to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:29 | 22.12.2020

Διεθνή

Γαλλία: Δικαστικό μπλόκο στη χρήση drone για παρακολούθηση διαδηλώσεων

Το γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας ζήτησε από τον αρχηγό της αστυνομίας του Παρισιού να σταματήσει χωρίς καθυστέρηση τη χρήση drones


Η ανώτατη δικαστική αρχή της Γαλλίας, το Συμβούλιο της Επικρατείας, απαγόρευσε σήμερα τη χρήση μη επανδρωμένων ιπτάμενων μέσων (drones) για την επιτήρηση των διαδηλώσεων στους δρόμους του Παρισιού, έπειτα από παρεκκλίσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την ασφάλεια τις οποίες κατήγγειλαν διάφορες κινητοποιήσεις τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, ο αστυνομικός διευθυντής του Παρισιού, Ντιντιέ Λαλμάν, «πρέπει να σταματήσει, χωρίς καθυστέρηση, να προβαίνει σε μέτρα επιτήρησης με drone των συναθροίσεων ανθρώπων εν δημοσία οδό».

Προσφυγή είχε κάνει η οργάνωση Quadrature du Net (LQDN) που εξέφραζε ανησυχία για τη χρήση drones «για σκοπούς της διοικητικής αστυνομίας». Σημειώνεται ότι από τον Μάιο, το δικαστήριο είχε απαγορεύσει τη χρήση drones για την επιτήρηση της πρωτεύουσας στη διάρκεια της άρσης των μέτρων περιορισμού που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας της κορωνοϊού.

Στην απόφαση επισημαίνεται ότι η αστυνομική επιτήρηση από drone δεν μπορεί να προβλέπεται «χωρίς προηγούμενη παρέμβαση ενός κειμένου» που να την επιτρέπει και να ορίζει τους τρόπους χρήσης της. Αν όχι (αν δεν υπάρχει τέτοιο κείμενο), υπογραμμίζει το δικαστήριο, «υπάρχει σοβαρή αμφιβολία για τη νομιμότητα» επιτέλεσης μιας επιτήρησης με τη χρήση drones.

Ο αμφιλεγόμενος νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση της Γαλλίας για την «καθολική ασφάλεια» που εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση από την Εθνοσυνέλευση προβλέπει τη δημιουργία ενός πλαισίου για τη χρήση drones από τις δυνάμεις της τάξης.

Όπως προβλέπει το άρθρο 22 του νομοσχεδίου διευρύνει την ικανότητα των κατασταλτικών δυνάμεων ώστε να χρησιμοποιούν εικόνες που γυρίστηκαν στον δημόσιο χώρο και προβλέπει ότι βίντεο που γυρίστηκαν από drone ή ελικόπτερο θα μπορούν να μεταδίδονται απευθείας στην αίθουσα διοίκησης του μηχανισμού διατήρησης της τάξης και στη συνέχεια να διατηρούνται, για περίοδο τριάντα ημερών ή περισσότερο, αν χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο μιας έρευνας.

tags: Γαλλία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)