to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:18 | 19.12.2020

Αλ.Π.

Κοινωνία

Στο Καρά Τεπέ «οι αρουραίοι δαγκώνουν μωρά» - Αλλά ο Μηταράκης δεν πτοείται

Ο Χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Αναπτυξιακής Βοήθειας Μίλερ κατακρίνει τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στη Λέσβο. «Πουθενά» δεν είναι τόσο άσχημες, λέει. Ο χειμώνας απειλεί να επιδεινώσει την κατάσταση, όπως γράφει το ρεπορτάζ της Ντόιτσε Βέλε - Ο Νότης Μηταράκης, όμως, κάνοντας το άσπρο-μαύρο, πήγε σήμερα «επίσκεψη» για να διαβεβαιώσει ότι όλα πάνε καλά!


To ρεπορτάζ της Ντόιτσε Βέλε αναφέρει:

Παρ΄ ότι έχουν περάσει τρεισήμισι μήνες από την πυρκαγιά στον καταυλισμό της Μόριας οι πρόσφυγες στη Λέσβο εξακολουθούν να ζουν υπό «καταστροφικές συνθήκες», καταγγέλλει ο Γερμανός υπουργός Αναπτυξιακής Βοήθειας Γκερντ Μίλερ.

«Ο νέος καταυλισμός στο Καρά Τεπέ προφανώς δεν είναι καλύτερος», δηλώνει ο ίδιος στην εφημερίδα Passauer Neue Presse. Επικαλούμενος τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» ο κ. Μίλερ επισημαίνει ότι η διεθνής οργάνωση ξεκίνησε τους εμβολιασμούς τετάνου στο Καρά Τεπέ, καθώς στα υγρά από τις βροχές αντίσκηνα οι αρουραίοι δαγκώνουν μωρά και μπορεί να τους μεταφέρουν μολυσματικές ασθένειες.  Όπως λέει «πρόκειται για φρικτές συνθήκες, στη μέση της Ευρώπης». Ο Γκερντ Μίλερ προειδοποιεί μάλιστα ότι λόγω του χειμώνα η κατάσταση για τους πρόσφυγες στη Λέσβο θα επιδεινωθεί.

Για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα οι συνθήκες των προσφύγων στο Καρά Τεπέ στο στόχαστρο της κριτικής του Γκερντ Μίλερ

Ο πολιτικός της βαυαρικής Χριστιανοκοινωκοινωνικής Ένωσης (CSU), που ως υπουργός είναι αρμόδιος για τη συνεργασία της Γερμανίας με τις αναπτυσσόμενες χώρες, είχε επισκεφθεί πριν δύο χρόνια τη Μόρια. Συγκρίνοντας την κατάσταση εκεί με προσφυγικούς καταυλισμούς που έχει επισκεφθεί ο ίδιος στο βόρειο Ιράκ ή το νότιο Σουδάν, εκτιμά ότι «πουθενά αλλού δεν επικρατούν τόσο άσχημες συνθήκες, όπως στη Λέσβο».  Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι, σύμφωνα με τον κ. Μίλερ, ότι οι διαδικασίες ασύλου επιτόπου αργούν να ολοκληρωθούν. Σε αυτό το διάστημα τα μεγαλύτερα προσφυγόπουλα έχουν ελάχιστες ευκαιρίες να πάνε στο σχολείο. Όπως υποστηρίζει, «αν αυτό δεν αλλάξει, θα μεγαλώσει, εδώ στη μέση της Ευρώπης, μια χαμένη γενιά.»

Αυξάνεται η κριτική για το Καρά Τεπέ

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που ο Γκερντ Μίλερ καυτηριάζει τις συνθήκες των προσφύγων στο Καρά Τεπέ. Παρόμοια κριτική εξέφρασαν αυτή την εβδομάδα σε ανοιχτή επιστολή προς τη γερμανική κυβέρνηση σχεδόν 250 βουλευτές του γερμανικού κοινοβουλίου, αλλά και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευαγγελικής Εκκλησίας στη Γερμανία, ο επίσκοπος Χάινριχ Μπέντφορντ-Στρομ. Τόσο οι βουλευτές όσο και ο ανώτατος εκπρόσωπος της Ευαγγελικής Εκκλησίας ζητούν από τη γερμανική κυβέρνηση να δεχτεί και άλλους πρόσφυγες από την Ελλάδα. Το αρμόδιο επί του θέματος υπουργείο Εσωτερικών κατέστησε σαφές ότι μέχρι στιγμής η Γερμανία δεν προτίθεται να δεχτεί νέους πρόσφυγες από την Ελλάδα, πέραν αυτών που έχει ήδη αποδεχτεί, καταλήγει το ρεπορτάζ της Ντόιτσε Βέλε

Απτόητος ο Μηταράκης

Το... αυτί πάντως του Νότη Μηταράκη δεν φαίνεται να ιδρώνει από τις κριτικές, καθώς ο υπ. Μετανάστευσης πήγε σήμερα στον καταυλισμό, παρουσία μάλιστα δημοσιογράφων (που ως τώρα ήταν παντελώς αποκλεισμένοι από τη νέα δομή), με στόχο, όπως είπε, είναι «να δούμε όλοι μαζί τι ακριβώς συμβαίνει εδώ πέρα».

Η φωτ. από την τοπική ιστοσελίδα «Στο Νησί» που φωτίζουν πολύ καλύτερα τις συνθήκες διαβίωσης των χιλιάδων διαμενόντων επί μήνες στο «Νέο Καρά Τεπέ»

Ο Ν. Μηταράκης ανέφερε ότι «η νέα δομή δημιουργήθηκε σε έκτακτες καταστάσεις τον Σεπτέμβριο και σήμερα συμπληρώνει τρεις μήνες λειτουργίας. Καταφέραμε να φιλοξενήσουμε όλους όσοι βρέθηκαν άστεγοι μετά τον εμπρησμό στη Μόρια», ενώ ισχυρίστηκε ότι «η δομή βρίσκεται σε μία πολύ καλή κατάσταση ασφάλειας και τάξης» και διαβεβαίωσε ότι «αντιμετωπίζουμε [σ.σ.: Δεκέμβρη μήνα...] με αντιπλημμυρικά έργα τα όποια προβλήματα που λογικό ήταν να παρουσιαστούν τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας. Θεωρώ ότι και μετά τις αρχές του 2021 αυτά τα προβλήματα θα έχουν αντιμετωπιστεί οριστικά».

To tweet του υπ. Μετανάστευσης με τις πιο... αθώες φωτογραφίες (χωρίς πουθενά να φαίνονται οι χιλιάδες καταδικασμένοι να ζουν στη λάσπη πρόσφυγες):

Και διαρκείς επαναλήψεις ότι έρχεται η «νέα δομή»

Ο υπουργός ισχυρίστηκε πως η δομή του Καρά Τεπέ «είναι μία δομή που θα εγκαταλειφθεί μέσα στο 2021, καθώς στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί η νέα δομή όπως έχουμε συνεννοηθεί και με τον Δήμο Μυτιλήνης. Μία σύγχρονη δομή, μία δομή πρότυπο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα ανταποκρίνεται και στις ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης αλλά και στις ανάγκες ασφαλείας που μία δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο πρέπει να πληρεί». 

Άλλη μια φωτογραφία από το «Νησί», χωρίς άλλο σχόλιο

Και οι γνωστές θριαμβολογίες για τη «μείωση των ροών»

Ο Νότης Μηταράκης δεν παρέλειψε βεβαίως να αναφερθεί στη «μείωση των ροών» και στη «φύλαξη των συνόρων» (όταν όλοι γνωρίζουν ότι πίσω από τον όρο εννοούνται τα παράνομα pushbacks για τα οποία αυξάνονται διαρκώς οι τεκμηριωμένες καταγγελίες...):  «Το 2020 αντιμετωπίσαμε τη μεγάλη κρίση των ροών, με τη μείωση τώρα να αγγίζει το 98% στα νησιά μας. Αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα συμφόρησης των νησιών, με τα νησιά να έχουν ήδη αποσυμφορηθεί κατά 65%. Το στοίχημα του 2021 είναι να συνεχίσουμε τη φύλαξη των συνόρων, να συνεχίσουμε ακόμα περισσότερο την αποσυμφόρηση των νησιών γιατί ακόμα είναι υψηλός ο αριθμός των διαμενόντων στα νησιά σε σχέση με τον (τοπικό) πληθυσμό και να ολοκληρώσουμε το εθνικό σύστημα υποδοχής ώστε να μην ξαναζήσουμε ποτέ τη ζούγκλα της Μόριας», κατέληξε ο κ. Μηταράκης.

Να σημειώσουμε ότι το προσφυγικό δράμα στη Λέσβο συνεχίζεται, καθώς μόλις χθες, Παρασκευή, μια γυναίκα ανασύρθηκε νεκρή κι ένας άνθρωπος παραμένει αγνοούμενος από το ναυάγιο νοτιοανατολικά του νησιού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)