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ. Φάμελλος, απευθυνόμενος στον Υφυπουργό ΠΕΝ, κύριο Ταγαρά, διερωτήθηκε εάν τα στοιχεία έχουν υποβληθεί στην ώρα τους στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με δεδομένη την καθυστέρηση που παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Υφυπουργός, αλλά και για ορθότητα των στοιχείων, καθώς η έκθεση δεν περιλαμβάνει στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2018, παρόλο που η ΑΑΔΕ δίνει σαφείς διευκρινήσεις για την έναρξη καταγραφής των δεδομένων από 1/1/2018.

Κρίσιμο στοιχείο ωστόσο παραμένει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την επιτυχία του μέτρου, γιατί υπάρχει στασιμότητα στη μείωση της χρήσης της σακούλας και οι στόχοι είναι πολύ πιο απαιτητικοί στο μέλλον. Πρακτικά, αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για τη μείωση χρήσης της σακούλας και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι πως θα χρησιμοποιήσει τους πόρους του προγράμματος (δεκάδες εκατομμύρια ευρώ) για επικοινωνιακή καμπάνια.

Στη συζήτηση επίσης αποκαλύφθηκε ότι η ΝΔ, με το Νόμο 4685/2020, νομοθέτησε την επέκταση του τέλους για την πλαστική σακούλα χωρίς να διαθέτει τα απαραίτητα στοιχεία για την απόδοση του μέτρου. Ο Σ. Φάμελλος στηλίτευσε τις ανακοινώσεις του κυρίου Χατζηδάκη, στις 22/10, σύμφωνα με τις οποίες τα έσοδα από το περιβαλλοντικό τέλος της σακούλας θα διατεθούν σε καμπάνιες και επικοινωνιακές φιέστες για άλλες άσχετες δράσεις, όπως τη χωριστή συλλογή βιαποβλήτων  ή τη δενδροφύτευση, που έχουν ήδη χρηματοδότηση από άλλους πόρους. Και μάλιστα ότι οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν χωρίς να έχει ενδιαφερθεί ή ελέγξει τα αποτελέσματα του έργου μέχρι τώρα, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέμενε!

Ο Σ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι, ακόμη και σήμερα που τα αποτελέσματα του μέτρου είναι γνωστά, η ΝΔ εξακολουθεί να κινείται με τη γνωστή προχειρότητα και επικοινωνιακή αντίληψη ως προς τη νομοθέτηση: δεν υπάρχει σχέδιο για το στόχο μείωσης για το 2025 (40 τεμάχια λεπτής πλαστικής σακούλας κατ’ άτομο). Ακόμη και στο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση που τέθηκε σε διαβούλευση, υπάρχει στόχος για υποχρεωτική περιεκτικότητα της λεπτής πλαστικής σακούλας σε ανακυκλωμένο πλαστικό κατά 30% το 2025 όταν με βάση τα στοιχεία του ΕΟΑΝ ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί από αρκετές βιομηχανίες ήδη από το 2019!

Ο Σ. Φάμελλος κατέληξε ότι όλα τα παραπάνω ζητήματα αποδεικνύουν την αδυναμία της κυβέρνησης ΝΔ να αναγνωρίζει τις πραγματικές ανάγκες του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της ελληνικής παραγωγής και το μόνο που κάνει είναι να νομοθετεί για επικοινωνιακούς λόγους. Η προχειρότητα αυτή όμως έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες σε όλους!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)