to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:36 | 27.11.2020

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας στη Δράμα: Τεράστιες ευθύνες για τις σκηνές βόρειας Ιταλίας (βίντεο)

Στο νοσοκομείο της Δράμας - που δοκιμάζεται από τις επιπτώσεις της πανδημίας - βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία – «Να σταματήσουν να πανηγυρίζουν οι υπουργοί», τόνισε σε δηλώσεις του, ενώ ζήτησε αυξήσεις μισθών για τους γιατρούς, βαρέα και ανθυγιεινά, μονιμοποιήσεις και όχι «φιλοδωρήματα» - Τι δήλωσε στη συνάντηση με εκπροσώπους οικονομικών φορέων στο Επιμελητήριο της Δράμας


Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο της Δράμας εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του μετά την επίσκεψη στο νοσοκομείο, από το οποίο έχουν ξεκινήσει αεροδιακομιδές ασθενών.

«Το νοσοκομείο της Δράμας γνωρίζουν οι περισσότεροι ότι έχει μετατραπεί σε covid  νοσοκομείο. Οι περιγραφές που έκαναν  οι γιατροί και νοσηλευτές  είναι σοκαριστικές. Δεν θέλω να αναφερθώ σε αυτές. Διότι τούτη την ώρα δεν έχει νόημα να τρομοκρατήσουμε τους πολίτες. Τούτη την ώρα έχει νόημα να δούμε αν μπορούν να υπάρξουν λύσεις και κινήσεις για να προστατεύσουμε την δημόσια υγεία» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί, τόνισε ότι είχε την ελπίδα ότι «στην χώρα μας δεν θα δούμε σκηνές παρόμοιες με αυτές που βλέπαμε στα δελτία ειδήσεων στα ειδησεογραφικά sites από την βόρειο Ιταλία στο πρώτο κύμα της πανδημίας».

«Δυστυχώς, διαψεύστηκα, δυστυχώς δεν το αποφύγαμε. Η κατάσταση στην βόρειο Ελλάδα είναι δραματική. Ιδιαίτερα στην Δράμα, στο νοσοκομείο της Δράμας η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Προφανώς και υπάρχουν τεράστιες  ευθύνες για αυτό . Όμως τούτη την ώρα αυτό που προέχει είναι να βρεθούν λύσεις για να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Να σταματήσουν  να πανηγυρίζουν οι υπουργοί»

Σε πολύ υψηλούς τόνους κάλεσε τους υπουργούς της κυβέρνησης να σταματήσουν να μιλάνε και να συναισθανθούν την πραγματικότητα . «Να μην ωραιοποιούν μια δραματική κατάσταση και κυρίως να μην μας λένε ότι πανηγυρίζουν. Να μην μας λένε ότι ευτυχώς που δεν έχουμε ΜΕΘ γιατί θα είχαμε περισσότερους νεκρούς και να μην μας λένε ότι είναι καλά τα πράγματα στα νοσοκομεία» είπε με αφορμή τις δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης τις προηγούμενες μέρες και κάλεσε εμφατικά   να αντιληφθούν ότι «έχει μεγαλύτερη σημασία η ανθρώπινη ζωή από τα κέρδη των ιδιωτών».

Όπως ανέφερε, τούτη την ώρα που η βόρεια Ελλάδα αιμορραγεί, αφού είναι γεμάτες όλες οι ΜΕΘ και γίνονται επιχειρήσεις για διακομιδές είτε οδικώς για νοσοκομεία της Πάτρας και των Ιωαννίνων είτε αεροπορικώς στην Αθήνα «το Διαβαλκανικό και ο Άγιος Λουκάς στην Θεσσαλονίκη, δύο μεγάλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια παραμένουν κλειστά. Και εκατοντάδες κλίνες σε ιδιωτικές μονάδες αποκατάστασης  που θα μπορούσαν κι αυτές να συνδράμουν , επίσης παραμένουν κλειστές. Και όποιες ιδιωτικές ΜΕΘ, ιδιωτικές κλινικές, εντός εισαγωγικών επιτάσσονται , δεν επιτάσσονται, ενοικιάζονται στην διπλάσια τιμή για να πάρουν δημόσια χρήματα ιδιώτες».

Χαρακτήρισε τις αποφάσεις αυτές «εγκληματικές» και υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη «να γίνουν χθες όλα αυτά, διότι διότι η κατάσταση που βιώνει η βόρεια Ελλάδα μπορεί να έρθει και στον νότο τις επόμενες ημέρες».


Αυξήσεις μισθών, βαρέα και ανθυγιεινά, μονιμοποιήσεις και όχι «φιλοδωρήματα»

Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη «τώρα που δεν έχουμε τη δημοσιονομική ασφυξία από την τρόικα όπως τα προηγούμενα χρόνια» να υπάρξει άμεση και έμπρακτη ενίσχυση των ανθρώπων του ΕΣΥ, επαναφέροντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
«Δεν μπορεί σήμερα να δίνεται ένα φιλοδώρημα απλά για να μην υπάρχουν  αυξήσεις μισθών, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των νοσηλευτών και μονιμοποίηση επικουρικών γιατρών που τώρα δίνουν την μάχη στην πρώτη γραμμή» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας «χρέος της Πολιτείας» τις μόνιμες ενισχύσεις στους ανθρώπους του ΕΣΥ και τονίζοντας πως «ένα ευχαριστώ δεν αρκεί, πρέπει να γίνει έμπρακτα».


Ο Αλ. Τσίπρας ευχαρίστησε τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, σημειώνοντας ότι πάνω από 100 γιατροί, νοσηλευτές και προσωπικό νοσούν, ενώ έδωσε τα συλληπητήριά του στις οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν τους δικούς τους, καθώς και στην ευρύτερη οικογένεια των νοσηλευτών που έχασαν μία συνάδελφό τους νοσηλεύτρια από το νοσοκομείο.


«Έχασε τη ζωή της  προσπαθώντας να σώσει συνανθρώπους. Αυτό είναι , όχι απλά συγκινητικό, αλλά ένα μήνυμα αλληλεγγύης πάρα πολύ σημαντικό. Έχουμε χρέος να μην μείνουμε στις ευχές και στα συγχαρητήρια . Έχουμε χρέος σε αυτούς τους ανθρώπους που είναι στην πρώτη γραμμή διακινδυνεύοντας τη ζωή τους να τους ανταμείψουμε έμπρακτα, κάνοντας τα αυτονόητα” κατέληξε στη δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλ. Τσίπρας στη Δράμα - φωτ. από ΑΠΕ_ΜΠΕ

Θέλουμε στήριξη, δεν αντέχουμε - 5 γιατροί για 140 ασθενείς

Την τραγική εικόνα ενός νοσοκομείου που προσπαθεί να περιθάλψει και να σώσει τις ζωές των 140 ασθενών με κορωνοϊό με ελάχιστους γιατρούς και προσωπικό μετέφεραν στον Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση που είχαν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο της Δράμας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχαν στο προαύλιο του νοσοκομείου της Δράμας, περιέγραψαν τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Κατήγγειλαν πως ασθενείς κόλλησαν κορωνοϊό μέσα στη χειρουργική κλινική και παρά τις έκτακτες συνθήκες, περίμεναν μέχρι και μία εβδομάδα για να λάβουν απαντήσεις για τα δείγματα που έστειλαν, με αποτέλεσμα να υπάρξουν απώλειες, καθώς πολλοί ασθενείς κόλλησαν.

«Από 11 οργανικές θέσεις παθολόγων έχουμε 4,  εκ των οποίων οι δύο νοσούν ήδη με κορωνοϊό» υπογράμμισε  ο πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο και όπως εξήγησε αυτοί μαζί με την βοήθεια μιας επικουρικής πνευμονολόγου και ενός ιδιώτη πνευμονολόγου έχουν το κύριο βάρος των ασθενών που νοσηλεύονται από την πανδημία.

Την δραματική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο αποτύπωσε με τον δικό της τρόπο και η πρόεδρος των γιατρών που μόλις έχει επιστρέψει στο νοσοκομείο, αφού το προηγούμενο διάστημα νόσησε κι αυτή με covid. «Είναι πέρα από τις δυνατότητές μας» σημείωσε και εξήγησε  ότι 140 ασθενείς με 5 γιατρούς δεν αντιμετωπίζονται.   

«Όλοι οι ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση. Όλοι εν δυνάμει μπορεί να χρειαστεί να διασωληνωθούν. Πρέπει να είμαστε από πάνω του όλη την ώρα γιατί η συγκεκριμένη ασθένεια κάνει δραματικές επιπλοκές» είπε και υπογράμμισε ότι η ίδια έχει κάνει 6 εφημερίες σε 7 ημέρες, αλλιώς δεν βγαίνει το πρόγραμμα, σημειώνοντας μάλιστα ότι είναι σε ανάρρωση από τον κορονοϊό.

Όλοι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, γιατροί , νοσηλευτές και προσωπικό είπαν ότι πρέπει να γίνει τώρα, ενίσχυση με προσωπικό. Ειδικά όμως σε γιατρούς και νοσηλευτές γιατί δεν υπάρχει πτώση στα άτομα που έρχονται στο νοσοκομείο για νοσηλεία . «Δεν πέφτει ο αριθμός των νοσηλευομένων. Πρέπει να στηριχθούμε, δεν αντέχουμε άλλο» τόνισαν και ανέφεραν όλοι ότι ακόμη προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ της απώλειας μιας συναδέλφου νοσηλεύτριας που έχασε την ζωή της από κορωνοιό. Την ίδια ώρα άλλοι δύο συνάδελφοί τους νοσηλεύονται με κορωνοιό στην Αλεξανδρούπολη και συνολικά 105 γιατροί και παραϊατρικό προσωπικό έχουν νοσήσει από covid.

Συνολικά το 50 % των οργανικών θέσεων του νοσοκομείου είναι κενές, όπως σημείωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων, τονίζοντας πως αυτή την στιγμή πέρα από τις προσλήψεις και την ενίσχυση του προσωπικού, για να αντιμετωπιστεί η δραματική κατάσταση στην πόλη θα πρέπει να επιταχθούν ιδιωτικές κλινικές και ιδιώτες γιατροί.

Γιατροί και νοσηλευτές στο νοσοκομείο Δράμας συζητούν με τον Αλέξη Τσίπρα
«Το 25% του προσωπικού του νοσοκομείου είναι συμβασιούχοι, επικουρικοί  και με συμβάσεις του ΟΑΕΔ. Από τους 534 εργαζομένους  οι 110 -125  είναι  συμβασιούχοι. Πρόκειται για μια νέα γενιά εργαζομένων που δεν ξέρουμε το μέλλον τους. Ένα προσωπικό που εναλλάσσεται, δουλεύουν 6 μήνες και έναν χρόνο και μετά έρχονται άλλοι που χρειάζονται χρόνο για να ενταχθούν. Και ο νέος  προϋπολογισμός της υγείας είναι μειωμένος κατά 600 εκατομμύρια  μέσα στην πανδημία» υπογράμμισε ο πρόεδρος των εργαζομένων.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε συμπαράσταση στα αιτήματά τους για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αύξηση του μισθολογίου τους  και γενικότερα στην ενίσχυση του ΕΣΥ και τους ευχαρίστησε για την ηρωική προσπάθεια που κάνουν για να σώσουν ανθρώπινες ζωές με κίνδυνο την δική τους ζωή.

«Δίνουν χρήματα μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις - Αρνήθηκαν κάλυψη του δώρου Χριστουγέννων»

Την επισήμανση ότι η Πολιτεία δεν έχει αναλάβει τις δικές της μεγάλες ευθύνες, έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο Οικονομικό Επιμελητήριο Δράμας.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «αυτό που πρέπει να δούμε είναι το πώς θα επιβιώσουν, και οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που έχετε μέσα στις επιχειρήσεις. Αυτό είναι το κρίσιμο θέμα».

Ακόμη, πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί θα αποφασίσουν για το πότε θα ανοίξουν ξανά τα μαγαζιά και συμπλήρωσε πως «εντούτοις μπορούμε να καταλάβουμε ότι και στο καλύτερο σενάριο, εσείς οι ίδιοι έχετε υποστεί ένα καίριο πλήγμα».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε πως πρέπει να γίνει συνείδηση το ότι αν δεν υπάρξει ουσιαστική βοήθεια «θα μιλάμε για χιλιάδες λουκέτα και έκρηξη ανεργίας».

«Έχω κουραστεί να φωνάζω ότι πρέπει να υπάρξει μη επιστρεπτέα ενίσχυση», υπογράμμισε και εξήγησε: «Δηλαδή, την επιστρεπτέα ενίσχυση ακόμα και αν την πάρεις είναι χρέη τα οποία θα πρέπει να δώσεις κάποια στιγμή όταν θα έρθει η ώρα».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει αυτό που έγινε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μιας επιδοματικής ενίσχυσης. «Δεν μπορούμε να δίνουμε χρήματα μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις, πρέπει και η μικρή και η μεσαία επιχείρηση να στηριχθεί».

Επιπλέον αναφέρθηκε στην τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ που απορρίφθηκε από την κυβέρνηση για κάλυψη της 100% ονομαστικής αξίας του δώρου Χριστουγέννων των εργαζομένων.

Τέλος έκανε ειδική αναφορά στο ζήτημα της εγγυοδοσίας, αλλά και στο ζήτημα της επιδότησης του κράτους για όσο διαρκεί η κρίση, κατά το ιταλικό πρότυπο.

Όσον αφορά στον πτωχευτικό νόμο ο Αλ. Τσίρπας σημείωσε ότι θα είναι η «ταφόπλακα» για μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, και ζήτησε «όσο έχουμε αυτή την κρίση να ανασταλεί αυτός ο νόμος».

Σε ό,τι αφορά σε λογαριασμούς πρότεινε να «παγώσουν» οι οφειλές, ή τουλάχιστον, να «παγώσουν» οι διαδικασίες παύσης παροχής.

Η κατάσταση στο νοσοκομείο της πόλης

Σημειώνεται ότι η κατάσταση στην πόλη έχει επιδεινωθεί δραματικά τις τελευταίες μέρες, καθώς, ενδεικτικά, μόλις χθες ανιχνεύτηκαν 24 κρούσματα στην περιφέρεια σε μια μέρα, ενώ το νοσοκομείο έχει γεμίσει ασφυκτικά, όπως περιγράφει , δίνοντας τα σχετικά στοιχεία, ο πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο.

Η ίδια η διοικήτρια του νοσηλευτικού ιδρύματος δηλώνει πως «το νοσοκομείο Δράμας ασφυκτιά». Η κ. Καρατζόγλου επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή οι δηλωμένες κλίνες covid υπερβαίνουν το 50% του συνολικού αριθμού των κλινών. Στις τρεις κλινικές covid νοσηλεύονται 136 ασθενείς επί συνόλου 140 κλινών, ενώ η συνολική δυναμική του νοσοκομείου είναι 265 κλίνες. Από τις 107 ιατρικές θέσεις στο νοσοκομείο, αυτή τη στιγμή υπηρετούν 57 μόνιμοι και 14 επικουρικοί γιατροί.

Την ίδια στιγμή, ο υπ. Υγείας Β. Κικίλιας, δίνει ρεσιτάλ ανευθυνότητας, κατηγορώντας τους πολίτες για την έξαρση της επιδημίας - αντί να απολογηθεί για την κατάσταση του νοσοκομείο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)