to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:12 | 08.12.2020

Πολιτισμός

Ραλλία Χρηστίδου: Με όρους παζαρέματος οι αποφάσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού

Η Ραλ. Χρηστίδου, ως εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ στο σ/ν«Αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων κλπ.», στην κατ΄ άρθρο συζήτηση, ξεκίνησε την ομιλία της αναφερόμενη στην απόσυρση των διατάξεων για το Μουσείο Βρανά, στη Μυτιλήνη, απόσυρση στην οποία προέβη το Υπουργείο, μετά τις αντιδράσεις των δωρητών για τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων.


 Η Βουλεύτρια υπογράμμισε ότι το «φιάσκο» οφείλεται στη συστηματική απαξίωση εκ μέρους του Υπουργείου των ανθρώπων του Πολιτισμού και στη  συγκεντρωτική και μικροκομματική λογική του που υπονομεύει κάθε γείωση με την κοινωνία.

Η Ραλ. Χρηστίδου κάλεσε, στη συνέχεια, την κυβέρνηση να αυξήσει τον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΠΟΑ και να υιοθετήσει τις τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση των ανθρώπων του σύγχρονου Πολιτισμού, που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση εξαιτίας των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία η οποία λειτούργησε αθροιστικά στην οικονομική κρίση που σοβούσε στο χώρο.

Η Βουλεύτρια δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει μια σειρά από άρθρα που παραχωρούν δράσεις και πόρους του δημοσίου σε ιδιώτες, άμεσα ή έμμεσα, και υπογράμμισε ότι  ο εκπατρισμός αρχαιοτήτων από συλλογές ελληνικών μουσείων, σε μουσεία του εξωτερικού είτε για 100 χρόνια  που προέβλεπε αρχικά το νομοσχέδιο είτε για 50 χρόνια όπως αναδιπλώθηκε στη συνέχεια,  αποτελεί παραχώρηση αρχαιοτήτων για απαράδεκτα μεγάλο διάστημα καθώς τα μνημεία δεν είναι σε καμιά περίπτωση είδη προς εξαγωγή.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε εκτεταμένα και στο άρθρο 67 που παρατείνει την εκκαθάριση του  Ταμείου Αλληλοβοήθειας του Υπουργείου, επισημαίνοντας ότι η παράταση αποσκοπεί στη συγκάλυψη ενός πολύ μεγάλου  σκανδάλου που βρίσκεται στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης ενώ τόνισε ότι οι αλλαγές στη λειτουργία του ΕΚΟΜΕ θα  έχουν ως αποτέλεσμανα φεύγουν στο εξωτερικό χρήματα που μέχρι τώρα χρησιμοποιούνταν σε όφελος της εγχώριας κινηματογραφικής κοινότητας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)