to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:22 | 20.11.2020

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Η επιβίωση των ανθρώπων του πολιτισμού, των εργαζομένων, των ανέργων δεν είναι θέμα ατομικής ευθύνης

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης 46 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με θέμα: «Έλλειψη στρατηγικής και αντικοινωνική πολιτική στον τομέα του Πολιτισμού», έκανε τις παρακάτω τοποθετήσεις:


Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης 46 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με θέμα: «Έλλειψη στρατηγικής και αντικοινωνική πολιτική στον τομέα του Πολιτισμού», έκανε τις παρακάτω τοποθετήσεις:

Στην πρωτολογία του

Επιτρέψτε μου μια αναφορά, μια και είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε πριν από λίγο την κατάθεση του φετινού Προϋπολογισμού. Ο δε Πρόεδρος της Βουλής, καθώς τον παραλάμβανε, είπε ότι είναι ένας επετειακός Προϋπολογισμός, διότι συμπίπτει με τα 200 χρόνια από την ίδρυση του νεοελληνικού Κράτους. Φοβάμαι πάρα πολύ, ότι θα είναι ένας Προϋπολογισμός ο οποίος θα καταγάγει  ένα πανελλήνιο ρεκόρ που δεν έχει προηγούμενο. Θα πέσει έξω όσο κανένας προηγούμενος Προϋπολογισμός που κατατέθηκε σε αυτή τη Βουλή. Με τα όσα μέχρι τώρα γνωρίζουμε, βρίθει ανεδαφικών προβλέψεων και με τη λογική που σας διέπει, για την οικονομία, για την αντιμετώπιση της κρίσης, με τη φειδωλή αντιμετώπιση της κρίσης, με την προσπάθειά σας να κρατήσετε -όπως λέτε- «εφεδρείες» για μετά την πανδημία, φοβάμαι πάρα πολύ ότι αυτός ο Προϋπολογισμός θα είναι προάγγελος επόμενων μνημονιακών προϋπολογισμών. Αλλά θα έχουμε τη δυνατότητα όλα αυτά να τα συζητήσουμε τις επόμενες ημέρες αναλυτικά στη Βουλή.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η συζήτησή μας γίνεται σε μία πάρα πολύ δύσκολη στιγμή για την Ελληνική κοινωνία. Οι συμπολίτες μας στη Βόρεια Ελλάδα είναι αντιμέτωποι με τραγικές καταστάσεις. Χθες είχαμε ένα νέο ρεκόρ κρουσμάτων, ενώ το σύστημα υγείας στη Βόρεια Ελλάδα φαίνεται ότι λυγίζει, δεν αντέχει. Πριν από λίγες ώρες ανακοινώθηκε η επίταξη διακοσίων κλινών. Τα ερωτήματα, τα εύλογα ερωτήματα που καλούμαστε να απαντήσουμε και κυρίως η κυβέρνηση, που έχει την ευθύνη των χειρισμών, είναι τα εξής: ήταν αναπόδραστη αυτή η εξέλιξη, ήταν νομοτελειακή;Έπρεπε να φτάσουμε τόσους μήνες μετά για να αναγκαστούμε,διαπιστώνοντας τις μεγάλες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, να μιλήσουμε για επίταξη; Γιατί δεν την κάναμε νωρίτερα;

Γιατί, όμως, πριν οδηγηθούμε σε αυτήν την ασφυκτική κατάσταση, όλους αυτούς τους μήνες δεν πήραμε τα απαιτούμενα μέτρα, με πρώτο από όλα την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις, προσλήψεις μόνιμες; Και φτάσαμε σε αυτό το τραγελαφικό, πριν από λίγες μέρες εδώ, στη Βουλή, να έρχεται ο αρμόδιος Υπουργός υγείας και να μιλάει για τριακόσιες μόνιμες νέες προσλήψεις -τριακόσιες μόνο!- όταν έχουμε διαπιστωμένες ανάγκες για χιλιάδες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού.

Δεν το κάνατε. Σας το είχαμε πει συγκεκριμένα. Το είχαμε δρομολογήσει ως απερχόμενη κυβέρνηση. Υπήρχε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δεκαπέντε χιλιάδων προσλήψεων. Το αγνοήσατε. Αγνοήσατε όλες τις υποδείξεις σε σχέση με την ανάγκη να παρθούν μέτρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που αποδείχθηκαν οι υπερμεταδότες του ιού. Δεν κάνατε τίποτα.

Είχατε μια εντελώς άστοχη διαχείριση στα ζητήματα του τουρισμού και φτάσατε μόλις χθες να πείτε ότι πρέπει να κλείσουν κάποιες πύλες των συνόρων και να ελέγχονται με συγκεκριμένα διαγνωστικά τεστ όσοι μπαίνουν στη χώρα. Γιατί δεν έγινε αυτό το προηγούμενο καλοκαίρι;Τι μας απέδωσαν αυτά τα χρήματα που ήρθαν, ως τουριστικό συνάλλαγμα, σε σχέση με αυτά που σήμερα καλούμαστε να ξοδέψουμε για την ανάταξη της μεγάλης ζημιάς που έγινε από την κακή διαχείριση του τουρισμού; Τα έχετε υπολογίσει αυτά; Όμως βέβαια μας άρεσαν τα ωραία λόγια, οι ωραίες στιγμές κάτω από το ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη. Σε αυτά είστε πρώτοι. Δεν σας φτάνει κανείς. Ειλικρινά, εκεί έχετε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Έχετε μια τεχνογνωσία στο να «πουλάτε φούμαρα», που δεν έχει προηγούμενο. Μας έχετε φλομώσει στα ψέματα. Όμως, να πού έχουμε οδηγηθεί.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τί γίνεται με το δημόσιο σύστημα υγείας. Οι ιδιώτες κλινικάρχες λένε: «Δεν μπορούμε». Και αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια. Όταν θέλεις να εξασφαλίσεις το δημόσιο αγαθό της υγείας, χρειάζεσαι ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας. Ξεχάστε, λοιπόν, αυτά που λέγατε περί ΣΔΙΤ και απολογηθείτε σήμερα στον ελληνικό λαό, γιατί οδηγείτε τα πράγματα σε πολύ δύσκολες και τραγικές καταστάσεις. Έστω και τώρα, λοιπόν, διαπιστώνετε την ορθότητα της πρότασής μας να υπάρξει ένα κοινό σχέδιο αντιμετώπισης στον χώρο της υγείας; Να, λοιπόν, γιατί σας είπαμε για ένα κοινό πρόσωπο στη θέση του Υπουργού Υγείας, με ένα συγκεκριμένο σχέδιο στήριξης.

Η Θεσσαλονίκη είναι ακριβώς η προσωποποίηση, η αποτύπωση του λάθους τρόπου αντιμετώπισης της πανδημίας. Πριν από έναν μήνα βγαίνατε και μας λέγατε περήφανα ότι η Θεσσαλονίκη έκανε αυτό που έπρεπε και έχει αφήσει πίσω της τον κορωνοϊό και μόλις πήγαμε σε μαζικά καθημερινά τεστ στους δρόμους, ξαφνικά είδαμε κάτι δείκτες με το 30% των πολιτών να νοσεί.Τελευταίοι είμαστε, όγδοοι από το τέλος, στην κατάταξη των χωρών που έκαναν μαζικά τεστ. Όλα, λοιπόν, εκ των υστέρων. Γιατί; Διότι προφανώς αυτές οι δαπάνες για εσάς είναι περιττές. «Εκεί θα πετάμε τα λεφτά μας;». Το είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Το ακούσατε πριν. Το επεσήμαναν και οι συνάδελφοι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η αντίληψη που σας διακατέχει.

Φαίνεται, όμως, ότι αυτή η αντίληψη των «περιττών δαπανών», των πολιτικών που έρχονται σε δεύτερη μοίρα, σας χαρακτηρίζει και σε πάρα πολλά άλλα πεδία. Σε ορισμένα πράγματα, βέβαια, είστε πραγματικά απόλυτα συνεπείς.

Είστε συνεπείς στα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων. Αυτά δεν έχουν πάει στην άκρη. Αυτά έρχονται το ένα μετά το άλλο, δρομολογούνται. Είστε συνεπείς στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Είστε συνεπείς στην επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα. Η μεγαλύτερη ευκαιρία για εσάς, μέσα απ’ αυτήν την τραγωδία που ζει η ανθρωπότητα σήμερα, είναι πώς θα αλλάξετε τις ισορροπίες ανάμεσα στον κόσμο του κεφαλαίου και της εργασίας.Υποβάθμιση της εργασίας! Για πρώτη φορά φέρνετε εδώ πέρα νομοσχέδιο που λέει ότι οι υπερωρίες των εργαζομένων, για τις υπερωριακές ώρες που απασχολούνται, δεν θα αμείβονται, αλλά θα τις συμψηφίζουμε με κάποιες άλλες ημέρες που δεν θα έχουμε τόση δουλειά. Μα, και «από τη μύγα ξύγκι» θέλετε να βγάλετε;

Αυτή, λοιπόν, η αντίληψη, η οποία είναι έκδηλη σ’ αυτούς τους τομείς της πολιτικής σας, φαίνεται ότι σας χαρακτηρίζει και στα ζητήματα του πολιτισμού. Γι’ αυτό όλο το προηγούμενο διάστημα είχατε μια ελλιπέστατη πολιτική. Αφήσατε τον κόσμο του πολιτισμού στην τύχη του. Είδαμε καταστάσεις χωρίς συντονισμό, χωρίς προγραμματισμό. Εξαγγείλατε πράγματα τα οποία τελικά ήταν ημιτελή και σήμερα έχουμε πτώση του τζίρου, για παράδειγμα, στον τομέα του τραγουδιού κατά 95%, με πάνω από τους μισούς ανθρώπους της καλλιτεχνικής δημιουργίας να είναι εκτός από τα μέτρα τα οποία έχετε εξαγγείλει και βρισκόμαστε ξανά αντιμέτωποι με εικόνες συσσιτίων στη Βόρεια Ελλάδα. Και εσείς ερχόσαστε εδώ πέρα ατάραχοι, αγέλαστοι και υπερηφανεύεστε για το έργο σας στον πολιτισμό και «κουνάτε το δάχτυλο» στον ΣΥΡΙΖΑ. Πράγματα ακατανόητα!

Εμείς μπορεί να μην τα καταλαβαίνουμε, επειδή είμαστε η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Οι άνθρωποι του πολιτισμού, όμως, που συντριπτικά είναι απέναντί σας; Αυτό δεν σας λέει τίποτα; Γι’ αυτούς όλους αδιαφορείτε; Καμιά προσπάθεια να συνεννοηθείτε με τους δήμους, έτσι ώστε να υπάρχει μια περιφερειακή πολιτική στον τομέα των δημοτικών θεάτρων. Τίποτα! Καθίσατε κάτω με το συνάδελφό σας, τον κ. Θεοδωρικάκο, να δείτε τι γίνεται ή θεωρείτε ότι τελικά όλη αυτή η υπόθεση σχετίζεται με κάποια γνωστά πρόσωπα του πολιτισμού που έχουν το προνόμιο να μπαινοβγαίνουν στα κυβερνητικά σαλόνια; Διότι αυτό μέχρι τώρα κάνετε.

Σας άκουσα πριν από λίγο να μιλάτε για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας των υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού. Εμένα η εντύπωση που μου δημιουργήσατε είναι ότι θέλετε να συγκαλύψετε πράγματα, ότι θέλετε να «κουκουλώσετε» πράγματα. Έτσι δείχνετε.

Πάω τώρα στο θέμα των αρχαίων της Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Καταρχήν η παράταξή σας φαίνεται ότι είναι το συνώνυμο της καθυστέρησης του Μετρό. Έχετε κοροϊδέψει εδώ και δεκαετίες τους πολίτες της Θεσσαλονίκης γύρω από το Μετρό, είτε όταν υπήρξαν στελέχη σας ως δήμαρχοι που έκαναν μεγάλες τρύπες και τις εγκαινίαζαν, είτε με την καθυστέρηση του έργου, είτε με χίλιους δυο τρόπους, είτε με το σταμάτημά του τελευταία, επί κυβέρνησης Σαμαρά, το 2014. Ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «έτρεξε» το έργο και ενώ έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες μελέτες -κατατέθηκαν πριν από λίγο- που σέβονται το ιστορικό αποτύπωμα σ’ αυτήν την πόλη της Βόρειας Ελλάδας, την πρωτεύουσα των Βαλκανίων, τη συμπρωτεύουσα, όπως τη λέμε στη χώρα μας, εσείς έρχεστε και υιοθετείτε μια αντίληψη αποσυναρμολόγησης των αρχαίων και της ιστορίας και με κόστος οικονομικό και με κόστος σε σχέση με τον χρόνο αποπεράτωσης του Μετρό. Τα ίδια έλεγε και ο κ. Σαμαράς και ξαναπιάνετε το «νήμα» με αυτήν την λογική. Έχετε τεράστιες ευθύνες και απέναντι στην ιστορία της πόλης και απέναντι στους ανθρώπους του πολιτισμού, αλλά και απέναντι στην παγκόσμια πολιτιστική κοινότητα, η οποία σας λέει: «Τι κάνετε; Συνέλθετε». Το αγνοείτε και με αυτό το ίδιο ύφος που σας χαρακτηρίζει συνεχίζετε αυτό το «πετυχημένο» έργο σας.

Τα πράγματα είναι τραγικά. Σας λέμε, λοιπόν, αυτή τη στιγμή: Ανοίξτε τα βιβλιοπωλεία μ’ ένα έβδομο SMS, για να πηγαίνει ο κόσμος στα βιβλιοπωλεία. Τόσο πολύ θα κινδυνέψουμε; Τόσο μεγάλος υγειονομικός κίνδυνος υπάρχει; Δώστε «οξυγόνο», ανάσα ζωής, ανάσα πολιτισμού. Δώστε σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές που ο άλλος κάθεται σπίτι του τη δυνατότητα να πιάνει ένα βιβλίο στα χέρια του. Είναι δημιουργικό. Είναι ζωογόνο. Δίνει δύναμη. Μην τους το αποστερείτε.

Πάρτε γενναία μέτρα αυτή τη στιγμή για τους ανθρώπους του πολιτισμού. Το μητρώο που είπατε, για το οποίο περηφανεύεστε και λέτε ότι «δεκαεξίμισι χιλιάδες άνθρωποι δεν ήταν καταγεγραμμένοι κ.λπ.»είναι πολύ λίγο με βάση την πραγματικότητα. Πάνω από το 50% των ανθρώπων της καλλιτεχνικής δημιουργίας είναι έξω από το πεδίο της πολιτικής σας, από την οπτική της πολιτικής σας.

Μην τσιγκουνεύεστε τα χρήματα στον πολιτισμό. Ο πολιτισμός έφαγε ένα μεγάλο «χαστούκι» τα προηγούμενα χρόνια του μνημονίου, δεν αντέχει δεύτερο. Μπορεί να είναι ανήκεστη η βλάβη που θα υποστεί. Μην συνδέσετε το όνομά σας με αυτό. ούτε η κυβέρνησή σας να είναι εκείνη η κυβέρνηση που επί των ημερών της θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις ενός απέραντου πολιτιστικού νεκροταφείου. Αυτός ήταν ο λόγος που ο δικός μας ο χώρος, συνολικά για τους εργαζόμενους -σας το είπε πριν η συνάδελφος, η κ.Ξενογιαννακοπούλου- κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις ενίσχυσης και γι’ αυτούς οι οποίοι εργάζονται σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους, μέσα από τη διασφάλιση εκ μέρους του κράτους του δώρου των Χριστουγέννων, αλλά και για όλους αυτούς οι οποίοι δεν καταγράφονται -και που είναι πολύ περισσότεροι από τις δεκαεξίμισι χιλιάδες στον τομέα του πολιτισμού- ώστε να ενισχυθούν με συγκεκριμένα μέτρα: 400 ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος της κάθε οικογένειας, 200 ευρώ για κάθε δεύτερο, 100 ευρώ για κάθε παιδί. Μέσα εκεί είναι και οι άνθρωποι του πολιτισμού.

Και κάτι ακόμα, που ίσως δεν το έχετε υπόψη σας και νομίζω ότι θα πρέπει να  συνεννοηθείτε με τον κ. Βρούτση. Γνωρίζετε, από ανθρώπους οι οποίοι εμφανίζονται να απασχολούνται σε πάνω από δύο επιχειρήσεις, Θεατρικές για παράδειγμα,ότι επειδή ακριβώς εμφανίζουν αυτή την ιδιομορφία, το σύστημα της ΕΡΓΑΝΗ τους πετάει έξω και δεν τυγχάνουν ενίσχυσης, ούτε από τη μία ούτε από την άλλη; Αυτό είναι τόσο δύσκολο να το λύσετε;Αυτός ο φοβερός κ.Πιερρακάκης δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει ψηφιακά ή δεν  θέλετε, ή είναι πεταμένα λεφτά και αυτά;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι νομίζω ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Δεν είναι σχήμα λόγου ότι ο πολιτισμός, οι άνθρωποι του πολιτισμού, αντιμετωπίζουν θέμα επιβίωσης. Πριν να είναι αργά πρέπει να αλλάξουμε πολιτική, πρέπει να ξεπεράσουμε, να αντιμετωπίσουμε αυτή την υπαρξιακή κρίση στον τομέα του πολιτισμού.

Στη δευτερολογία του           :

Κυρία Υπουργέ, θα ήθελα να ξεκινήσω με μία αναφορά για το Μετρό της Θεσσαλονίκης, διότι όπως καταλαβαίνετε δικαίως είναι ένα ζήτημα αντιπαράθεσης, το οποίο ξεπερνάει και τα όρια αυτής της συζήτησης, ξεπερνάει τα όρια της χώρας. Η διεθνής κοινότητα ασχολείται και δικαίως με αυτό.Όμως, καταρχάς, επειδή είπατε με πολύ στόμφο ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτα γύρω από αυτό το θέμα, θα σας θυμίσω ότι τα χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης το 75% του συνολικού έργου ολοκληρώθηκε. Ό,τι δεν είχε γίνει τα τριάντα προηγούμενα! Έγινε το 97% των έργων πολιτικού μηχανικού, το 100% των σηράγγων, ενώ ξεκίνησε να επεκτείνεται και προς την Καλαμαριά. Ο ίδιος ο εργολάβος, τον Φεβρουάριο του 2020 επιβεβαιώνει ότι είναι εντός του χρονοδιαγράμματος. Αυτό, λοιπόν, είναι μία πραγματικότητα, την οποία δεν μπορείτε να την καλύψετε. Το γνωρίζουν πρώτα από όλα οι πολίτες της Θεσσαλονίκης.Και έρχεται τον Σεπτέμβριο του 2019 ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη και ανακοινώνει …«τρία χρόνια μετά»! Ο ανάδοχος εργολάβος είναι ο πρώτος που τρίβει τα χέρια του.

Όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Μπορεί εσείς να θέλετε –κακώς, βεβαίως, διότι τα χρήματα δεν είναι δικά σας- να ενισχύσετε κάποια εταιρεία, τον ανάδοχο, αλλά το θέμα εδώ έχει  να κάνει με μία πολύ συγκεκριμένη αντιμετώπιση, -η οποία σας παρουσιάστηκε πριν και από τους συναδέλφους,- των συγκεκριμένων αρχαίων. Δεν ήσασταν καθόλου πειστική και τα παραδείγματα που φέρατε ήταν και άστοχα. Ήταν διεθνή παραδείγματα. Διότι ακόμη σκέφτεστε, πέρα από την πλήρη αποσυναρμολόγηση των αρχαίων, και το πού θα τα εκθέτετε! Για φανταστείτε, λοιπόν, αυτό το δώρο προς την πόλη εσείς θέλετε τελικά να το παραγκωνίσετε.Εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι είναι πια καταγεγραμμένη βαθιά στη συνείδηση των πολιτών της Θεσσαλονίκης, των ανθρώπων που σέβονται την Ιστορία τι πάτε να κάνετε.

Όμως, ερωτηθήκατε και πριν από μερικές εβδομάδες, τι πήγατε να κάνετε στο ΣτΕ;

Πήγατε για τσάι; Είναι μέσα στα καθήκοντά σας;Και ερχόσαστε εδώ πέρα και εγκαλείτε εμάς ότι δεν σεβόμαστε; Τι δεν σεβόμαστε; Εσείς τι πήγατε να κάνετε; Ποιον πήγατε να επηρεάσετε; Έχετε τεράστια ευθύνη γύρω από αυτό το θέμα και δεν έχετε απαντήσει ούτε τώρα, ούτε την προηγούμενη φορά που το συζητούσαμε.

Αν κατάλαβα καλά, για τα πνευματικά δικαιώματα και για την πολιτική μας πρέπει τελικά να είμαστε υπερήφανοι ως ΣΥΡΙΖΑ ή δεν πρέπει; Διότι εκεί είναι μόνο που σας είδα να περιορίζετε λίγο τους καταγγελτικούς τόνους και τους τόνους της αλαζονείας.Παρ’ όλα αυτά, καθυστερήσατε την υλοποίηση των όσων προβλέπονταν, σχεδόν έναν χρόνο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσμενείς επιπτώσεις στους ανθρώπους του πολιτισμού, στους δημιουργούς. Ή δεν είναι έτσι;

Και κυρίως, δεν αισθανθήκατε την ανάγκη στη δεύτερή σας τοποθέτηση να πείτε ότι εν πάση περιπτώσει, λόγω της κατάστασης, θα κάνουμε αυτό το επιπλέον μέτρο για να στηρίξουμε τους μουσικούς, τους καλλιτέχνες, τους ηθοποιούς. Τίποτα. Λες και δεν υπάρχει, λες και αυτή η συζήτηση να είχε γίνει πριν από δύο μήνες, τα ίδια ακριβώς! Τελικά, πού βαδίζετε, τι κάνετε; Γιατί -τέλος πάντων- υπάρχει τέτοια αναλγησία;

Σας προτείναμε κάτι συγκεκριμένο σε σχέση με τα βιβλιοπωλεία. Το σκέφτεστε; Σκέφτεστε να το προτείνετε; Σχολιάστε το! Τα έξι sms ας γίνουν επτά, άλλο ένα νούμερο. Θα τα κάνουμε μέσω του διαδικτύου όλα; Έχετε σκεφτεί όταν τελειώσει -και ευχόμαστε να είναι σύντομα- αυτή η κατάσταση, τι θα αφήσει πίσω της, σε σχέση με θέσεις εργασίας, με επιχειρήσεις; Όλα αυτά είναι μέσα στην οπτική σας, σας ενδιαφέρουν στον τομέα τον δικό σας, του πολιτισμού; Δεν μιλάω για τους υπόλοιπους τομείς. Εκεί, λοιπόν, που εσείς έχετε την αρμοδιότητα, κανένας σχολιασμός;

Επειδή ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ έθεσε ορισμένα ζητήματα για τη στάση μας γύρω από το θέμα του τουρισμού, εμείς αυτό που είπαμε από την πρώτη μέρα -που κάνετε πως δεν το καταλαβαίνετε- είναι ότι όποιο βήμα έγινε θα έπρεπε να γίνει με έναν τρόπο σχεδιασμένο, μελετημένο και ενιαίο. Δεν μπορεί άλλο πρωτόκολλο εισόδου και άλλοι κανόνες να ισχύουν για τα charters, άλλοι για τα καράβια, άλλοι για τα αυτοκίνητα, άλλοι για διαφορετικές χώρες. Αυτό πληρώνουμε τώρα και δεν καταλαβαίνω με πόσο μεγάλη ευκολία ισοπεδώνετε, μηδενίζετε τη συμβολή του τουρισμού -τον τρόπο δηλαδή, τον απρογραμμάτιστο τρόπο με τον οποίο άνοιξε ο τουρισμός- στη διάδοση του δεύτερου κύματος.

Μας είπατε ότι έχει κόστος η επίταξη. Εμένα ξέρετε τι μου θύμισε; Αυτό που είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «θα πετάξουμε τα λεφτά μας στην υγεία;». Τι θα έπρεπε να κάνουμε για να μην οδηγηθούμε στην επίταξη των διακοσίων κλινών πριν; Γιατί δεν κάνατε τις απαιτούμενες προσλήψεις; Γιατί;Πόσοι ήταν αυτοί που έλεγαν ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας; Όλοι έλεγαν το αντίθετο. Και αφήσατε έναν προς έναν τους μήνες, οκτώ, εννιά μήνες να πάνε στράφι, χαμένοι, διότι είστε ιδεοληπτικοί, εμμονικοί, νεοφιλελεύθεροι, έχετε αλλεργία σε οτιδήποτε δημόσιο, στο δημόσιο σύστημα υγείας.Το συμπέρασμα, όμως, είναι -σας το λένε και οι ιδιώτες- ότι δεν μπορείς το δημόσιο αγαθό της υγείας να το εξασφαλίσεις σε όλους. Ή δεν πρέπει; Ή δεν πρέπει να εξασφαλίζεται σε όλους; Ή θα πρέπει να έχει πρόσβαση αυτός ο όποιος έχει οικονομική δύναμη; Αυτό πιστεύετε; Αυτό είναι το όραμά σας για την κοινωνία; Πέστε τα, λοιπόν, αν αυτή η μεταρρύθμιση μέσω της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα τελικά είναι αυτό: ο έχων πληρώνει και νοσηλεύεται. Αυτό είναι; Πέστε τα, λοιπόν, σε αυτούς που τόσα χρόνια φορολογούνταν, που είχαν τις κρατήσεις τους, πέστε τα στους συνταξιούχους, στους νέους ανθρώπους. Σε αυτήν την κοινωνία θα ζήσουν αύριο.

Άρα, λοιπόν, όταν μιλάμε και για επίταξη, πρέπει να ξέρετε ότι δεν μιλάμε για αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα. Εκεί τα κάνατε χάλια, διότι διπλασιάσατε τα νοσήλια για τις εντατικές αδικαιολόγητα. Αδικαιολόγητα το κάνατε αυτό, όπως αδικαιολόγητα δεν έχετε συνταγογραφήσει τα τεστ, όταν ξέρετε ότι το 30% γίνονται στον ιδιωτικό τομέα και θησαυρίζουν κάποιες ιδιωτικές δομές αυτή τη στιγμή. Δεν είναι πολλές οι χώρες που δεν το έχουν κάνει αυτό. Εσείς, όμως, εμμένετε. Προφανώς, έχετε τους λογαριασμούς σας, τις υποχρεώσεις σας, τις αντιλήψεις σας. Εμείς γιατί να τα πληρώνουμε αυτά ως πολίτες;

Όταν μιλάμε για επίταξη, μιλάμε για ένα ειδικό καθεστώς, ειδικές ανάγκες και άρα, το τίμημα δεν θα πρέπει να είναι με όρους της αγοράς. «Υπάρχει νόμος»; Αυτός που κάνατε που διπλασιάσατε τα 800 ευρώ και τα κάνατε 1600; Αυτό εννοείτε «υπάρχει νόμος»;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να καταλάβουμε ότι, τελικά, το θέμα της επιβίωσης των ανθρώπων του πολιτισμού, των εργαζομένων, των ανέργων δεν είναι θέμα ατομικής ευθύνης. Είναι θέμα αλληλεγγύης, είναι θέμα κοινωνικής πολιτικής, είναι θέμα μιας αντίληψης η οποία θα πρέπει να διατρέχει την πρακτική μιας ολόκληρης κυβέρνησης, η οποία πρέπει να αναγνωρίζει τις δυσκολίες που περνάνε σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας.Αν δεν τα καταλάβετε όλα αυτά, φοβάμαι πάρα πολύ ότι το κόστος θα είναι πάρα πολύ μεγάλο για τους ίδιους τους πολίτες, αλλά τελικά θα είναι και για σας. Το δεύτερο ας το αναλάβετε. Το πρώτο, όμως, δεν μπορούμε να το υφιστάμεθα όλοι οι υπόλοιποι.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)