to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:51 | 12.07.2013

Άλλα τα μάτια του αναρχικού και άλλα της κουκουβάγιας

Του Πέτρου Κατσάκου


Ως άκρως υπερβολικό κρίνεται από νομικούς κύκλους το ποσόν των 30.000 ευρώ που όρισε ως εγγύηση το Συμβούλιο Εφετών για την αποφυλάκιση του Κώστα Σακκά, την ώρα που σε άλλες περιπτώσεις η Δικαιοσύνη έχει φερθεί με περισσή επιείκεια σε κατηγορούμενους με ξεχωριστή οικονομική επιφάνεια ή σε πρόσωπα που κατηγορούνταν για οικονομικά εγκλήματα εκατομμυρίων ευρώ.

Αναπόφευκτες λοιπόν οι συγκρίσεις με χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποφυλακίσεων, όπως αυτή του Λάκη Γαβαλά, που πριν λίγες ημέρες πέρασε το κατώφλι των φυλακών του Κορυδαλλού καταβάλλοντας το ποσό των 2.000 ευρώ.

Ελεύθεροι με την επιβολή χρηματικής εγγύησης, που κυμαίνεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ, είχαν αφεθεί προ μηνών τέσσερις κατηγορούμενοι στην υπόθεση των εταιρειών Energa και Hellas Power. Να θυμίσουμε πως οι κατηγορίες που τους είχαν απαγγελθεί, αφορούσαν τα αδικήματα της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, καθώς οι δυο εταιρείες - πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος φέρονται να μην απέδιδαν στο Δημόσιο το τέλος ακινήτων, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που εισέπρατταν από τους πελάτες τους.

Στα «μαλακά» είχε πέσει και ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος είχε κληθεί να πληρώσει χρηματική εγγύηση ύψους 50.000 ευρώ για το αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος της ανειλικρινούς περιουσιακής κατάστασης. Σε βάρος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ είχε ασκηθεί ποινική δίωξη από την εισαγγελία εφετών Αθήνας και αφορούσε κατάθεση της συζύγου του σε υποκατάστημα της τράπεζας HSBC της Γενεύης, το όνομα της οποίας φέρεται να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ. Στον επίμαχο λογαριασμό φέρεται να εντοπίστηκαν 2,2 εκατ. δολάρια τα οποία δεν είχαν δηλωθεί στο πόθεν έσχες του 2008.

Eλεύθερος είχε αφεθεί για χρέη στο Δημόσιο ο Ανδρέας Κουρής, με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 100 χιλιάδων ευρώ και του όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Ο 38χρονος διευθύνων σύμβουλος της ανώνυμης εταιρείας «Metropolis» είχε συλληφθεί για οφειλές ύψους περίπου 1,4 εκατομμυρίου ευρώ. Το ποσό αφορούσε μη καταβολή ΦΠΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

Εγγύηση ύψους 20.000 ευρώ επιβληθεί στον πρώην πρόεδρο της ΕΡΤ, Χρήστο Παναγόπουλο, που είχε βρεθεί ενώπιον του ανακριτή αντιμετωπίζοντας κατηγορία για το αδίκημα της απιστίας. Την ίδια εγγύηση είχε κληθεί να πληρώσει ώστε να αφεθεί ελεύθερος ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδη, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή σε κύκλωμα παρασκευής και διακίνησης «μαϊμού» προϊόντων.

Ελεύθερος με χρηματική εγγύηση ύψους 30.000 ευρώ και τον όρο της εμφάνισης κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής είχε αφεθεί ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών και πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, για την υπόθεση της "μαύρης τρύπας" των 51,4 εκατ. ευρώ στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης. Εδώ μάλιστα αξίζει να θυμηθεί κανείς πως για την ίδια υπόθεση ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης και σήμερα ισοβίτης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος είχε αφεθεί αρχικά ελεύθερος με εγγύηση 120.000 ευρώ.

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)