to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:06 | 12.12.2020

Πολιτική

Ν. Βούτσης: Επιτομή του πολιτικού θράσους η επίθεση στον Αλ. Τσίπρα

«Η επίθεση εναντίον του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία της ΝΔ αποτελεί την επιτομή του πολιτικού θράσους και λαϊκισμού με προφανή σκοπό την αλλαγή της ατζέντας» τόνισε μεταξύ άλλων ο τέως Πρόεδρος της Βουλής μιλώντας στο Κόκκινο 105,5


«Η επίθεση αυτή δηλώνει επίσης την πολιτική υποκρισία όσων δεν δίνουν στοιχεία για τις τεράστιες δικές τους ιδιοκτησίες και τα ατομικά και κομματικά δάνεια, αξιοποιώντας βεβαίως και την ασπίδα προστασίας ορισμένων δημοσιογράφων και Μέσων», επισήμανε ο Ν. Βούτσης μιλώντας στην εκπομπή «Κόκκινο Τραπέζι» με τη Βούλα Κεχαγιά.

Και ο Ν. Βούτσης πρόσθεσε: «Δεν αντέχουν και θέλουν να γκριζάρουν την εικόνα ενός πολιτικού της Αριστεράς που έχει θητεύσει ήδη και 4,5 χρόνια Πρωθυπουργός και μένει σε νοίκι στην Κυψέλη και νοικιάζει εξοχικό με την οικογένειά του στα Λεγραινά. Και βεβαίως αυτή η πραγματικότητα εναρμονίζεται πλήρως με την κατάσταση που βίωσε και βιώνει ο ελληνικός λαός μέσα στην υπερδεκαετή κρίση. Αυτό δεν το αντέχουν όσοι θέλουν να θίξουν την Αριστερά.    

Μερικά βασικά σημεία όσων είπε ο Ν. Βούτσης:

Για τη λάσπη που εξαπέλυσε η ηγεσία της ΝΔ:

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε μία δημόσια συζήτηση για μία φωτογραφία του Πρωθυπουργού στην Πάρνηθα χωρίς τα μέτρα που επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τις αποστάσεις, τις μάσκες κτλ. Μία συζήτηση απολύτως διαφανής, δημόσια και η οποία αφορούσε στο πιο κρίσιμο ζήτημα των ημερών, δηλαδή στην ανάγκη να τηρούνται στην κοινωνία τα μέτρα προστασίας και βεβαίως και οι πολιτικοί να δίνουν αυτό το σήμα. Άρα ήταν μία πολιτική αντιπαράθεση με βάση αυτό το ζήτημα που κάποιοι αποσιωπήσαν πλήρως. Αμέσως μετά λοιπόν και δεν είναι τυχαίο, ανασύρθηκε εκ του μη όντος ζήτημα για ποιο θέμα; Για έναν πολιτικό, τον Αλέξη Τσίπρα, Πρωθυπουργό της χώρας επί 4,5 χρόνια, πολιτικό μηχανικό, ο οποίος μένει στο νοίκι στην Κυψέλη και νοικιάζει εξοχικό με την οικογένειά του στα Λεγραινά. Τι το πιο καθαρό, διαφανές και εναρμονισμένο με την κρίση που περνάει η χώρα τα 10 τελευταία χρόνια σε σχέση με εισοδήματα και με ύφος και ήθος της πολιτικής που θα έπρεπε να έχουν όλοι οι πολιτικοί ηγέτες, πόσο μάλλον οι ηγέτες της Αριστεράς. Είναι λοιπόν απολύτως θέμα που πριμοδοτεί η ηγεσία της ΝΔ. Είναι σαφές αυτό και είναι επιλογή της ηγεσίας της ΝΔ.

Πρόκειται για την επιτομή του πολιτικού θράσους και του λαϊκισμού με προφανή σκοπό την αλλαγή της ατζέντας σε μία δύσκολη περίοδο όπου όλη η κοινωνία συζητάει με τρόμο το τι συμβαίνει και το αν έχει ευθύνες η Κυβέρνηση. Ταυτόχρονα αποτελεί μία σαφέστατη υποκρισία διότι δεν δίνουν στοιχεία για τεράστιες ιδιοκτησίες, για δάνεια ατομικά και συλλογικά. Άρα οι φορείς αυτών των απόψεων έχουν τη διπλή ευθύνη εάν θα θέλανε να θέσουν στο μικροσκόπιο την όποια ενδεχόμενη αμφιβολία για οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο του πολιτικού τους αντιπάλου, να έχουν το θάρρος, την ευθυκρισία, την ετοιμότητα και την εντιμότητα δημοσίως άμεσα να δώσουν πρόσβαση σε ότι αφορά καταρχήν τους ίδιους. Αυτό το ζήτημα λοιπόν έχει τεθεί και είναι προφανές ότι δεν δίνουν απαντήσεις. Είναι μάλιστα ντροπιαστική αυτή η επιμονή και για την ηγεσία της ΝΔ και για λίγους δημοσιογράφους αλλά και για κάποια Μέσα που είτε υπέθαλψαν αυτό το κλίμα είτε σιώπησαν και το αφήνουν να κυκλοφορεί και να παράγει αντιπολιτευτικό υλικό για την Κυβέρνηση την ώρα που είναι ανοιχτή σε μείζονα κοινωνικά και πολιτικά θέματα.  

Σε ότι αφορά τους ισχυρισμούς κάποιων δημοσιογράφων ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σιωπούν απέναντι σε αυτές τις «αποκαλύψεις» τονίζω πως είναι σαφές ότι υπάρχουν προτεραιότητες στην πολιτική ζωή. Αν είναι δυνατόν ένα κόμμα το οποίο δίνει συλλογικά την απάντησή του δια του γραφείου τύπου, μιλάει ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του κόμματος, μιλάνε άλλα στελέχη όταν συμμετέχουν σε πάνελ και ερωτώνται, αν είναι δυνατόν λοιπόν να πατήσουμε την πολιτική «μπανανόφλουδα» και να στρέψουμε εμείς την πολιτική συζήτηση και την πολιτική ζωή του τόπου σε ένα ζήτημα, με το οποίο σαφέστατα θέλει η ΝΔ να αλλάξει την ατζέντα από όλα τα κρίσιμα θέματα αυτής της εβδομάδας. Εδώ τίθενται μείζονα θέματα Δημοκρατίας, προϋπολογισμού, πανδημίας, θέματα εξωτερικής πολιτικής, η Σύνοδος Κορυφής καθώς και το άθλιο νομοσχέδιο σωφρονιστικής πολιτικής. Φανταστείτε λοιπόν αντί να συζητάμε γι’ αυτά κι αντί να τα αναδεικνύουμε, όπως γίνεται καθημερινά, να πέφταμε στην παγίδα ένας-ένας ξεχωριστά να απαντήσουμε στον κ. Κουρτάκη και στον κ. Παπαχρήστο, δηλαδή στον κ. Μητσοτάκη.

Για την αντι-εμβολιαστική ρητορική Βελόπουλου:

Η χώρα ζει μία τραγωδία. Ο λαός μας, η Ευρώπη, ο κόσμος ζουν μια τραγωδία. Ο κόσμος θα είναι διαφορετικός μετά την πανδημία από αυτόν τον κόσμο που είχαμε πριν. Όλοι φοβούμαστε. Έχουν περισταλεί ελευθερίες, έχουν καταστραφεί κομμάτια της οικονομίας και κάθε ημέρα «φεύγουν» πάνω από 100 συμπολίτες μας. Αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να τα βάζει και να τα αλέθει στο μύλο της μικροπολιτικής και του χαϊδέματος απόψεων αντιεπιστημονικών, οι οποίες ξεκίνησαν με τσιπάκια που θα μπουν σε όλους τους πολίτες για να τους παρακολουθεί ο Σόρος και προχωρούν σε μία ριζική αμφισβήτηση, η οποία  δημιουργείται επειδή  υπάρχει φόβος, αβεβαιότητα και εύλογες απορίες. Το να ακούγονται μέσα σε μία τέτοια ατμόσφαιρα από το βήμα της Βουλής απόψεις που αμφισβητούν ευθέως αυτή τη στρατηγική παρέμβαση όλων των κυβερνήσεων και του ΠΟΥ είναι κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο και θα έπρεπε να καταγγελθεί σε όλους τους τόνους. Εμάς ως Αριστερά μας ενδιαφέρει να μην υπάρχουν παγκοσμίως ανισότητες στο μοίρασμα, στην ποιότητα και στην ποσότητα των εμβολίων και των φαρμάκων από χώρα σε χώρα και από ήπειρο σε ήπειρο.  

Για την πανδημία και το εμβόλιο:

Η υπόθεση των εμβολιασμών όπως επίσης και των φαρμάκων ή όποιων προσπαθειών γίνονται από την παγκόσμια υγειονομική κοινότητα για να μπει φραγμός σε αυτή την τραγωδία, είναι περισσότερο από σίγουρο ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον κάποιους μήνες για να εξελιχθεί, να έχει τα αποτελέσματα της και να ελεγχθούν τα αποτελέσματα αυτά. Άρα ως κοινωνία, ως χώρα είναι προφανές ότι θα πρέπει ήδη να έχουν διαμορφωθεί στρατηγικές και εναλλακτικά σχέδια για τις διάφορες εκδοχές και το χρόνο, την ποσότητα και ποιότητα των μέτρων και των παρεμβάσεων που πρέπει να υπάρξουν για θέματα κοινωνικά, οικονομικά και πρωτίστως ζητήματα υγείας. Η κυβέρνηση, είναι σαφές και το βλέπουμε, ότι δεν κινείται σε αυτή τη ρότα. Έγινε ακόμα πιο σαφές από τη διεξοδική παράθεση στοιχείων από τους εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στη Βουλή, σε σχέση με το κυβερνητικό αφήγημα ότι όλες οι προβλέψεις, οι προετοιμασίες, η ποσοτική προσέγγιση των θεμάτων, τα μέτρα που είχε λάβει η κυβέρνηση στο κρίσιμο μεσοδιάστημα του τριμήνου, έχουν βγει εντελώς λάθος. Τα αποτελέσματα δεν είναι μόνο δραματικά και τραγικά σε ανθρώπινες ζωές, όπου θα μπορούσαν να έχουν μειωθεί κατά πολύ αυτές οι απώλειες εάν εγκαίρως είχαν παρθεί μέτρα. Τα αποτελέσματα είναι πολύ σοβαρά και στην οικονομία. Σε όλη την κλίμακα των επιχειρήσεων, στην ανεργία, στη μείωση των εισοδημάτων. Κυρίως όμως έχει καταρρεύσει το αφήγημα, το οποίο υποστήριζε κυρίως ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, για το ότι θα μπούμε σε μια ανάπτυξη το 2021 όπως ανακοίνωσε στη ΔΕΘ.

Για την Έκθεση Πισσαρίδη και τον προϋπολογισμό:

Στον προϋπολογισμό η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη 4,8%. Ακόμα και αν δεχθούμε αυτό, ανάπτυξη δηλαδή 4,8%, σε σχέση με το 0,9% του ΟΟΣΑ υπάρχει ένα τεράστιο περιθώριο και ένα τεράστιο πρόβλημα ελλειμάτων που θα δημιουργηθεί. Ακόμα και με τα δικά τους χαρτιά, που είναι πολύ διαφορετικά από αυτά του ΟΟΣΑ, έχει πέσει πάρα πολύ έξω αυτή η υπόθεση σε σχέση με το δεδομένο πλέον ότι οδεύουμε σε ύφεση 11% για τη φετινή χρονιά. Ο κ. Σταικούρας έπεσε εντελώς έξω ενώ θυμόμαστε και τον κ. Στουρνάρα.

Μέσα στη στρατηγική της Έκθεσης Πισσαρίδη που ενσωματώνεται στο σχέδιο που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση στην Ε.Ε. και που εναρμονίζεται σαφώς με τον προϋπολογισμό, όπως άλλωστε εχθές μάθαμε από τον εισηγητή συνάδερφό σας κ. Παπαδημητρίου, είναι σαφές ότι υπάρχει η πλήρης εκκαθάριση με την κακή έννοια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ελαστικοποίηση και η υπονόμευση όλου του καθεστώτος και των εγγυήσεων στον τομέα της εργασίας, η απαξίωση των δημόσιων τομέων και δομών, κυρίως στην Υγεία και στην Παιδεία. Ακόμα βεβαίως παρέμβαση και στο ασφαλιστικό σύστημα με ιδιωτικοποιήσεις όπως και για τον κατώτατο μισθό, κάτι το οποίο είναι πολιτική αθλιότητα. Αν είναι δυνατόν, με αφορμή την πανδημία, δεν συζητά καν για εθνική συλλογική σύμβαση, δεν συζητάει καν για συνεννόηση και συμφωνία των εταίρων ή για νομοθετική ρύθμιση. Πρότεινε να ρυθμίζονται από εμπειρογνώμονες οι οποίοι θα λαμβάνουν υπόψιν τους κάθε φορά την συγκυρία και την κατάσταση στην αγορά εργασίας.

Μιλάμε πλέον για κανονικό μεσαίωνα με υπογραφή. Επίσης στην ίδια κατεύθυνση ετοιμάζει και το αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο του ο κ. Βρούτσης, το οποίο για λόγους πανδημίας και παράτασης του λοκντάουν πήγε πιο πίσω και θα επιχειρήσουν να το φέρουν ίσως στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Είναι πραγματικά πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα για το ίδιο το πολιτικό σύστημα ότι η κυβέρνηση επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους, και το χαίρονται, το χειροκροτούν, το λέει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ότι θα προχωρήσει ανεμπόδιστα το μεταρρυθμιστικό έργο, για το οποίο λέει ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό. Αν είναι δυνατόν ενώ υπάρχει αυτή η πανδημία που αλλάζει όλον τον κόσμο, την κοινωνία, τη ψυχολογία, το υγειονομικό καθεστώς και την οικονομία να επιμένουν ότι απαρεγκλίτως θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα της Ν.Δ, το οποίο υπερψηφίστηκε προ πανδημίας. Δηλαδή δεν καταλαβαίνουν τίποτα, δεν εναρμονίζονται ακόμα και με τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις διεθνώς, σε όλο τον κόσμο από την Αμερική στη μετά Τραμπ εποχή μέχρι την Ευρώπη όπου μπαίνουν μπροστά οι δημόσιες υποδομές, η ενίσχυση των κρατικών παρεμβάσεων και η ενίσχυση της εργασίας.

Ακούστε το 1ο  και το 2ο μέρος της συνέντευξης του Ν. Βούτση

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)