to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:00 | 11.07.2013

Πολιτική

Ένα Συνέδριο διαφορετικό από τα άλλα...

Του Γιώργου Μπαλάφα*


Γιατί ένα ιδρυτικό συνέδριο καταμεσής του καλοκαιριού; Τι σημαντικό καλούνται να αποφασίσουν οι περίπου 3.600 σύνεδροι από όλες τις οργανώσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ  ανά την Ελλάδα, ένα από τα πολυπληθέστερα συνεδριακά σώματα στην ιστορία της ελληνικής Αριστεράς;  

Η απάντηση είναι ήδη γνωστή και συζητιέται εδώ και ένα μήνα στις προσυνεδριακές μας συνελεύσεις. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του αριστερού κινήματος που ένα κομματικό συνέδριο πραγματοποιείται όχι για να εξηγήσει τα αίτια μιας εκλογικής ήττας  – συνέβησαν και τέτοια στο παρελθόν  – ή να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις του, αλλά για να   προετοιμάσει την πορεία της Αριστεράς προς την κυβερνητική εξουσία.  Η μετάβαση  από την εκλογική συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σε ένα ενιαίο κόμμα της  σύγχρονης , ριζοσπαστικής Αριστεράς, πολυτασικό και δημοκρατικό, σε ένα κόμμα των μελών , όπως συνηθίζουμε να το λέμε, είναι το διακύβευμα αυτού του συνεδρίου.

Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν έρχεται – γεννιέται σε λίγες ημέρες – όχι για να μοιράσει τα φιλέτα της κυβερνητικής εξουσίας ή  να υποσχεθεί κατά τα πρότυπα της εκάστοτε αξιωματικής  αντιπολίτευσης όσα δεν πρόκειται να κάνει, ούτε για να αναλάβει με την μέθοδο της ανάθεσης  εργολαβικά να σώσει την χώρα.

Έρχεται για να δώσει σάρκα και οστά σε ένα πολιτικό σχέδιο που ξεκινάει από την προστασία των πιο ευάλωτων τμημάτων της κοινωνίας και προχωράει στην κατάργηση των μνημονίων, την  επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων με τους δανειστές μας για την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους  και την εφαρμογή  ενός εναλλακτικού προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Δεν  θα ισχυριστούμε ότι όλα αυτά που εμπεριέχονται  στο σχέδιό μας, είναι εύκολα. Εκεί που φτάσαμε δεν είναι τίποτα εύκολο. Ο λαός όμως πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια, να έχει επίγνωση των δυσκολιών, των πιέσεων και της υπονόμευσης που μπορεί να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν θα πει το δικό της ΟΧΙ. 

Ακριβώς επειδή θέλουμε τον λαό ενεργό υποστηρικτή και ταυτόχρονα κριτή μας, οφείλουμε ειλικρινά να τον έχουμε απόλυτα ενημερωμένο και έτοιμο να ακυρώσει οποιοδήποτε  σχέδιο υποταγής της χώρας. 

Μια κυβέρνηση της Αριστεράς σημαίνει πάνω απ΄ όλα  υπεράσπιση της Δημοκρατίας. Η εφαρμογή μιας πολιτικής εκδημοκρατισμού της    δημόσιας  ζωής, σε όλα ανεξαιρέτως τα επίπεδα,  αποτελεί το θεμέλιο της αναγέννησης  του τόπου μας. Η περίπτωση της ΕΡΤ είναι χαρακτηριστική. Ο κ. Σαμαράς θεώρησε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να επιδείξει πυγμή, να επιβάλλει τον ετσιθελισμό της κυβέρνησης και να χτυπήσει καίρια την ενημέρωση που αποτελεί τον πυρήνα της Δημοκρατίας. Αλλά στην πολιτική το παραμικρό λάθος, η παραμικρή αστοχία τιμωρούνται. Και ειδικά όταν αγνοούν κάποιοι τις ευαισθησίες και τις ιδιαιτερότητες ενός λαού. Το μαύρο που ξαφνικά έπεσε στις οθόνες μας, ενεργοποίησε τα δημοκρατικά αντανακλαστικά του λαού που μετά από καιρό βγήκε πάλι στους δρόμους. Το σύνθημα της Δημοκρατίας είναι  πλέον το κυρίαρχο. Σήμερα τόσες ημέρες μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου  που την έκρινε αντισυνταγματική,  η κυβερνητική πράξη νομοθετικού περιεχομένου συνεχίζει να εφαρμόζεται…. Αυτό που θέλησε ο κ .Σαμαράς είτε έτσι, είτε αλλιώς γίνεται πράξη.

Η κυβέρνηση των Σαμαρά – Βενιζέλου, δηλαδή ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, που συγκρότησαν το δικομματικό καθεστώς της μεταπολίτευσης και ευθύνονται για την σημερινή κρίση, το πελατειακό κράτος , την διαπλοκή και την διαφθορά,  αποτελεί τραγική ειρωνεία για τον ελληνικό λαό.

Τα δύο κόμματα που αποδοκίμασε στις εκλογές, που η δύναμή τους από το 76% το 2009, έπεσε στο 42% αθροιστικά το 2012, ξαναγύρισαν μαζί αυτήν την φορά στην εξουσία για να εφαρμόσουν πιστά την πολιτική που απέρριψε το εκλογικό σώμα.

Η μεταπολιτευτική δημοκρατία που γνωρίσαμε, βιώνει την βαθύτερη κρίση της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται και μέσα από το συνέδριό του, που θα τον πολιτογραφήσει ως ενιαίο κόμμα της σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράς, στον ελληνικό λαό και τον καλεί να υποχρεώσει την κυβέρνηση  αυτή να φύγει.  Δεν έχει να προσφέρει τίποτα το  θετικό στον τόπο. Πέρα από το να εφαρμόσει πειθήνια τις εντολές της Τρόικας. Απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης  και της δημόσιας  υγείας, νέες περικοπές στις συντάξεις κλπ.

Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. Να σταματήσει τον κατήφορο. Με την θέληση βεβαίως του ελληνικού λαού.

Αυτό το μήνυμα θα είναι και το κεντρικό σύνθημα του ιδρυτικού συνεδρίου. Και ταυτόχρονα το προσκλητήριο για μια μεγάλη συμπόρευση των αντιμνημονιακών δημοκρατικών δυνάμεων. 

* Ο Γιώργος Μπαλάφας είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)