to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:32 | 11.07.2013

Πολιτική

Η απόφαση των Οικοσοσιαλιστών Ελλάδας για την αυτοδιάλυση

Πολιτική Απόφαση των Οικοσοσιαλιστών Ελλάδας


Η Πολιτική Απόφασή μας του Ιουνίου του 2012, διαπίστωνε πως:

 

 

«Οι συνιστώσες έπαιξαν σημαντικό ρόλο μέχρι σήμερα. Ήρθε η ώρα όμως για κάτι πολύ μεγαλύτερο. Για το ενιαίο κόμμαΈνα κόμμα που θα χτιστεί, όχι με όρους κυριαρχίας, ούτε με όρους απορρόφησης, αλλά με όρους σύνθεσης

 

«Η αγωνία μας δεν είναι η διατήρηση μιας ex-officio θέσης στα κεντρικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ή η χρηματοδότηση. Η αγωνία μας είναι η ανταπόκριση της ριζοσπαστικής αριστεράς στο κάλεσμα της ιστορίας. Γι’ αυτό, επιθυμούμε τη δημιουργία ενός κόμματος χωρίς αντιπροσωπευτικές εκπροσωπήσεις. Ενός κόμματος βασισμένου στην αρχή: «ένα μέλος – μία ψήφος». Ενός κόμματος που με την ενοποίησή του, θα αποτρέψει παραφωνίες και αυθαιρεσίες, ενώ παράλληλα θα ισχυροποιήσει τη δουλειά στη γειτονιά και στο κοινοβούλιο, στο χώρο δουλειάς και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στη σχολή αλλά και σε κάθε διεκδίκηση. Αυτό απαιτεί η εποχή, αυτό απαιτεί η κοινωνία και οι ανάγκες της. Δεν χρειάζονται δισταγμοί και προκαταλήψεις. Πρέπει όλοι μαζί να ριχτούμε σε αυτή τη μάχη. Οι Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας, ήδη από το 2009 έχουμε ξεκαθαρίσει πως είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην αυτοδιάλυσή μας. Από τότε θυμίζαμε πως οι συνιστώσες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν γίνεται οι χιλιάδες αγωνιστές των χώρων δουλειάς, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του περιβάλλοντος, των δικαιωμάτων, να αποτελούν εσαεί την ουρά του σχήματος. Μας ενώνει η αγωνία για οικοδόμηση του Σοσιαλισμού (όπως ο καθένας τον εννοεί). Αυτή η αγωνία ξεπερνάει κόμματα και οργανώσεις και γι’αυτό πολλοί αγωνιστές που είχαν εγκαταλείψει την ένταξη σε γραφειοκρατικούς κομματικούς μηχανισμούς, ενεργοποιούνται σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει επειγόντως να καταφέρουμε να διακρίνουμε αυτό το μεγάλο που μας περιβάλλει, ως μεγαλύτερο από μας. Οι διαδρομές κομμάτων και οργανώσεων είναι καθ’ όλα σεβαστές, ακόμα και αν πρόκειται για οργανώσεις όπως η δική μας, με πέντε χρόνια ζωής (έξι σήμερα). Σε ότι αφορά τους «Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας» όμως, θα ήμαστε χαρούμενοι να μπορέσουμε να διαλύσουμε την οργάνωσή μας, όταν διαπιστώσουμε πως η οικοσοσιαλιστική λογική διαπνέει την πολιτική της Αριστεράς, στην πράξη και όχι στα λόγια και πάνω απ’ όλα ……….. σε ενιαίο κόμμα και τη στράτευσή μας στον κοινό σκοπό: την πραγματική ανόρθωση του Λαού.

Σύντροφοι και συναγωνιστές, ας προχωρήσουμε ΜΠΡΟΣΤΑ. Με τόλμη και θάρρος. ΜΑΖΙ.»

Αυτά γράφαμε το 2012, αυτά υπερασπιζόμαστε και σήμερα.

 

Όντως, χιλιάδες άνθρωποι προσβλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ για να του δώσουμε μια προοπτική, ένα φωτεινό μέλλον. Αυτόν τον κόσμο, δεν μπορεί να τον εκπροσωπήσει, ούτε το σύστημα των συνιστωσών, ούτε το παλιό πολιτικό προσωπικό. Και τα δυο αυτά (συνιστώσες και στελέχη), έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο μέχρι σήμερα. Δεν το παραγνωρίζουμε. Η σύνθεση των ιδεών και θέσεων των συνιστωσών και –κυρίως- η οργανωμένη δομή και δράση τους, στήριξαν μέχρι σήμερα καμπάνιες, δράσεις, εξορμήσεις, ΣΥΡΙΖικά συλλογικά όργανα. Επίσης, τα τοπικά και κεντρικά στελέχη, έδωσαν αμέτρητες μάχες και καθημερινό αγώνα για την υπόθεση της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Χάρη σε όλα αυτά υπάρχουμε σήμερα ως σχήμα και φτάσαμε ψηλά.

Ήρθε όμως η ώρα να φτιάξουμε ρίζες ανάλογες του νέου μας μεγέθους, στην κοινωνία, στους χώρους δουλειάς, στην ύπαιθρο, στη γειτονιά. Κόμμα ενιαίο, με αλληλοσυμπληρούμενα και εκφραζόμενα τα ιδεολογικά ρεύματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, με ζυμώσεις και αλληλεπιδράσεις, με διάλογο και αντιπαραθέσεις, αλλά Ενιαίο, συνεκτικό, πρωτοπόρο στους αγώνες και τη δράση.

Δεν φοβόμαστε το νέο, ενιαίο κόμμα. Μια κομματική κατάσταση όπου ανάμεσα σε αδύναμες συνιστώσες, μια ισχυρή ομάδα θα μπορεί να λειτουργεί ανεξέλεγκτα, χωρίς ισχυρό συλλογικό έλεγχο, είναι αναντίστοιχη των απαιτήσεων της περιόδου. Πιστεύουμε οτι μόνο ένα Κόμμα, με οργάνωση από τα κάτω, με ισχυρές συλλογικές διαδικασίες, ισχυρά αντιπροσωπευτικά όργανα που θα ελέγχουν και θα ελέγχονται, μπορεί να αλλάξει την κατάσταση.

Οι «Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας» ιδρύθηκαν τον Αύγουστο του 2007, μετά από διεργασίες αναζήτησης ενός νέου φορέα της πολιτικής οικολογίας με εμφανή κοινωνικοοικονομικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Συμμετείχαμε στην πρώτη Διεθνή Οικοσοσιαλιστική συνάντηση στο Παρίσι, τον Οκτώβριο του 2007.  Από το 2008 ως το 2012 πραγματοποιήσαμε τρεις πανελλαδικές συνδιασκέψεις. Αν και αποτελέσαμε συνέχεια συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ κατά τις εκλογές του 2007, στην οποία συμμετείχαμε και η οποία διαλύθηκε το Νοέμβρη του 2007, οι «Οικοσοσιαλιστές» τυπικά ενταχθήκαμε στον ΣΥΡΙΖΑ ως Συνιστώσα το 2008. Από τότε, μέλη μας συμμετείχαν σε όλα τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ (κεντρική Γραμματεία, Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή, Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, Θεματικές Επιτροπές κλπ). Το 2009 συμμετείχαμε και στα ψηφοδέλτια με έναν υποψήφιο.

 

Το καθεστώς των συνιστωσσών, θα μας έδινε διαρκή εκπροσώπηση σε όλα τα όργανα. Όμως αυτός δεν ήταν ο στόχος μας όταν συστρατευθήκαμε στον ΣΥΡΙΖΑ. Ως φορείς του διεθνούς ιδεολογικού ρεύματος του Οικοσιαλισμού, στόχος μας ήταν να συμβάλουμε στο δημόσιο διάλογο προς την κατεύθυνση των πολιτικών επιλογών εκείνων που θα ανατρέψουν τη λογική καταστροφής του περιβάλλοντος, που συντελείται για χάρη της «ανάπτυξης» που έχει επιβάλει ο καπιταλισμός. Αυτό τον στόχο υπερασπιστήκαμε με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια. Όσο και όπου μπορούσαμε, ανάλογα με τις δυνάμεις μας. Η Οργάνωσή μας, η ιστοσελίδα μας, η εφημερίδα μας, στρατεύθηκαν σε αυτό τον στόχο, αλλά και στηστήριξη του συλλογικού εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τιμούμε την ιστορία μας. Τιμούμε τη διαδρομή μας. Δεν εγκαταλείπουμε τίποτα. Αντίθετα, ψηλώνουμε τους στόχους μας, που τώρα πια είναι κοινοί με χιλιάδες άλλους συναγωνιστές.

Έξι χρόνια μετά την ένταξή μας στον ΣΥΡΙΖΑ, στον τότε «ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών», καλούμαστε να σταθούμε μπροστά στον «Ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ».

Από το 2007 μέχρι σήμερα, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Δώσαμε μάχες καθημερινές, μέσα και δίπλα στα κινήματα, μας εκλογές, μας κινητοποιήσεις, στην παραγωγή θέσεων και πολιτικής.

Αγωνιστήκαμε για την ισχυροποίηση μας παραγωγής πολιτικής από τα θεσμοθετημένα όργανα, τα τμήματα και τις συλλογικές διαδικασίες. Αγωνιστήκαμε μαζί με τους συντρόφους του υπόλοιπου ΣΥΡΙΖΑ, για να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ που «έφταιγε για όλα», τη δύναμη που μπορεί να σώσειτο Λαό μας από την καταστροφή.

Είναι προφανές πως δεν υπάρχει ασφαλής ζωή στον Καπιταλισμό. Είναι σαφέστερο οτι δεν υπάρχει άλλη λύση παρά μόνο η ανατροπή του.

Πρέπει να συστρατευθούμε για να φτιάξουμε ένα Κόμμα Αριστερής ανατροπής – καινοτομίας – ρήξης – λαϊκής εξουσίας.

Για όλα τα παραπάνω, το δίλημμα δεν είναι ενιαίο Κόμμα ή συμμαχικό σχήμα.

Το δίλημμα δεν είναι αυτονομία της Οργάνωσής μας ή Ενιαίο Κόμμα.

 

Το δίλημμα είναι: Μαζί, ενωμένοι, συμπολεμιστές στις μάχες του Λαού μας και μέρος της λύσης των προβλημάτων του ή εσωστρεφής μηχανισμόςαναπαραγωγής αντιθέσεων και ισορροπιών;

Για μας δεν υπάρχει δίλημμα!

Αποφασίζουμε την διακοπή της αυτόνομης δράσης και λειτουργίας μας και εντασσόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις, ως απλά μέλη του Ενιαίου Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, για να διεκδικήσουμε ενωμένοι, τις νίκες των κινημάτων, τις νίκες της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, τις νίκες του Λαού μας.

 

 

Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)