to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κίνδυνος να μείνουν χωρίς δώρο Χριστουγέννων 1,5 εκατ. εργαζόμενοι

Γιατί το δώρο Χριστουγέννων 2020 θα είναι μειωμένο πάνω από 50% για όσους έχουν μπει σε αναστολή σύμβασης εργασίας


 

Από τις μέχρι τώρα δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας προκαλείται πολύ μεγάλη σύγχυση όσον αφορά τη βάση υπολογισμού της κρατικής συμμετοχής στο δώρο Χριστουγέννων. Ειδικότερα αν η βάση για την καταβολή της αναλογικής αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα είναι τα 534 της πρώτης καραντίνας ή τα 800 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού που ανακοινώθηκε μαζί με το lockdown του Νοεμβρίου.

Ωστόσο κοινός παρονομαστής για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είναι ότι "το δώρο Χριστουγέννων θα καταβληθεί εξ ολοκλήρου από τους εργοδότες έως τις 21 Δεκεμβρίου", χωρίς όμως να διευκρινίζεται πότε (κάποτε στο μέλλον;) θα καταβληθεί στους εργοδότες και τις επιχειρήσεις, που είτε μπήκαν στους ΚΑΔ είτε προχώρησαν σε αναστολή των συμβάσεων εργασίας, η αναλογία της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Μείωση δώρου πάνω από 50%

Με άλλα λόγια το υπουργείο Εργασίας καλεί σε περίπου 40 ημέρες όλους τους εργοδότες -και των κλειστών επιχειρήσεων- να καταβάλουν το δώρο Χριστουγέννων. Ωστόσο, όσον αφορά τους εργαζόμενους, το δώρο Χριστουγέννων 2020 θα είναι μειωμένο πάνω από 50%, διότι θα υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Δηλαδή το δώρο δεν θα υπολογιστεί επί του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου, αλλά, για όσο αυτός τελεί σε αναστολή, αυτό θα υπολογίζεται επί του επιδόματος των 534 ευρώ. Ο εργοδότης θα πληρώσει την αναλογία για τις ημέρες εργασίας από 1η Μαΐου 2020 και το κράτος την αναλογία επί των 534 ευρώ για το διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας.

Για παράδειγμα, αν ένας εργαζόμενος που πληρώνεται με 1.200 ευρώ τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας από τον Μάιο του 2020 μέχρι και το τέλος του έτους, τότε αντί για 1.200 ευρώ δώρο Χριστουγέννων θα λάβει το ποσό των 534 ευρώ, δηλαδή δώρο μειωμένο κατά 55,5%!

Οδηγός το δώρο Πάσχα

 

Με βάση την εμπειρία της καταβολής του δώρου Πάσχα, το δώρο των Χριστουγέννων είναι πολύ πιθανό να μην φτάσει στις τσέπες τουλάχιστον 1,5 εκατ. εργαζομένων έως τις 21 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας τον περασμένο Απρίλιο με ΠΝΠ μετέθεσαν την καταβολή του δώρου Πάσχα για τον Ιούνιο και η πλειονότητα των εργαζομένων έλαβε το δώρο τέλος Ιουνίου και αρχές Ιουλίου, ενώ η κρατική αποζημίωση στις επιχειρήσεις άρχισε να φτάνει από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά!

Διονύσης Τεμπονέρας: Παραμονεύουν παραβατικότητα και εκβιασμοί

"Αν τελικά επιλεγεί να πληρωθεί το δώρο αναστολής από τον εργοδότη, θα έχουμε μια τελείως διαφορετική προσέγγιση από αυτή του Πάσχα. Διότι τότε υπολογίστηκαν κανονικά και οι εισφορές, αλλά και ο φόρος. Με βάση τα όσα ισχύουν για τα 534 ευρώ, αυτά είναι χωρίς κρατήσεις και προσαυξήσεις. Πώς είναι λοιπόν δυνατόν να έχουμε μια τέτοια διαφορετική μεταχείριση; Τι θα γίνει με τις ασφαλιστικές εισφορές;

Επίσης δεν έχει διευκρινιστεί αν τελικά το δώρο θα έχει φορολογικές κρατήσεις, δεν έχει διευκρινιστεί αν θα υπολογιστεί η προσαύξηση του 0,4166. Θα εμφανιστεί στην ΑΠΔ και στην Προσωρινή ΦΜΥ (μηνιαίες βεβαιώσεις αποδοχών);» είναι τα ερωτήματα που θέτει ο δικηγόρος - εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας.

"Η κυβέρνηση, αντί να αναπληρώσει τον ονομαστικό 13ο μισθό ώστε να λειτουργήσει υποτυπωδώς η χριστουγεννιάτικη αγορά, να ενισχύσει το εισόδημα των εργαζομένων και να ελαφρύνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καλεί τις τελευταίες, σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας τους, να δώσουν στους εργαζομένους τους έναν ολόκληρο μισθό μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.

Η στοχευμένη αυτή τακτική μοναδικό αποτέλεσμα θα έχει να εκτοξευθούν η παραβατικότητα και η αυθαιρεσία και οι εργαζόμενοι να εκβιαστούν στυγνά ώστε να "βάλουν πλάτη".

Ενώ τον Απρίλιο η κυβέρνηση είχε δώσει ακόμα και παράταση στην καταβολή του επιδόματος Πάσχα (μέχρι 30.6.2020), αφού οι επιχειρήσεις ήταν κλειστές, τώρα, με μια αλλοπρόσαλλη επιλογή, στρώνει το έδαφος σε χιλιάδες ποινικές διώξεις.

«Πρόκειται είτε για την απόλυτη άγνοια της λειτουργίας της αγοράς είτε, ακόμα χειρότερα, για στοχευμένη μεθόδευση που στόχο έχει να πλήξει το εισόδημα των μικρομεσαίων πολιτών" καταλήγει ο Δ. Τεμπονέρας.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)