to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Παραπλάνηση

Το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή με μια ερώτηση Μπογδάνου για τους εορτασμούς του Πολυτεχνείου


Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που αρέσκεται να δηλώνει «σοσιαλδημοκράτης κεντρώος πολιτικός», είναι γνωστό ότι δεν έχει πολύ καλή σχέση με το διάβασμα.  Έτσι παραβίασε μια βασική διδαχή του Νορμπέρτο Μπόμπιο: «Μια δημοκρατία, για να μπορέσει να επιβιώσει και να ενισχυθεί, χρειάζεται τη μέγιστη επέκταση της σχέσης αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και επομένως την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απαγόρευση της στρατηγικής της προσποίησης και της παραπλάνησης».

Αντιμέτωπη με τις τραγικές επιπτώσεις της πολιτικής της στη δημόσια Υγεία και τη διογκούμενη δυσαρέσκεια των πολιτών για όσα δεν έπραξε και δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει στα νοσοκομεία, στις συγκοινωνίες, στα σχολεία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε συνειδητά την επικοινωνιακή προσπάθεια να αλλάξει ατζέντα. Προφανής στόχος το να κρύψει από τα μάτια των πολιτών τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, θανάτων, διασωληνωμένων, αλλά και των ρυθμίσεων κατά του κόσμου της εργασίας.

Η προσπάθεια απόκρυψης ευθυνών απαιτούσε την καταφυγή σε μια επιχείρηση παραπλάνησης, με την απόδοση της διασποράς του ιού στην κοινωνία και την αντιπολίτευση. Το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή με μια ερώτηση Μπογδάνου για τους εορτασμούς του Πολυτεχνείου. Ο Μητσοτάκης πήρε τη σκυτάλη επιχειρώντας να προβοκάρει μέσα στη Βουλή την Αριστερά. Κι όταν η προσπάθεια έπεσε στο κενό, ανέλαβε ο Χρυσοχοΐδης. Παρακάμπτοντας τον νόμο του, που εξαιρούσε την πορεία του Πολυτεχνείου, έβαλε τον αρχηγό της αστυνομίας να εκδώσει τετραήμερη απαγόρευση συναθροίσεων καθ’ άπασαν την επικράτεια. Μια απαγόρευση που, ως ύφος και ουσία, προκάλεσε την αντίδραση ακόμα και της  Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ενώ είναι προφανές ότι, ξυπνώντας τις χειρότερες μνήμες ελληνικής Δεξιάς, αποσκοπούσε στην πρόκληση μαζικής αντίδρασης στους δρόμους.

Δεν έπιασε. Η επιλογή του μαρτυρικού χώρου του ΕΑΤ - ΕΣΑ ως τόπου απόδοσης τιμής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου έδειξε σε όλους αυτό που η Ιστορία έχει αποδείξει: Η Αριστερά ξέρει να υπερασπίζεται τόσο τη δημόσια υγεία όσο και το κράτος δικαίου. Αυτή η εικόνα, που ανέτρεπε κάθε επικοινωνιακό σχεδιασμό Χρυσοχοΐδη - Μητσοτάκη, οδήγησε στη ρίψη χημικών για να στηθεί ξανά το γνωστό αφήγημα για τα κανάλια. Η καταστολή, σε συνδυασμό με το πτωχευτικό και την επίθεση στον κόσμο της εργασίας, τραυματίζουν τη σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών, που έλεγε ο Μπόμπιο, αποδυναμώνοντας τη δημοκρατία...

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)