to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:00 | 03.12.2020

Κοινωνία

Διήμερο πανελλαδικής δράσης για την επέτειο της 6ης Δεκέμβρη, προτείνει το BLOCO

«Η φετινή 6η Δεκέμβρη, πρέπει να αποτελέσει ημέρα αντίστασης ενάντια στις δολοφονίες, τις βιαιοπραγίες και τις αυθαιρεσίες της αστυνομίας. Πρέπει επίσης να αποτελέσει και ημέρα αντίστασης στην στοχοποίηση της νέα γενιάς»


Ψήφισμα BLOCO για 2ήμερο πανελλαδικής δράσης των Φοιτητικών Συλλόγων με αφορμή την δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου:

Στις 6 Δεκέμβρη συμπληρώνονται 12 χρόνια από το βράδυ που ο 15χρονος τότε Αλέξης Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός, στην συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα στα Εξάρχεια, από  σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα. Από τις πρώτες κιόλας ώρες μετά τη δολοφονία, τα συστημικά ΜΜΕ σε μία προσπάθεια συγκάλυψης, ισχυρίστηκαν ότι η σφαίρα εξοστρακίστηκε και ότι μια ομάδα νέων επιτέθηκε στους αστυνομικούς. Ωστόσο, η αντιπληροφόρηση άνθισε μέσω του διαδικτύου και η προπαγάνδα των συστημικών μέσων ενημέρωσης  δεν αποτέλεσε εμπόδιο για να ξεσπάσουν κινηματικές διεργασίες σε ολόκληρη την χώρα.

Η δολοφονία αποτέλεσε την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για χιλιάδες νέους/-ες, που έβλεπαν σταδιακά τα όνειρα τους για ένα καλύτερο μέλλον να γκρεμίζονται. Μπροστά τους διαγραφόταν ένα ασφυκτικό μέλλον, η οικονομική κρίση βρισκόταν προ των πυλών και οι νέοι γνώριζαν ότι αποτελούν την πρώτη γενιά που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη. Η ανεργία, η επισφάλεια, η αδήλωτη εργασία, οι part time δουλειές και η μετανάστευση θα ήταν πολύ σύντομα η νέα πραγματικότητα. Οι μέρες του Δεκέμβρη που ακολούθησαν έδειξαν δυναμικά την αγανάκτηση χιλιάδων νέων, οι οποίοι είδαν μέσα από την δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου, την δολοφονία της δικής τους γενιάς. Η τότε κυβέρνηση  της ΝΔ σε μία προσπάθεια να καταπνίξει την κοινωνική έκρηξη, απάντησε με όξυνση της κρατικής βίας και της καταστολής.

Η ίδια αβεβαιότητα επικρατεί και σήμερα όπου η κυβέρνηση της ΝΔ οξύνει την επίθεσή της στα δικαιώματα της νέας γενιάς, των εργαζομένων και γενικότερα των λαϊκών στρωμάτων. Εν μέσω πανδημίας αφήνει ανοχύρωτο το ΕΣΥ, δεν το ενισχύει με προσωπικό και ΜΕΘ, ενώ δε διστάζει να κάνει χάρες στους τραπεζίτες, τους καναλάρχες και τους μεγαλοβιομήχανους. Τσακίζει κατακτήσεις αιώνων, όπως το 8ωρο και οι συλλογικές συμβάσεις. Παίρνει την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών. Μειώνει τον προϋπολογισμό για την παιδεία και προχωράει ακάθεκτη την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση.

Καταφύγιο της ΝΔ απέναντι στις κοινωνικές αντιδράσεις είναι η στοχοποίηση της νέας γενιάς, η επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες και η όξυνση της κρατικής καταστολής. Από την αρχή της διακυβέρνησής της, έχουμε δει την αστυνομία να εισβάλει σε κινηματογράφους, σε κλαμπ, να εκκενώνει πλατείες, να συλλαμβάνει 15χρονους, να καταπατά το άσυλο δυο φορές και να ξυλοφορτώνει την νεολαία στον δρόμο. Τελευταία σκηνή της κρατικής καταστολής ήταν η φετινή 17η Νοέμβρη, όπου εφαρμόστηκε η χουντικής έμπνευσης απαγόρευση των συναθροίσεων και γίναμε μάρτυρες της ωμής αστυνομικής βίας σε όσους/-ες συμμετείχαν στις συμβολικές κινητοποιήσεις.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση απαντάμε με ενότητα και αγώνα. Η φετινή 6η Δεκέμβρη,  πρέπει να αποτελέσει ημέρα αντίστασης ενάντια στις δολοφονίες, τις βιαιοπραγίες και τις αυθαιρεσίες της αστυνομίας. Πρέπει επίσης να αποτελέσει και ημέρα αντίστασης στην στοχοποίηση της νέα γενιάς. Καλούμε τους Φοιτητικούς Συλλόγους όλης της χώρας να προχωρήσουν σε 2ήμερο πανελλαδικής δράσης με σκοπό να τιμήσουν την μνήμη του Α. Γρηγορόπουλου:

Σάββατο 5/12: Καλούμε τους Φ.Σ. να διοργανώσουν διαδικτυακές εκδηλώσεις-συζητήσεις, προβολές ταινιών, συμβολικές ακτιβιστικές δράσεις κ.α.
Κυριακή 6/12: Καλούμε και συμμετέχουμε στα καλέσματα, απόδοσης τιμής στην μνήμη του Α. Γρηγορόπουλου τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)