to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:19 | 28.11.2020

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Σωτήρης Αλεξίου, γραμματέας Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ: «Χτίζουμε τείχος συλλογικής οργάνωσης και δραστηριοποίησης»

Ένα νέο πανεκπαιδευτικό μέτωπο είναι και πάλι αναγκαίο και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καταλύτης για τη δημιουργία του. Συνέντευξη στην «Αυγή» και τον Σπύρο Ραπανάκη.


Ο γραμματέας του Κ.Σ. της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Σωτήρης Αλεξίου μιλάει στην ΑΥΓΗ για τους στόχους, τη στρατηγική και την προσαρμογή των συλλογικών αγώνων και των παρεμβάσεων της οργάνωσης σε συνθήκες πανδημίας. Μία εβδομάδα μετά την 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, που διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία ηλεκτρονικά, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί στους άξονες αλληλεγγύη, πρωτοβουλίες για ένα διευρυμένο μέτωπο των νέων στα πανεπιστήμια, ιδεολογική αντιπαράθεση με την ακροδεξιά ρητορική της Ν.Δ. ενόψει του εορτασμού 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

* Το προηγούμενο σαββατοκύριακο η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήσατε την 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της οργάνωσης. Ποιες αποφάσεις λάβατε; Ποιοι είναι οι στόχοι, η στρατηγική και τα επόμενα βήματα μέσα σ’ αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες της πανδημίας;

Προχωρήσαμε σε μια συνολική ανασυγκρότηση του πολιτικοοργανωτικού ιστού της Νεολαίας, κλείσαμε έναν κύκλο της διαδικασίας της διεύρυνσης και ορίσαμε τις κεντρικές αιχμές των δράσεών μας το επόμενο διάστημα.

Η επίθεση της κυβέρνησης στην κοινωνία και τη νέα γενιά, χρησιμοποιώντας κυνικά την πανδημία και τον φόβο των ανθρώπων, απαιτεί από όλους όσους εναντιώνονται και δεν αποδέχονται τις βάρβαρες πολιτικές της να βρίσκονται σε θέσεις μάχης. Η κυβέρνηση παίζει με τις ζωές μας και με τις εγκληματικές αποφάσεις της στη διαχείριση της πανδημίας έχει γίνει επικίνδυνη για την κοινωνική πλειοψηφία.

Βασικό για εμάς είναι το στοίχημα της αλληλεγγύης. Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, της απομόνωσης και της κυβερνητικής αδιαφορίας, κανένας και καμία δεν πρέπει να μείνει μόνος/η. Τα μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ είναι κομμάτι των δικτύων αλληλεγγύης και θα συμβάλουν να στηθούν στις περιοχές που δεν υπάρχουν.  Όπως και στην πρώτη καραντίνα, θα προχωρήσουμε σε πανελλαδική μέρα αιμοδοσίας από όλες τις οργανώσεις μας.

Παράλληλα, εκκινεί μια σημαντική πρωτοβουλία για τη διεύρυνση της απεύθυνσης και των συμμαχιών μας στα πανεπιστήμια. Οι φοιτητές/τριες θα ανοίξουν τη συζήτηση γύρω από τη νέα προσπάθεια αντιδραστικής αναδιάρθρωσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, την επιστημονική γνώση που παράγεται στα ιδρύματα, το φοιτητικό κίνημα και τις σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών/τριών. Το κάλεσμα σ’ αυτή την πρωτοβουλία απευθύνεται σε όλους/ες τους φοιτητές/τριες, τις πολιτικές δυνάμεις και την ακαδημαϊκή κοινότητα.  Ένα νέο πανεκπαιδευτικό μέτωπο είναι και πάλι αναγκαίο και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καταλύτης για τη δημιουργία του.

Τέλος, θα λάβουμε πρωτοβουλίες για την οικοδόμηση ενός πλατιού μετώπου ιδεολογικής αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ. και τον ακροδεξιό και εθνικιστικό βούρκο που τη στηρίζει μέσα από μια μεγάλη καμπάνια για τα 200 χρόνια Ιστορίας και αγώνων του λαού μας. Η Ν.Δ. και οι συντηρητικές δυνάμεις θέλουν να αναθεωρήσουν και να ξαναγράψουν την Ιστορία γιατί φοβούνται την ιστορική μνήμη των αγώνων του ελληνικού λαού που έχει γίνει συλλογική μας συνείδηση κι αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε.

* Είδαμε, για πρώτη φορά μάλιστα, μια πανελλαδική διαδικασία να διεξάγεται ηλεκτρονικά. Πώς αποτιμάτε αυτή την εμπειρία; Να περιμένουμε περισσότερες διεργασίες διαδικτυακά ακόμα και με το πέρας της πανδημίας;

Δεν φοβηθήκαμε να πάρουμε αυτή την πρωτοβουλία.  Άλλωστε, η εσωτερική λειτουργία και δημοκρατία δεν μπορούν να μπουν σε καραντίνα. Παρά τις δυσκολίες, ήταν μια πρωτότυπη διαδικασία, που κύλησε εξαιρετικά ομαλά και έδωσε τη δυνατότητα σε εκατοντάδες μέλη μας από όλη την Ελλάδα, και όχι μόνο, να βρεθούν μαζί, να συζητήσουν και να συναποφασίσουν τα επόμενα βήματα της οργάνωσης.

Από την εμφάνιση της πανδημίας μέχρι και σήμερα η τεχνολογία μπήκε για τα καλά στην καθημερινότητα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τον πολιτικό διάλογο, την ανάπτυξη και τη δράση μας. Νομίζω, όμως, πως τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη διά ζώσης παρουσία και τον ζωντανό διάλογο.  Όμως, μέσα σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης και καραντίνας σπάμε τον ατομικό δρόμο και τη μοναξιά και χτίζουμε τείχος συλλογικής οργάνωσης και δραστηριοποίησης.

ΕΡΓΑΣΙΑ

* Ποιες είναι οι διεκδικήσεις της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο πλαίσιο της πανδημίας; Διότι, αν μη τι άλλο, βλέπουμε ότι η κυβέρνηση στοχοποιεί και επιτίθεται στους νέους, στα δικαιώματα και στους αγώνες εν γένει.

Όντως η κυβέρνηση έχει στοχοποιήσει τη νέα γενιά και προσπαθεί να δημιουργήσει κοινωνικούς αυτοματισμούς απέναντί της. Για τη Ν.Δ. οι νέοι άνθρωποι είναι εχθρός απέναντι στα σχέδια επιβολής συντηρητικών, ανελεύθερων, ακροδεξιών και σκοταδιστικών πολιτικών. Η νέα γενιά βρίσκεται στο στόχαστρο της αντικοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζεται, βλέποντας να σχεδιάζεται ένα δυστοπικό μέλλον που θα τη βρει στο περιθώριο, διαλύοντας κάθε προοπτική για μια καλύτερη και ασφαλέστερη ζωή σε όλα τα επίπεδα. Οι ακραία αντικοινωνικές πολιτικές που η Ν.Δ. θέλει να εφαρμόσει αφορούν, κυρίως, τις βάσεις πάνω στις οποίες θα οικοδομηθεί η μελλοντική κοινωνία.

Η πανδημία χτύπησε τον κόσμο της εργασίας και ιδιαίτερα τους νέους αν λάβουμε υπόψη μας ότι μεγάλο τμήμα των νέων ανθρώπων εργάζεται στην εστίαση, στο λιανικό εμπόριο και φυσικά στον τουρισμό και τον επισιτισμό. Χιλιάδες νέοι άνθρωποι βλέπουν τις δουλειές τους να εξανεμίζονται, τα εργασιακά τους δικαιώματα να γκρεμίζονται, το δικαίωμα στη στέγαση να αμφισβητείται και, παράλληλα, ένα όργιο καταστολής απέναντι τους επειδή υψώνουν ανάστημα γιατί δεν θέλουν να αποτελέσουν μια χαμένη γενιά.

Τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης είναι χαρτοπόλεμος αφενός μπροστά στις ανάγκες των ανθρώπων, αφετέρου αποδεικνύουν ότι η Νέα Δημοκρατία εκφράζει το στρατόπεδο των λίγων και οραματίζεται μια κοινωνία των ελίτ.

* Η πανδημία, οι περιορισμοί, η κοινωνική αποστασιοποίηση έχουν θέσει νέα δεδομένα, ιδίως όσον αφορά τη συλλογική δράση. Πώς προσαρμόζεται η οργάνωσή σας σ’ αυτές τις συνθήκες τόσο στην ένταξη νέων μελών όσο και στην πολιτική δράση;

Είναι εντυπωσιακό ότι αυτές τις μέρες, του lockdown και της έξαρσης της πανδημίας, πολλοί/ες νέοι και νέες θέλουν να ενταχθούν στις γραμμές της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και νιώθουν την ανάγκη να παλέψουν συλλογικά απέναντι σε όλα αυτά που βιώνουμε.

Μπορεί να υπάρχουν όντως νέα δεδομένα στην οργάνωση των αντιστάσεων, των δράσεων και των πρωτοβουλιών που θέλουμε να πάρουμε, όμως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν ένα χρήσιμο και πολύ ισχυρό όπλο απέναντι στην προσπάθεια συσκότισης και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.

Πέρα από επικοινωνία, τα social media αποτελούν πλέον και έναν χώρο δράσης, ιδεολογικής διαπάλης και σύγκρουσης με τις κυβερνητικές πολιτικές. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον τρόπο που έγινε γνωστό και κατέρρευσε το «σκόιλ ελικίκου» φιάσκο της τηλεκατάρτισης, αλλά και τα δεκάδες περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας που γίνονται γνωστά μόνο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού υπάρχει ομερτά μεταξύ των κυρίαρχων ΜΜΕ και της κυβέρνησης, η οποία έχει «λύσει τα χέρια» των πιο βίαιων τμημάτων της ΕΛ.ΑΣ.;

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ έχει εντάξει στην πολιτική της πρακτική τη χρήση των social media και της ψηφιακής επικοινωνίας και παρέμβασης. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς άλλωστε, καθώς μια νεανική οργάνωση δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στην εποχή της.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)