to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:50 | 27.11.2020

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Επαναπροωθήσεις: Τα έγγραφα που «καίνε» την Frontex και το Λιμενικό

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel αποκαλύπτει εσωτερικά έγγραφα που εκθέτουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τη Frontex - Αποκάλυψη-βόμβα για τις παράνομες ελληνικές επαναπροωθήσεις προσφύγων προς την Τουρκία, υπό την ανοχή της Frontex


Σε δημοσίευμα με τον τίτλο «Πώς το αφεντικό της Frontex Λεγκέρι εξαπάτησε το κοινό» αναφέρει ότι η Frontex συμμετείχε αρκετές φορές σε παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο. Σύμφωνα με το Spiegel, οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από τα ύδατα της ΕΕ, με τους υπαλλήλους της Frontex να παρατηρούν ή ακόμα και να συμμετέχουν. Μάλιστα υπάρχουν εσωτερικά έγγραφα στην υπηρεσία που αποδεικνύουν τις καταγγελίες.

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας εποπτείας των συνόρων Φαμπρίς Λεγκερί διαρκώς αναφέρει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για συμμετοχή της Frontex σε παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο.

Ωστόσο, σύμφωνα με ένα εσωτερικό έγγραφο της Frontex που έχει περιέλθει στην κατοχή του Spiegel, δείχνει ότι αυτό δεν ισχύει. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Λεγκερί γνωρίζει τουλάχιστον μία παράνομη επαναπροώθηση στο Αιγαίο ήδη από τις 8 Μαΐου.

Στην «Έκθεση Σοβαρού Περιστατικού» με τον αριθμό 11095, που είναι μέρος του εγγράφου, οι ίδιοι αξιωματούχοι της Frontex κατέγραψαν πώς περίπου 30 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν παράνομα από τα ελληνικά στα τουρκικά ύδατα από Έλληνες συνοριοφύλακες τη νύχτα της 18-19 Απριλίου. Ένα αεροσκάφος αναγνώρισης Frontex παρατήρησε τη διαδικασία από τον αέρα κοντά στο νησί της Λέσβου.

Σύμφωνα με την έκθεση, συνεχίζει το Spiegel, οι ελληνικές αρχές ζήτησαν επανειλημμένα από τους υπαλλήλους της Frontex να αποχωρήσουν από την περιοχή, αλλά αυτοί δεν το έκαναν. Και έτσι οι αστυνομικοί της Frontex μπόρεσαν να τεκμηριώσουν λεπτομερώς την επαναπροώθηση.

Οι πρόσφυγες απομακρύνθηκαν  αρχικά από το σκάφος τους σε ένα πλοίο που ανήκε στην ελληνική ακτοφυλακή, και στη συνέχεια στις 02:37 π.μ. σε μία λέμβο από καουτσούκ χωρίς κινητήρα - και τελικά «τραβήχτηκαν» στα τουρκικά νερά. Η τουρκική ακτοφυλακή αργότερα βοήθησε τους πρόσφυγες. Οι αξιωματούχοι της Frontex έστειλαν αρκετές φωτογραφίες της παράνομης πράξης στα κεντρικά γραφεία της Βαρσοβίας.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, το εσωτερικό έγγραφο της Frontex δείχνει ότι ο Λεγκερί ενημερώθηκε για το έγκλημα το αργότερο μέχρι τις 8 Μαΐου, καθώς τότε έγραψε σχετική επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση.

«Η ίδια η Frontex παραδέχεται ότι δεν χαρακτήρισε την υπόθεση ως παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων. Το γιατί ο Λεγκερί δεν το έκανε αυτό είναι ασαφές - θα είχε κάθε λόγο να το κάνει με βάση την περιγραφή των υπαλλήλων του. Σε αντίθεση με το καταστατικό της Frontex, ο Λεγκερί επίσης δεν ενημέρωσε τον υπεύθυνο θεμελιωδών δικαιωμάτων του για την υπόθεση για μεγάλο χρονικό διάστημα» γράφει το Spiegel και προσθέτει:

«Όλα δείχνουν ότι ο Λεγκερί ήθελε να καλύψει το έγκλημα που είχε παρατηρήσει η υπηρεσία του ή τουλάχιστον δεν ήθελε να το κάνει μεγάλο θέμα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)