to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:10 | 11.12.2020

Πολιτική

ΚΚΕ, ΚΙΝΑΛ και ΜεΡΑ25 σχολιάζουν το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής

Με άδεια χέρια επιστρέφει στην Αθήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σύνοδο Κορυφής και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης σχολιάζουν τις εξελίξεις.


Μόνο ελαφρώς αυστηρότερες διατυπώσεις κατά της Τουρκίας έφερε η βραδινή συνεδρίαση των ηγετών της ΕΕ, παραπέμποντας ωστόσο το ενδεχόμενο κυρώσεων για τον Μάρτιο και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης σχολιάζουν τις εξελίξεις.

Δημ. Κουτσούμπας: Οι “μάσκες έπεσαν” ξανά για την ΕΕ

Οι “μάσκες έπεσαν” ξανά για την ΕΕ, για την κυβέρνηση, για όλους εκείνους που παρουσιάζουν τέτοιες συμμαχίες, ως εγγυητές της ειρήνης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου, σχολιάζει ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Για μια ακόμη φορά, οι φραστικές καταδίκες, η μετάθεση της συζήτησης για το μέλλον, αλλά και οι ψευδεπίγραφες κυρώσεις για τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ, συνιστούν μόνο “πράσινο φως” για την επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης. Το επιχείρημα, που δικαιολογεί αυτήν την απόφαση της Συνόδου Κορυφής εμφανίζοντάς την απλά ως αναμονή της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι φαιδρό, αφού και οι ΗΠΑ κινούνται στην ίδια ακριβώς γραμμή.

Στην πραγματικότητα αυτό που ενδιαφέρει τόσο την ΕΕ, όσο και τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, είναι η διατήρηση των πολύμορφων σχέσεων -οικονομικών και στρατιωτικών- που αναπτύσσουν με την Τουρκία και η παραμονή της στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο. Πάνω σ’ αυτή τη βάση γίνονται οι διαπραγματεύσεις και τα παζάρια. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, συμμετέχουν σ’ αυτά τα επικίνδυνα παζάρια, γιατί γι’ αυτές προέχει η γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής άρχουσας τάξης, δηλαδή η συμμετοχή της στη μοιρασιά της λείας στην περιοχή.

Καμία εμπιστοσύνη στην ΕΕ. Καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου. Η σύγκρουση με τους σχεδιασμούς τους είναι βασικός όρος για τον απεγκλωβισμό του ελληνικού λαού και όλων των γειτονικών λαών απ’ τα σημερινά τραγικά αδιέξοδα.

Φ. Γεννηματά: Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να δώσει τις λύσεις που χρειάζεται σήμερα ο τόπος

«Η υπόθεση των κυρώσεων ενάντια στην Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε ένα φιάσκο για την Ευρώπη και ήττα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά», επισήμανε η Φώφη Γεννηματά πριν από λίγη ώρα, στην εισαγωγική της ομιλία με την οποία ξεκίνησε η, μέσω τηλεδιάσκεψης, συνεδρίαση της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής ενόψει της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

Όπως τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής με τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών, ούτε ήπιες, ούτε σκληρές κυρώσεις επιβάλλονται κι όλα παραπέμπονται στο μέλλον. «Αντί για βήματα μπροστά η Ευρώπη κάνει βήματα πίσω, πίσω και από τις αποφάσεις του περασμένου Οκτωβρίου», ανέφερε η κ. Γεννηματά ενώ σημείωσε την «απροθυμία της Ευρώπης να λάβει τα αναγκαία μέτρα θα αποθρασύνει ακόμη περισσότερο την Τουρκία».

Καταλόγισε στην κυβέρνηση «πλήρη ανικανότητα» να προωθήσει στις Βρυξέλλες τα ελληνικά συμφέροντα, «έλλειψη αποφασιστικότητας» και «διαρκή υποχωρητικότητα» που «μας οδήγησαν εδώ». «Η κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρη στρατηγική στο θέμα της Τουρκίας και αυτό πληρώνουμε» τόνισε.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής χαρακτήρισε θετικό γεγονός ότι έγινε συμβιβασμός και θα προχωρήσει το ταμείο Ανάκαμψης για να ξεμπλοκάρουν τα κοινοτικά κονδύλια. Όμως, ανέδειξε τη διαφορά των προτάσεων του Κινήματος Αλλαγής για την αξιοποίηση τους από το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση :

«Μιλούν για την αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, αλλά όχι για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Εμείς μιλάμε για προοδευτικό φορολογικό σύστημα και φορολόγηση του πλούτου. Μιλούν για στήριξη της επιχειρηματικότητας, αλλά των λίγων και ισχυρών για μας δικαίωμα στη στήριξη έχουν όλοι και οι μικροί και οι μεσαίοι», είπε η Φώφη Γεννηματά και προσέθεσε ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν θεωρεί ότι η αφαίρεση των εργασιακών δικαιωμάτων και η φθηνή και απαξιωμένη εργασία είναι το κύριο μέσο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

ΜεΡΑ25: Άλλη μια σύνοδος που επιβεβαιώνει ότι η κα. Μέρκελ δεν λογαριάζει χώρες που φοβούνται το βέτο

Άλλη μια Σύνοδος Κορυφής, άλλη μια επιβεβαίωση ότι η κα. Μέρκελ δεν λογαριάζει χώρες των οποίων η κυβέρνηση φοβάται να ασκήσει το βέτο που δικαιούται.

Στην χτεσινή Σύνοδο οι χυδαίες απαιτήσεις του Ορμπάν, του ακροδεξιού πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, έγιναν πλήρως αποδεκτές επειδή τους το ξεκαθάρισε ότι, διαφορετικά, θα ασκούσε βέτο στον Προϋπολογισμό της ΕΕ ο οποίος περιλαμβάνει και το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης.

Η ίδια σύνοδος έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις απαιτήσεις του κ. Μητσοτάκη για κυρώσεις και διακοπή παροχής εξοπλισμών στην Τουρκία. Γιατί; Επειδή, αντίθετα με τον Ορμπάν (του οποίου της αυταρχικές, ξενοφοβικές πολιτικές ο κ. Μητσοτάκης υιοθετεί στο ακέραιο εντός της χώρας), η Αθήνα ανακοίνωσε εκ προοιμίου ότι δεν θα ασκήσει βέτο – καθιστώντας τον έλληνα Πρωθυπουργό θλιβερό παρατηρητή της Συνόδου.

Το ΜέΡΑ25 τους προειδοποιούσε από πέρσι: «Το γερμανικό μεγάλο κεφάλαιο έχει τεράστιες επενδύσεις στην Τουρκία. Αν δεν είστε διατεθειμένοι να ασκήσετε βέτο, τότε μην πάτε καν στις Βρυξέλλες.»

Πρόκειται για Στρατηγική Ήττας μιας κυβέρνησης που έχει ενστερνιστεί το μόνιμο Μνημονιακό ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και στη Φρανκφούρτη. Κι όχι μόνο στα εθνικά θέματα.

Την Πέμπτη 9η Απριλίου, λίγες ώρες πριν το μοιραίο Eurogroup που αποφάσισε το θάψιμο του ευρωομόλογου, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 κάλεσε τον Υπουργό Οικονομικών να ασκήσει βέτο. Εκείνος απάντησε ότι «δεν θα γίνει Βαρουφάκης», ότι δηλαδή δεν θα ασκούσε βέτο – κάτι που το Βερολίνο εξέλαβε ως αποδοχή του νέου εθνικού χρέους που, μετά την πανδημία, θα φέρει το 5ο Μνημόνιο.

Όπως είχε πει κι ο αλησμόνητος Ανδρέας Παπανδρέου, τους γιέσμεν ποτέ δεν τους εκτίμησαν ούτε εκείνοι που τους χρησιμοποιούν.
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)