to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:05 | 07.12.2020

Πολιτική

Στ. Αραχωβίτης: Νέο χαράτσι στο Αγροτικό Πετρέλαιο

Σαν να μην έφταναν τα απανωτά χτυπήματα από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης της πανδημίας COVID-19 στο αγροτικό εισόδημα, την Παρασκευή 4 Δεκέμβρη επιβλήθηκε νέο, μόνιμο χαράτσι στο πετρέλαιο κίνησης.


 Πρόκειται για το λεγόμενο “Πράσινο Τέλος” πάνω στην τιμή του πετρελαίου κίνησης που θεσμοθετήθηκε με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και θα εισπράττεται από 1/1/2021, με το «καλημέρα» του νέου έτους.

Η τιμή του πετρελαίου αυξάνεται διαρκώς, συμπαρασύροντας ανοδικά το κόστος παραγωγής, τα μεταφορικά, τις βιομηχανίες εφοδίων και μεταποίησης. Ταυτόχρονα, σχεδόν όλα τα αγροτικά προϊόντα πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα στην εστίαση, τον τουρισμό και τις μετακινήσεις.

Μέσα σε αυτή την συγκυρία, η Κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε να επιβάλλει ένα νέο χαράτσι στο πετρέλαιο κίνησης, το οποίο θα επιβαρύνει πολλαπλώς το κόστος παραγωγής και την τιμή των αγροτικών προϊόντων στον καταναλωτή. Αντί να συζητάμε για εφαρμογή μονίμων μέτρων μείωσης του πολύ υψηλού κόστους παραγωγής, όπως η επιστροφή του Ε.Φ.Κ του πετρελαίου στους αγρότες, η Κυβέρνηση, δρώντας στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση, επιβάλλει ένα ακόμα μόνιμο χαράτσι. Ενδεικτικά, το κόστος στην παραγωγή μιας αγροτικής εκμετάλλευσης που χρησιμοποιεί πετρελαιομηχανές για κίνηση, καλλιέργεια και άρδευση, μπορεί να ξεπεράσει τα 500 ευρώ το χρόνο.

Και είναι προκλητικό ότι, το νέο χαράτσι δεν είναι διόλου πράσινο, γιατί έχει μοναδικό στόχο να καλύψει το έλλειμμα στο λογαριασμό ΑΠΕ που ο ίδιος ο κ.Χατζηδάκης δημιούργησε, αφού παρέλαβε πλεονασματικό το λογαριασμό από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και το “χτύπημα” στον αγροτικό κόσμο είναι πισώπλατο και τριπλό, αφού με την ίδια τροπολογία πλήττει και τις ενεργειακές κοινότητες και τους μικρούς επενδυτές, που τούς πετάει εκτός αδειών, και βάζει και χαράτσι-εισφορά 6% σε όσους έχουν ήδη έργο ΑΠΕ!

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος στο οποίο κατατέθηκε η σχετική τροπολογία: «Η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται στη δίνη της πανδημίας. Και δυστυχώς, έχει μια κυβέρνηση που απομακρύνεται καθημερινά από τη στοιχειώδη πραγματικότητα».

Δεν υπάρχει πλέον μέρα που η Κυβέρνηση της ΝΔ να μην φροντίζει να αποδεικνύει ότι ζει σε παράλληλο σύμπαν, μακριά από την πραγματικότητα και τις ανάγκες των πολιτών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)