to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αντιμετωπίζουμε την πανδημία, σχεδιάζουμε το νέο ΕΣΥ

Πολλά θέματα έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Περισσότερα έχουμε να πούμε, να σχεδιάσουμε, να διεκδικήσουμε και, την 2η φορά Αριστερά, να θεσμοθετήσουμε


Η αντιμετώπιση της πανδημίας ανέδειξε εμφατικά την ανάγκη ισχυρού δημόσιου συστήματος υγείας. Παράλληλα, έφερε στην επιφάνεια ανεπάρκειες και ανάγκες που έχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), προκειμένου να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις. Σήμερα, σχεδόν 4 δεκαετίες από την ίδρυση του, είναι ζωτικής σημασίας ο απολογισμός της πορείας του ΕΣΥ. Υπό το πρίσμα των μέτρων που χρειάζονται για την ανταπόκριση στις αυξημένες απαιτήσεις της αντιμετώπισης του κορωνοϊού, μπορούμε και πρέπει να βάλουμε τις βάσεις για το νέο ΕΣΥ, να ανανεώσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας.

Σε τούτη την προσπάθεια, πρωτοστατεί η Αριστερά. Στην τελευταία συνεδρίαση (Νοέμβριος 2020) της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων σημείωνε: «… Στο δικό μας σχέδιο θα περιλαμβάνεται και η δέσμευσή μας για τη δημιουργία ενός νέου ΕΣΥ. Ένα σχέδιο στο οποίο ήδη δουλεύουμε.Με αυξημένες δαπάνες … Με 15.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ... Με ενίσχυση των δομών της ΠΦΥ ... Με αναμόρφωση του μισθολογίου ... Για να φέρουμε πίσω στη χώρα τους νέους επιστήμονές μας. …».

Πολλά θέματα έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Περισσότερα έχουμε να πούμε, να σχεδιάσουμε, να διεκδικήσουμε και, την 2η φορά Αριστερά, να θεσμοθετήσουμε. Στο σημερινό άρθρο θα υπογραμμίσω δυο θέματα.

ΠΡΩΤΟN:ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Ζήσαμε την «ιχνηλάτιση» των περιστατικών για τον έλεγχο της εξάπλωσης του κορωνοϊού, και την κατάρρευσή της, με την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στο 2ο επιδημικό κύμα.

Όλοι είδαμε, σε πολλές περιοχές της χώρας, στις τηλεοπτικές εικόνες, το συνεργείο ελέγχου σε μια πλατεία, τους υπό εξέταση να σχηματίζουν ουρά και τους υπεύθυνους της δημοσιογραφικής έρευνας να ανακοινώνουν ποσοστό θετικών κρουσμάτων στο σύνολο των εξεταζομένων. Εικόνες, ορισμός μιας απόλυτα αντιεπιστημονικής προσέγγισης. Ποτέ, πουθενά, τέτοια συλλογή στοιχείων, δεν έδωσε επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα για την εξάπλωση του κορωνοϊού, τον επιπολασμό της νόσου, το φορτίο και άλλα επιδημιολογικά δεδομένα.

Τι έκανε η κυβέρνηση, για την επιστημονική καταγραφή των δεδομένων; Πώς προετοιμάστηκε εν όψει του αναμενόμενου σφοδρότερου επιδημικού κύματος; Τι απέγινε η μελέτη για τον επιπολασμό της νόσου στην Κρήτη; Μεγάλη συζήτηση έγινε, για τα στοιχεία, την πρόσβαση ακόμα και των εμπειρογνωμόνων σε αυτά, την καταγραφή, την περιβόητη υποκατηγορία, τα χρώματα στο χάρτη της Ελλάδας, την υποταγμένη σε πολιτικές σκοπιμότητες, ανάγνωση επιδημιολογικών δεδομένων. Η κυβερνητική ανεπάρκεια, στην αντικειμενική καταγραφή της κατάστασης, οδήγησε σε μέτρα με καταστροφικά αποτελέσματα στην οικονομία.

Η ανάγκη της γνώσης των επιδημιολογικών στοιχείων της πανδημίας, αναδεικνύει μια χρόνια έλλειψη του συστήματος υγείας. ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Κάθε νόσος, ανεξάρτητα πόσο σπάνια ή πόσο επικίνδυνη είναι, πρέπει να καταγράφεται συστηματικά, αξιόπιστα, αντικειμενικά. Η καταγραφή πρέπει να γίνεται από ανεξάρτητη αρχή, να διαφυλάσσει το ιατρικό απόρρητο, και τα στοιχεία της να είναι προσβάσιμα στην επιστημονική κοινότητα. Αυτή η ανεξάρτητη αρχή, αυτή η επιστημονική καταγραφή, πρέπει να αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, κύριο συστατικό στοιχείο του νέου ΕΣΥ.


 

ΔΕΥΤΕΡΟ: Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ (ΠΦΥ) ΣΤΟ ΕΣΥ

Θεωρούμε την ΠΦΥ, θεμέλια του δημόσιου συστήματος υγείας. Ο σχεδιασμός μας για την ΠΦΥ, προσανατολίζεται κύρια στην πρόληψη και την δημόσια υγεία. Κέντρα Υγείας αστικού Τύπου και Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) στιςπόλεις, Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία στην ύπαιθρο, οι δομές της δημόσιας ΠΦΥ. Δίπλα στο Δημόσιο Ιατρείο, συμπληρωματικά, με σαφώς διακριτή λειτουργία και ρόλο βλέπουμε τον Οικογενειακό Γιατρό και τα Ιδιωτικά Ιατρεία.

Η ΠΦΥ θα παρέχει

  • Το αναγκαίο κλινικό έργο,

  • προληπτική ιατρική (οργανωμένοι εμβολιασμοί),

  • αποθεραπεία (μειώνοντας έτσι την ενδονοσοκομειακή νοσηλεία),

  • τριτοβάθμια πρόληψη (παρακολούθηση χρονίως πασχόντων)

  • όλα όσα παρέχουν σήμερα οι υπάρχουσες δομές κοινωνικής πολιτικής των Δήμων.

Το ταξικό πρόσημο, το κοινωνικό αποτύπωμα της πρότασής μας, είναι η βαθύτερη αιτία της απαξίωσης της δημόσιας ΠΦΥ από την ΝΔ. Σε μια βραδιά, η τότε κυβέρνηση (Σαμαρά-Βενιζέλου) δια του τότε υπουργού υγείας κ. Γεωργιάδη (γνωστού και ως «κι αν δεν είχαμε τρόικα, έπρεπε να εφεύρουμε») διέλυσε την δημόσια ΠΦΥ στον αστικό ιστό της πατρίδας. Σήμερα, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, δεν σχεδίασε ούτε προχώρησε στην ένταξη της ΠΦΥ στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεν υπήρξαν σαφείς οδηγίες προς τους θετικούς στον Covid «παραμένοντες» σε απομόνωση στο σπίτι. Αν και η οδηγία στο 80% των περιστατικών είναι να παραμείνουν σπίτι, δεν σχεδιάστηκε η συντεταγμένη κατ’ οίκον παρακολούθηση των ασθενών αυτών. Δεν αντιμετωπίστηκαν οι περιπτώσεις που η κατ’ οίκον απομόνωση, για αντικειμενικούς λόγους δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Δεν οργανώθηκε η παρακολούθηση περιστατικών χρονίων παθήσεων, τα οποία δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στα νοσοκομεία, λόγω της συμπίεσης της λειτουργίας τους. Βλέπουμε καθαρά που οδηγούν οι ιδεοληπτικές εμμονές της Δεξιάς.

Για την Αριστερά, η διεκδίκηση λύσεων και η ανταπόκριση της ΠΦΥ στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την διαμόρφωση της νέας ΠΦΥ. Η ενίσχυσή της ΠΦΥ με υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό, θεσμοθέτηση αρμοδιοτήτων, συνέργειες με την τοπική αυτοδιοίκηση, είναι, πρέπει να είναι, βασικά στοιχεία στο πρόγραμμά μας για το νέο ΕΣΥ.

Ο σεβασμός στις μαχόμενες κοινωνικές δυνάμεις, η εμπιστοσύνη στους αγώνες, στηρίζουν την αισιοδοξία μας. Θα αναχαιτίσουμε την νεοσυντηρητική λαίλαπα. Στην αντιμετώπιση της πανδημίας, θα χτίσουμε ένα νέο δημόσιο σύστημα υγείας, συγχρονισμένοστις κατακτήσεις της ιατρικής, εναρμονισμένο στις σύγχρονες κοινωνικές απαιτήσεις, αντάξιο στηνΕλλάδα της νέας εποχής.


 

*Νίκος Ηγουμενίδης, Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)