to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η ανώμαλη προσγείωση Σταϊκούρα

Το γράφουμε από τον περασμένο Απρίλιο, και -δυστυχώς- θα εξακολουθούμε να το γράφουμε για πολύ καιρό ακόμη, ότι οι προβλέψεις του υπ. Οικονομικών για τις συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία μοιάζουν με κινούμενη άμμο.


Στην οικονομική πολιτική ακόμη και σε συνθήκες πανδημίας δεν υπάρχει «βλέποντας και κάνοντας»

«Το πρόβλημα με τις λάθος προβλέψεις είναι ότι οδηγούν σε ανεπαρκή μέτρα» σχολίαζε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού από τον Χρ. Σταϊκούρα.

Το γράφουμε από τον περασμένο Απρίλιο, και -δυστυχώς- θα εξακολουθούμε να το γράφουμε για πολύ καιρό ακόμη, ότι οι προβλέψεις του υπ. Οικονομικών για τις συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία μοιάζουν με κινούμενη άμμο. Κι αν αποτυπώνονταν σε ένα διάγραμμα, οι αλλεπάλληλες δημόσιες εκτιμήσεις του Χρ. Σταϊκούρα θα έμοιαζαν με ανηφόρα, και μάλιστα απότομη...

Στην οικονομική πολιτική ακόμη και σε συνθήκες πανδημίας δεν υπάρχει «βλέποντας και κάνοντας». Διαμορφώνεις τις κινήσεις σου με βάση το χειρότερο σενάριο. Και εάν τα πράγματα πάνε καλύτερα του αναμενομένου, ε, τότε όλοι είμαστε ευτυχισμένοι.

Ο εκ Φθιώτιδος, όμως, ορμώμενος καθηγητής Οικονομικών έχει εισαγάγει το γνωστό «βλέποντας και κάνοντας» ή το ποδοσφαιρικό σύστημα «τσούκου - τσούκου - γκολ», αλλά χωρίς γκολ.

Διότι ο Χρ. Σταϊκούρας προβλέπει πλέον διψήφια ύφεση 10,5% και ανάκαμψη 4,1% το 2021. Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Απρίλιο, όταν όλοι οι μεγάλοι οικονομολόγοι υποστήριζαν πως έρχεται η «τέλεια καταιγίδα» για την παγκόσμια οικονομία, η κυβέρνηση και ο υπουργός της επί των Οικονομικών προέβλεπε στην αρχή 0 ίσον μείον 1%, μετά μείον 4%, μετά ανέβηκε λίγο και μέχρι πριν από δέκα ημέρες επέμενε στο μονοψήφιο ποσοστό ύφεσης.

Άσε δε που διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους αρχηγός και υπουργός ότι η ανάπτυξη του 2021 θα «σβήσει» την ύφεση του 2020.

Λάθος εκτιμήσεις, λάθος μέτρα, λάθος οικονομική πολιτική. Απλή είναι η εξίσωση...

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)