to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:07 | 12.07.2013

Κοινωνία

Εκδικητικές απολύσεις στα φροντιστήρια «Ανέλιξη»

Ο Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων στα φροντιστήρια «Ανέλιξη» στην Ηλιούπολη και καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας.


Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου:

«Οι εργαζόμενοι, αν και υπέγραφαν επί 8 χρόνια διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με 2 απολύσεις κάθε χρόνο, ενώ κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, κατάφεραν να έχουν Γενική Συνέλευση (ΓΣ) εργαζομένων με καθολική συμμετοχή στις πανεργατικές απεργίες. Η εργοδοσία επέλεξε με διάδοχες επιχειρήσεις, καταχρηστική άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος και απολύσεις να πετάξει στο δρόμο τους εργαζομένους που υπερασπίζονται τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) και την αξιοπρέπειά τους.

Οι εκδικητικές απολύσεις είναι η απάντηση της εργοδοσίας στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων των δύο παραρτημάτων του φροντιστηρίου «Ανέλιξη» το καλοκαίρι του 2012 να μην αποδεχτεί τις βλαπτικές μεταβολές που προσπάθησε να επιβάλει η εργοδοσία των Α. Τσαρπαλή-Γ. Πρέσβη. Από τους 16 καθηγητές που εργάζονταν μέχρι τον Μάιο του 2012, οι 10, μέλη της ΓΣ των εργαζομένων στα φροντιστήρια και του ΣΕΦΚ, αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας με 20% μείωση. Από αυτούς οι 5 απολύθηκαν και οι υπόλοιποι 5 κλήθηκαν να αποδεχτούν τη μονομερή βλαπτική μεταβολή της εργασίας τους με 4-7 ώρες την εβδομάδα, χωρίς μείωση του ωρομισθίου. Οι συνάδελφοι παρέμειναν στο χώρο εργασίας, χωρίς να απεμπολούν τη ΣΣΕ και το δίκαιο αίτημα τους για ίση κατανομή των ωρών και επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων. Αυτό το έπραξαν μετά από πιέσεις των μαθητριών και των μαθητών να συνεχίσουν να είναι δάσκαλοί τους και να τους στηρίξουν στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν το εξεταστικοκεντρικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Η μονομερής βλαπτική μεταβολή έγινε με απώτερο σκοπό την απόλυση και των υπόλοιπων συναδέλφων, οι οποίοι δεν δέχθηκαν τη μείωση του ωρομισθίου τους, τη σχολική χρονιά 2013-2014, ή τον συμβιβασμό τους με τους νέους όρους λειτουργίας της επιχείρησης. Γεγονός που προκύπτει και από τους πίνακες προσωπικού που υποχρεώθηκε να προσκομίσει η εργοδοσία της «Ανέλιξης» κατά τη διάρκεια της εργατικής διαφοράς (Α.Δ.Δ. 31318/12/2012), σύμφωνα με τους οποίους όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν επαναπροσληφθεί –πλην των εργαζομένων που είναι μέλη της Γενικής Συνέλευσης και οι οποίοι είχαν υποστεί δραματική μείωση ωρών, αλλά και ενός συναδέλφου ο οποίος είχε λάβει την αύξηση που προβλέπει η ΣΣΕ– είχαν μείωση μισθού κατά 40-50%.

Επίσης, τα φροντιστήρια «Ανέλιξη» λειτουργούσαν παραβιάζοντας το άρθρο 9 παράγραφος 2 της ΣΣΕ του κλάδου, το οποίο ορίζει ως διδακτική ώρα τα 45΄. Αν και η ΣΣΕ κηρυσσόταν υποχρεωτική, με ισχύ νόμου για όλους τους εργοδότες, στα φροντιστήρια «Ανέλιξη» η διδακτική ώρα ήταν 50΄ λεπτά. Η εργοδοσία αρνήθηκε να καταβάλει 23.000 ευρώ σε δεδουλευμένα. Από τις 19 Ιούνη, με την έναρξη των θερινών τμημάτων, δεν επαναπροσλήφθηκε κανένα μέλος της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων στα φροντιστήρια «Ανέλιξη». Η μεθόδευση της εργοδοσίας να απαλλαγεί από τους «ενοχλητικούς» εργαζομένους αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι προχώρησε σε νέες προσλήψεις τον Ιούνη του 2012 και τον Ιούνη του 2013.

Ο Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών στηρίζει τον αγώνα των συναδέλφων και απαιτεί:

Να ανακληθούν οι απολύσεις των συναδέλφων

Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα που οφείλει η εργοδοσία»

Πηγή: ertopen.com

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)