to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:23 | 18.11.2020

Πολιτική

Οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καταδικάζουν τον ανεξέλεγκτο κυβερνητικό αυταρχισμό

Οι Νομαρχιακές Επιτροπές και Οργανώσεις Μελών του του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καταδικάζουν τον ανεξέλεγκτο κυβερνητικό αυταρχισμό που εκδηλώθηκε χθες στην επέτειο της 17ης Νοέμβρη


Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης: Όργιο καταστολής από την επιτελική κυβέρνηση της Ν.Δ.

Η Θεσσαλονίκη χθες έγινε για άλλη μια φόρα μάρτυρας της μοναδικής πολιτικής για την οποία δείχνει ζήλο η Νέα Δημοκρατία: την αστυνομοκρατία και την καταστολή. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, διάλεξε την ημέρα της επετείου του Πολυτεχνείου για να αλλάξει την ατζέντα της δημόσιας συζήτησης. Με έναν βίαιο και καθόλου κεκαλυμμένο τρόπο, για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είχε από νωρίς προειδοποιήσει ότι θα δεν θα φέρει αποτελέσματα.

Από την ημέρα που ανακοινώθηκε η αντισυνταγματική απόφαση της ΕΛΑΣ, δια χειρός Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, υπήρξαν σφοδρότατες αντιδράσεις. Όχι επειδή η Αριστερά δεν αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της πανδημίας, αλλά επειδή τα καθολικά μέτρα απαγόρευσης -που παραπέμπουν σε άλλες μνήμες- χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια συνεννόηση, προεξοφλούσαν ότι δεν μπορεί να τιμηθεί η σημαντική αυτή ημέρα για τη Δημοκρατία μας, τηρώντας τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης διάλεξε να τιμήσει την σημαντική αυτή επέτειο με κατάθεση στεφάνου στο Γεντί Κουλέ, σημείο όπου μαρτύρησαν αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα. Με αποστάσεις ασφαλείας και τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, απέδειξε ότι η καθολική απαγόρευση συναθροίσεων σε ολόκληρη τη χώρα θα ήταν απλά ένα κακόγουστο αστείο, εάν δεν ήταν τόσο σοβαρό.

Δεν μπορούμε όμως να μείνουμε αμέτοχοι μπροστά στα όσα εξελίχθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μια επίδειξη δύναμης και κρατικής καταστολής, απέναντι σε πολίτες που θέλησαν να κρατήσουν ζωντανό τον συμβολισμό της ημέρας, τηρώντας αποστάσεις κι αποφεύγοντας τον συνωστισμό. Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι η πλήρης απουσία προφυλάξεων από τους αστυνομικούς, τους οποίους η πολιτική ηγεσία αποφάσισε να στοιβάξει τον έναν επάνω στον άλλον -αδιαφορώντας για την υγεία τους- και τα όσα περιγράφουν οι προσαχθέντες για τον χώρο όπου μεταφέρθηκαν και κρατήθηκαν ώστε να περάσει η εικόνα «νόμος και τάξη».

Οι χθεσινές εικόνες ήταν η πιο τρανταχτή απόδειξη της έλλειψης οργανωμένου σχεδίου αλλά και του πανικού που χαρακτηρίζουν την «επιτελική» κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Την ίδια ώρα τα νοσοκομεία της πόλης εκπέμπουν εδώ και ημέρες σήμα απόγνωσης, και η κυβέρνηση μένει σταθερή στις εμμονές της: Αντί να προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, ζητάει από συνταξιούχους γιατρούς να επιστρέψουν για λίγους μήνες στα νοσοκομεία, ενώ προσφέρει σε ιδιώτες γιατρούς περισσότερα λεφτά από τον μισθό των εργαζομένων στο ΕΣΥ για να βοηθήσουν την κατάσταση. Οι δε επιχειρήσεις, έχουν αφεθεί στην τύχη τους, με μέτρα τα οποία δεν απέδωσαν ούτε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, με την ύφεση σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Το αποτέλεσμα από τη χθεσινή δράση της ΕΛΑΣ ήταν 6 συλλήψεις, 28 προσαγωγές και 94 βεβαιωμένα πρόστιμα των 300 ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταδικάζει το όργιο καταστολής και ζητάει την άμεση απελευθέρωση των πολιτών και την ακύρωση των προστίμων.

Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ιωαννίνων: Παρέκκλιση από τις δημοκρατικές αρχές και το κράτος δικαίου

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ιωαννίνων καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο τον ανεξέλεγκτο κυβερνητικό αυταρχισμό που εκδηλώθηκε χθες στην επέτειο της 17ης Νοέμβρη, τόσο στην Αθήνα όσο και σε πολλές άλλες πόλεις μεταξύ των οποίων και στην πόλη μας. Με χρήση αναίτιας και ωμής αστυνομικής βίας, εκατοντάδες προσαγωγές, προπηλακισμούς ειρηνικών πολιτών, δημοσιογράφων, ακόμα και βουλευτών της Αριστεράς, και αφού είχαν προηγηθεί συνεχείς και πρωτοφανείς αντιδημοκρατικές προκλήσεις όπως η αναστολή άρθρου του Συντάγματος, η απαγόρευση των συναθροίσεων πάνω από τρία άτομα, και η είσοδος δυνάμεων καταστολής από την κεντρική πύλη στον ιερό χώρο του Πολυτεχνείου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατέφυγε στην προβοκάτσια και την χρήση ωμής και αναιτιολόγητης βίας για να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες της για την ολοκληρωτική της αποτυχία στην αντιμετώπιση της πολλαπλής υγειονομικής, οικονομικής αλλά πλέον και θεσμικής κρίσης δημοκρατίας που οι πολιτικές της επέφεραν στη χώρα.
Στην πόλη μας, η εντελώς δυσανάλογη αστυνομική παρουσία θύμιζε πολεμικές συνθήκες – εναντίον ποιού εχθρού, άραγε…; Η βίαιη παρεμπόδιση πολιτών και οργανώσεων που ήθελαν να καταθέσουν στεφάνι και να αποτίσουν φόρο τιμής στο Μνημείο των Ηρώων Πολυτεχνείου ή ακόμη και απλών περαστικών, η απροκάλυπτη ωμή βία με αποτέλεσμα τραυματισμούς εναντίον των εστιακών φοιτητών που όλη η πόλη είδε στα βραδινά δελτία ειδήσεων, οι δεκάδες αναίτιες προσαγωγές και το γενικευμένο κλίμα τρομοκρατίας, ο ωμός αυταρχισμός που βίωσε χθες ολόκληρη η χώρα, δεν θυμίζουν σε τίποτε μια ευνομούμενη Ευρωπαϊκή χώρα, και είναι η μεγαλύτερη απόδειξη αδυναμίας και απομόνωσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη - Χρυσοχοϊδη. Απομόνωση πρώτα από όλα μέσα στην κοινωνία που καταλαβαίνει πια ότι αυτή η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται ούτε για τη δημόσια υγεία ούτε για την οικονομική στήριξη που η χώρα και ο εργαζόμενος λαός χρειάζεται. Γιατί χθες ο μόνος που δεν τηρούσε τα υγειονομικά μέτρα ήταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις εντολές που είχε δώσει στην ελληνική αστυνομία.
Για όλη αυτή την παρέκκλιση από τις δημοκρατικές αρχές και το κράτος δικαίου μιας ευνομούμενης πολιτείας, υπάρχουν ευθύνες. Ευθύνες σε κάθε επίπεδο, οι  οποίες ζητάμε να αποδοθούν άμεσα. Όμως η πρωταρχική και κύρια ευθύνη, είναι της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που θέλησε να καλύψει την παταγώδη αποτυχία της σε όλους τους τομείς, με ένα πανελλήνιο κρεσέντο ωμής βίας που μας επαναφέρει πίσω σε σκοτεινές εποχές. Και τις δικές της ευθύνες για αυτή την αντιδημοκρατική εκτροπή θα τις αποδώσει, αργά ή γρήγορα, ο δημοκρατικός Ελληνικός λαός.

Οργάνωση Μελών Κω: Η κυβέρνηση κάνει το μόνο που ξέρει καλά: Τρόμο και καταστολή!!!

Η απαγόρευση της συμβολικής εκδήλωσης του Εργατικού Κέντρου Βόρειας Δωδεκανήσου στην Κω από τη Β΄ Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου, με την αυταρχική και προδήλως αντισυνταγματική απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι μία ακόμη απόδειξη πως η σημερινή κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα μας σε εποχές, που ο λαός μας δε θέλει να ξαναζήσει.
Η κυβέρνηση της ΝΔ δε νοιάζεται ούτε για τη δημόσια υγεία ούτε για τη στήριξη των συμπολιτών μας που στενάζουν λόγω της αδυναμίας, της ανικανότητας αλλά και των ιδεολογικών αγκυλώσεών της να διαχειριστεί τις συνέπειες της πανδημίας,
Αυτό που επιδιώκει  πρωτίστως είναι να χρησιμοποιήσει τον φόβο  των ανθρώπων για τη ζωή τους, ώστε να καταστείλει κάθε   πιθανότητα οργανωμένης πολιτικής κριτικής  παρέμβασης και  συλλογικής κινηματικής έκφρασης, ενοχοποιώντας την ως  ανεύθυνη  απέναντι στην κοινωνία.
Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να βάλει σε καραντίνα τις φετινές εκδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου ο δημοκρατικός κόσμος της χώρας μας τίμησε, τηρώντας τα αναγκαία υγειονομικά πρωτόκολλα, τους αγώνες του λαού μας για δημοκρατία και ελευθερία.
Η Αριστερά στο σύνολο της, με εμβληματικές   πράξεις  συνεννόησης, αλληλεγγύης και κοινής έκφρασης μεταξύ των διαφορετικών ρευμάτων και εκφράσεων της, έδωσε ένα ηχηρό  μήνυμα και κατόρθωσε να σπάσει στην πράξη την αντιδημοκρατική τακτική της κυβέρνησης.
Ο λαός μας και οι εργαζόμενοι απέδειξαν και χτες ότι ξέρουν και μπορούν να υπερασπιστούν το κράτος δικαίου και στον βαθμό που τους αναλογεί τη δημόσια υγεία.
Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του είναι σίγουρο πως δεν μπορούν!!!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)