to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:17 | 15.11.2020

Διεθνή

Φιέστα – πρόκληση στην παραλία Βαρωσίων

Αυτή την ώρα αναμένεται στην παραλία των κατεχόμενων Βαρωσίων ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στα κατεχόμενα, προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.


Κάτω από καταρρακτώδη βροχόπτωση έφτασε στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το απόγευμα της Κυριακής (15/11). Ο Τούρκος Πρόεδρος συνοδευόταν από τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ και Τούρκους αξιωματούχους.

Δεκάδες τηλεοπτικά συνεργεία κόσμο έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο όπου αναμένεται ο Τούρκος πρόεδρος.

Κατά μήκος της παραλίας των Βαρωσίων, στην περιοχή της Λεωφόρου Κέννεντυ έχουν στηθεί τραπέζια ροτόντες καθώς και ξύλινα τραπεζάκια, όπου θα παρατεθεί γεύμα προς τιμή του προέδρου, ενώ ακριβώς πάνω στην όχθη, έχει διαμορφωθεί ειδικά ο χώρος για την υποδοχή του Ρ.Τ. Ερντογάν και των Τούρκων αξιωματούχων, που τον συνοδεύουν. Έντονη είναι η παρουσία του στρατού και της αστυνομίας του κατοχικού καθεστώτος.

Τεράστιες σημαίες, τουρκικές και του κατοχικού καθεστώτος, έχουν αναρτηθεί σε πολυκατοικίες οι οποίες είναι ορατές από το σημείο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έφτασε στα κατεχόμενα από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και νωρίτερα το μεσημέρι παρέστη σε τελετή στο μνημείο του Τουρκοκύπριου πολιτικού Φαζίλ Κιουτσούκ.

Στη συνέχεια από κ. Ερντογάν παρακολούθησε παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία.

ΥΠ.ΕΞ.: Πρωτοφανής πρόκληση η επίσκεψη Ερντογάν στα Βαρώσια

Την έντονή αντίδρασή του εξέφρασε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για την προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα Βαρώσια.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του προηγούμενου μήνα ο Ερντογάν αποφάσισε να ανοίξει την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, προκαλώντας την οργή της Κύπρου αλλά και την παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζήτησε την ακύρωση της σχετικής απόφασης από την Άγκυρα.

Ωστόσο ο Ερντογάν, ως συνήθως, δεν πτοήθηκε από τις αντιδράσεις, αλλά μεταβαίνει τώρα στα Βαρώσια για... πινκίν –όπως έχει αναφέρει– με τον νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στα Βαρώσια, «ανήμερα της "επετείου" της μονομερούς και παράνομης ανακήρυξης της τουρκοκυπριακής οντότητας στα κατεχόμενα, αποτελεί μια πρωτοφανή πρόκληση, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», τονίζει σε σημερινή του ανακοίνωση το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ, υπογραμμίζοντας πως η ενέργεια αυτή «προστίθεται στην συνεχή και αυξανόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο».

Παράλληλα, το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. εξέφρασε την προσδοκία του αυτή η νέα προκλητική ενέργεια να συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, ενώ επανέλαβε τη θέση του περί επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Γ. Κατρούγκαλος: Βάναυση προσβολή

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ότι η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αμμόχωστο συνιστά «βάναυση προσβολή» του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να αγωνίζεται, μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Γκουτιέρες και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών «στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

tags: κύπρος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)