to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:31 | 10.11.2020

Οικονομία

Ευκλ. Τσακαλώτος: Η λογική της ΝΔ είναι μικρότερο ΕΣΥ, μεγαλύτερος συνωστισμός στα ΜΜΜ, μεγαλύτερες τάξεις στα σχολεία (βίντεο)

Σημεία από την τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Συντονιστή Οικονομικού Κύκλου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην συζήτηση για τον απολογισμό του Προϋπολογισμού του 2020


Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκίνησε την τοποθέτηση του μεμφόμενος την κυβέρνηση για τις λάθος προβλέψεις της και την υπερβολική της αισιοδοξία, λέγοντας ότι το σενάριο βάσης που κατέθεσε στον προϋπολογισμό του 2020 ήταν επί της ουσίας το αισιόδοξο σενάριο, όπως άλλωστε αποδεικνύεται από την πραγματικότητα.

Απευθυνόμενος στον κ. Σκυλακάκη του είπε ότι είναι αδιανόητο να επαναλαμβάνει σήμερα όσα έλεγε ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά για σπατάλες του κράτους και διερωτήθηκε ποιες ήταν οι σπατάλες.

Ήταν σπατάλη τα σχολικά γεύματα;

Ήταν σπατάλη το επίδομα ενοικίου σε μια χώρα που δεν είχε μέχρι τότε καμία στεγαστική πολιτική;

Ήταν σπατάλη  το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης ;

Συνέχισε λέγοντας ότι ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι το βασικό μάθημα που πρέπει να πάρουμε από την αναθεώρηση του ΑΕΠ ήταν ότι πρέπει να ξαναδούμε την υπερφορολόγηση και του αντέτεινε ότι είναι ένα ζήτημα η υπερφορολόγηση και άλλο ζήτημα –πιο κρίσιμο– η κατανομή των φόρων

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η ΝΔ πραγματικά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση. Γιατί η λογική της ΝΔ είναι «λιγότεροι φόροι και ας έχουμε μικρότερο κράτος», το οποίο και σημαίνει μικρότερο ΕΣΥ, μεγαλύτερος συνωστισμός στα ΜΜΜ,  μεγαλύτερες τάξεις στα σχολεία.

Και αυτό, τι στιγμή που όλος ο κόσμος μιλάει για στήριξη του κράτους και για την αναγκαιότητα δαπανών. Και σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Πέτσας μόλις τον Σεπτέμβριο μιλούσε για σπατάλη στις ΜΕΘ.

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η ΝΔ έχει μια ευκαιρία, γιατί οι πιο πολλοί οικονομολόγοι λένε ότι παρότι θα έχουμε μεγάλο χρέος, το γεγονός ότι θα έχουμε χαμηλά επιτόκια και ανάπτυξη μεγαλύτερη από αυτά, σημαίνει ότι θα μπορούμε να έχουμε ελλείματα για κάποια χρόνια χωρίς να αυξηθεί ο λόγος χρέους/ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας  λόγω της σχέσης επιτοκίων και ανάπτυξης και δεν θα χρειάζεται άμεσα δημοσιονομική προσαρμογή.

Σημείωσε όμως, ότι η ΝΔ δεν θα αξιοποιήσει την ευκαιρία για να φτιάξει το κράτος.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκλεισε την τοποθέτηση του επαναλαμβάνοντας το πάγιο αίτημα του προς την κυβέρνηση. Να εμπλακούν τουλάχιστον σε έναν σοβαρό διάλογο. Όταν τα κείμενα τους παραδέχονται ότι η χώρα δανείζεται με χαμηλό επιτόκιο γιατί υπάρχει το μαξιλάρι και έχει ρυθμιστεί το χρέος οι ίδιοι δεν μπορούν να το αποσιωπούν στους λόγους τους.

Και προειδοποίησε τη ΝΔ ότι όταν θα χειροτερεύσουν τα πράγματα στην οικονομία και ο κόσμος θα δει τις ελλείψεις παντού (παιδεία, υγεία κλπ) θα καταλάβει ότι όσα λέει η ΝΔ απευθύνονται κυρίως στον φιλικό σε εκείνη τύπο. Και δεν τα λέει γιατί θέλει να στηρίξει την πραγματική οικονομία. Γιατί η προσδοκία  της ΝΔ είναι να γυρίσει στο μοντέλο που μας έφερε στην κρίση και όχι να πάει σε ένα μοντέλο βιώσιμο  και διαφορετικό.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)