to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:03 | 19.11.2020

Οικονομία

Απίστευτος εμπαιγμός: Ανακοίνωσαν τα... ήδη ανακοινωμένα «μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων»

Έφη Αχτσιόγλου: «Ντράπηκε και η ντροπή με τις «νέες» ανακοινώσεις»


«Νέες ανακοινώσεις και εξειδικεύσεις» δήθεν εξαγγελιών του κ. Μητσοτάκη, έκαναν την Πέμπτη το πρωί οι Χρ. Σταϊκούρα και Γ. Βρούτσης.

Ανακοίνωσαν ότι οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν τον Δεκέμβριο διπλάσιο ύψος ενίσχυσης.

Η ενίσχυση αυτή αφορά σε 482.335 ευάλωτους πολίτες που ανήκουν σε 256.562 νοικοκυριά της χώρας. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ανέρχεται σε 200 ευρώ για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό, το οποίο προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε, στο πλαίσιο της ενίσχυσης επιχειρήσεων και εργαζομένων από την πανδημία, την επέκταση και το 2021 της «επιστρεπτέας προκαταβολής», στον 5ο κύκλο της οποίας (τις επόμενες ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα και έως τις 30 Νοεμβρίου) θα διατεθούν 1,2 δισ. ευρώ, την ανατολή για 75 ημέρες της πληρωμής των επιταγών, την υποχρεωτική μείωση των ενοικίων, το πρόγραμμα «Γέφυρα», και τις αναστολές των φορολογικών υποχρεώσεων.

Ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε επίσης την επέκταση του προγράμματος της «επιστρεπτέας προκαταβολής» και το 2021.

Έφη Αχτσιόγλου: «Ντράπηκε και η ντροπή με τις «νέες» ανακοινώσεις»

Σε δήλωσή της, η Έφη Αχτσιόγλου, βουλεύτρια Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αναφέρει:

Σήμερα ντράπηκε και η ντροπή, με τις υποτιθέμενες «νέες ανακοινώσεις και εξειδικεύσεις» δήθεν εξαγγελιών του κ. Μητσοτάκη, από τους κυρίους Σταϊκούρα και Βρούτση.

Οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν ξανά, για τρίτη φορά, τα ίδια υποτιθέμενα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Το μοναδικό καινούργιο που είπαν είναι ότι αντί για μέρισμα στα νοικοκυριά και τους εργαζόμενους που χειμάζονται από την κρίση, θα εφαρμόσουν ένα μέτρο αξίας 54 εκατ. ευρώ, δηλαδή 0,03% ΑΕΠ. Ούτε τα μισά, δηλαδή, από όσα έδωσαν στα ΜΜΕ και σκόπευαν να χαρίσουν στα φιλικά τους ΚΕΚ με το «σκόιλ ελικίκου».

Για το δε δώρο Χριστουγέννων των εργαζομένων, ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε, αυτοθαυμαζόμενος για τις μεγάλες του επιτυχίες, το πετσόκομμά του.

Και εις ανώτερα.

Μ. Ξενογιαννακοπούλου  - Θ. Φωτίου: Αόρατοι οι χιλιάδες άλλοι συμπολίτες μας που δοκιμάζονται αυτήν την περίοδο

Κοινή δήλωση εξέδωσαν επίσης οι τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και η αν. τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας, Θεανώς Φωτίου:

«Εμπαιγμός για τους εργαζομένους αποτελούν οι «νέες ανακοινώσεις» του Υπουργού Εργασίας. Ο κ. Βρούτσης για πολλοστή φορά επανέλαβε τα ίδια μέτρα που επιδοτούν την ανεργία, αντί να στηρίζουν την εργασία, τους μισθούς και το εισόδημα των εργαζομένων, και αυτάρεσκα επιβεβαίωσε ξανά την καταβολή μειωμένου δώρου των Χριστουγέννων.

Σε μία περίοδο που η φτωχοποίηση του ελληνικού λαού αυξάνεται ραγδαία και έχει φτάσει σε τραγικά επίπεδα, εξήγγειλε έκτακτη βοήθεια μόνο σε όσα νοικοκυριά βρίσκονται σε ακραία φτώχεια με εφάπαξ έκτακτο επίδομα, μεσοσταθμικά κόστους 54 εκατ. ευρώ. Προφανώς, για την κυβέρνηση της ΝΔ, είναι αόρατοι οι χιλιάδες άλλοι συμπολίτες μας που δοκιμάζονται αυτήν την περίοδο επειδή έχασαν τη δουλειά τους, την επιχείρηση τους, είδαν δραματική μείωση των εισοδημάτων τους και αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα επιβίωσης.»

Αναλυτικά οι κυβερνητικές «ανακοινώσεις»

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε τα εξής:

1. Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται, δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Συνεπώς, είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή. Για αυτό το χρονικό διάστημα, καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αναλογικά, και όλες οι ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.

Το μέτρο ήδη υλοποιείται από το υπουργείο Εργασίας, μέσω πλατφόρμας του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

2. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ, καθώς και αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών. Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών.

Το μέτρο νομοθετήθηκε προχθές, δημοσιεύθηκε χθες βράδυ στο ΦΕΚ, και η σχετική Υπουργική Απόφαση θα υπογραφεί έως αύριο.

3. Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων. Επιπλέον, δανειολήπτες που πλήττονται, έχουν ήδη αρχίσει να επωφελούνται από τη στήριξη που τους παρέχει το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» που εγκρίθηκε την προηγούμενη Παρασκευή από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και το οποίο εστιάζει στη σημαντική κρατική επιδότηση δόσεων- εξυπηρετούμενων και μη- δανείων.

Η καταβολή της επιδότησης από το Δημόσιο θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, σημαντικός αριθμός δικαιούχων δανειοληπτών, ήδη ωφελείται. Και αυτό διότι οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει και προαφαιρούν το ποσό που αναλογεί στην κρατική επιδότηση του δανείου, με αποτέλεσμα το ποσό που καλούνται να καταβάλουν οι συνεπείς δανειολήπτες να είναι εξαιρετικά χαμηλό.

4. Οι επιχειρήσεις που πλήττονται, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία που μισθώνουν εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία που μισθώνουν τα τέκνα τους.

Το μέτρο νομοθετήθηκε προχθές, δημοσιεύθηκε χθες βράδυ στο ΦΕΚ, και η σχετική Υπουργική Απόφαση θα υπογραφεί έως αύριο.

Επιπλέον, από τον Νοέμβριο, για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν αυτά τα ακίνητα, το 1/2 της ζημίας τους θα τους καταβάλλεται άμεσα και απευθείας.

5. Αναστέλλονται κατά 75 ημέρες οι πληρωμές επιταγών που λήγουν έως 31 Δεκεμβρίου 2020. Το μέτρο αφορά σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή με κρατική εντολή ή έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία. Ως πληγείσες επιχειρήσεις θεωρούνται αυτές που εμφανίζουν μειωμένο κύκλο εργασιών κατά το διάστημα Απριλίου- Σεπτεμβρίου 2020 μεγαλύτερο του 50% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του αντίστοιχου διαστήματος του 2019.

Δεν καταχωρίζονται σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, αξιόγραφα από τις εν λόγω επιχειρήσεις, επί των οποίων έχει βεβαιωθεί αδυναμία πληρωμής από την πληρώτρια τράπεζα, από την 6η Νοεμβρίου έως τη δημοσίευση του νόμου, εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους. Η διάταξη δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ χθες βράδυ.

6. Διευρύνεται, σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους, η λίστα των επιχειρήσεων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην 4η «επιστρεπτέα προκαταβολή». Δικαίωμα συμμετοχής έχουν, πλέον, όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζόμενους ή διαθέτουν ταμειακή μηχανή, συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς τα 300 ευρώ. Ειδικά οι επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα έχει ανασταλεί με κρατική εντολή ή έχουν έδρα σε περιοχές που έχουν πληγεί από τον «Ιανό», δικαιούνται να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου.

Επίσης, αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής και οι νέες επιχειρήσεις που έχουν θετικά έσοδα για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο 2020, με βάση αναφοράς τον τζίρο Ιουλίου- Αυγούστου για όσες τηρούν διπλογραφικό σύστημα, και με βάση τον τζίρο του γ' τριμήνου για όσες τηρούν απλογραφικό σύστημα. Σημειώνεται ότι το 50% του ποσού της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, με τον όρο η επιχείρηση να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο απασχολούμενων έως τις 31 Μαρτίου 2021.

Εντός των αμέσως επόμενων ημερών θα ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, όπου θα εμφανίζεται, απευθείας πλέον, το ποσό της ενίσχυσης που δικαιούται η επιχείρηση εφόσον πληροί τα κριτήρια ένταξης. Έτσι, την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθούν τα ποσά στους δικαιούχους. Σε κάθε περίπτωση, η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Νοεμβρίου.

Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας μέσω της 4ης «επιστρεπτέας προκαταβολής» ενισχύεται και ανέρχεται πλέον στα 1,2 δισ. ευρώ. Οπότε, μαζί με τον επόμενο κύκλο (τον 5ο) που θα υλοποιηθεί τον Δεκέμβριο, θα ξεπεράσουν αθροιστικά τα 5 δισ. ευρώ οι χρηματοδοτήσεις εντός του 2020. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει επέκταση αυτής της χρηματοδότησης και το 2021.

7. Σε συνέχεια της πρόσφατης τοποθέτησης του πρωθυπουργού στη Βουλή, οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, με την τακτική καταβολή του τον Δεκέμβριο, θα λάβουν το διπλάσιο ύψος ενίσχυσης. Η ενίσχυση αφορά σε 482.335 ευάλωτους πολίτες, οι οποίοι ανήκουν σε 256.562 νοικοκυριά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)