to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:25 | 03.12.2020

Διεθνή

Επικοινωνία Ερντογάν-Ροχανί αρκετές ημέρες μετά τη δολοφονία του Ιρανού επιστήμονα

Ο Μοχσέν Φαχριζαντέχ δολοφονήθηκε την Παρασκευή σε επίθεση κοντά στην Τεχεράνη, που αποδόθηκε από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν στο Ισραήλ.


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τη "λύπη του" για τη δολοφονία του Ιρανού επιστήμονα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί απόψε, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.
Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους δήλωσε τη "βαθιά του λύπη" για την "αποτρόπαια" δολοφονία την περασμένη εβδομάδα του Ιρανού πυρηνικού φυσικού Μοχσέν Φαχριζαντέχ.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η δολοφονία του επιστήμονα στόχευε "την περιφερειακή ειρήνη".

Ωστόσο, οι προσπάθειες "σκοτεινών κύκλων που θέλουν να σύρουν την περιοχή στην αστάθεια" θα αποβούν μάταιες, είπε.

Ο Μοχσέν Φαχριζαντέχ δολοφονήθηκε την Παρασκευή σε επίθεση κοντά στην Τεχεράνη, που αποδόθηκε από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν στο Ισραήλ, τον ορκισμένο εχθρό της. Δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση του Ισραήλ στις κατηγορίες αυτές.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ιρανό ομόλογό του, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε επίσης για την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αυτονομιστική περιοχή του Αζερμπαϊτζάν της οποίας η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Αρμένιοι, η οποία ταλανίστηκε φέτος το φθινόπωρο από μια φονική σύγκρουση.

"Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν", είπε.

Η Άγκυρα ήταν ο κύριος υποστηρικτής του Μπακού στη σύγκρουσή του με την Αρμενία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Συμφωνία παύσης των εχθροπραξιών υπογράφηκε στις 9 Νοεμβρίου υπό την αιγίδα του Κρεμλίνου, και η Αρμενία αναγκάστηκε να επιστρέψει αρκετές περιοχές του Αζερμπαϊτζάν που διέφευγαν του ελέγχου του Μπακού εδώ και 30 χρόνια.

Η Τουρκία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι υπέγραψε συμφωνία με τη Ρωσία για τη δημιουργία ενός κοινού κέντρου παρατήρησης, του οποίου η αποστολή θα είναι η παρακολούθηση της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)