to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:45 | 23.11.2020

Διεθνή

Πολωνία: Αστυνομική καταστολή σε διαδήλωση για την ελεύθερη άμβλωση

Η αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το υπουργείο Παιδείας της Πολωνίας σήμερα, στον απόηχο της απόφασης που ενισχύει τους περιορισμούς στο δικαίωμα στην άμβλωση στην καθολική χώρα.


Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους από τότε που το Συνταγματικό Δικαστήριο απεφάνθη την 22α Οκτωβρίου να αυστηροποιήσει περαιτέρω τον ήδη περιοριστικό νόμο για την άμβλωση.

Η οργάνωση Strajk Kobiet (Απεργία των Γυναικών) οργάνωσε μια διαμαρτυρία με το κλείσιμο του δρόμου με αυτοκίνητα σε μια γέφυρα στη Βαρσοβία και δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν, σε ξεχωριστή κινητοποίηση, μπροστά από το υπουργείο στην πρωτεύουσα Βαρσοβία σήμερα το απόγευμα, όπως φαίνεται στις εικόνες που μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TVN.

Οι διαδηλωτές άνοιξαν ένα μεγάλο πανό έξω από το υπουργείο, το οποίο έγραφε «Ελεύθερη άμβλωση, ελεύθερη εκπαίδευση» και φώναζαν το σύνθημα «σχολεία ελεύθερα από τον φασισμό», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

Η αστυνομία απέκλεισε την πρόσβαση στο κτίριο με βαν, κλείνοντας τον δρόμο στους διαδηλωτές και απομακρύνοντας όσους είχαν καθίσει στο οδόστρωμα, σύμφωνα με τις τηλεοπτικές εικόνες.

Η οργάνωση Szpila, μια ομάδα ακτιβιστών «κατά της καταστολής», γνωστοποίησε ότι 4 διαδηλωτές συνελήφθησαν από την αστυνομία. Η αστυνομία της Βαρσοβίας δεν έχει σχολιάσει σχετικά.

Αν και επικεντρώνονται στο θέμα της άμβλωσης, οι διαδηλώσεις αντηχούν και τον ευρύτερο θυμό των πολιτών κατά της εθνικιστικής κυβέρνησης της Πολωνίας και των συμμάχων της στην καθολική εκκλησία. Το κυβερνών Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) δέχθηκε επικρίσεις καθώς διόρισε τον Πρέμισλαβ Τσζάρνεκ, έναν πολέμιο της εξάπλωσης της «ιδεολογίας των ΛΟΑΤΚΙ», στη θέση του υπουργού Παιδείας, σε μια νέα στροφή προς τα δεξιά σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά θέματα.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε αφού προσπάθησε να αφαιρέσει ένα προστατευτικό τζάμι από ένα περιπολικό. Τοπικά ΜΜΕ είχαν νωρίτερα μεταδώσει ότι ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε από ένα αστυνομικό βαν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)