to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:03 | 01.11.2020

Κοινωνία

Μετρούν τις πληγές τους Σάμος, Σμύρνη, Χίος - Στην Ευρωβουλή φέρνει το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητά την ενεργοποίηση του rescEU

Ασταμάτητος είναι ο πόνος των δύο λαών σε Ελλάδα και Τουρκία για τους νεκρούς της Σάμου και της Σμύρνης. Ο θάνατος των δύο νέων έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο, ενώ στους 51 έφτασαν οι νεκροί στη Σμύρνη, με τις έρευνες να συνεχίζονται. Στην Ευρωβουλή έφερε το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καλώντας στην έκτακτη ενεργοποίηση του μηχανισμού rescEU για τη Σάμο. Νέες προκλήσεις του «γιαλατζί σουλτάνου» εν μέσω πένθους με νέα Navtex για έρευνες στη Ρόδο, αντι-Navtex και αυστηρά μηνύματα από Δένδια και Τσίπρα.


Ανοιχτές ακόμα παραμένουν οι πληγές του φονικού σεισμού που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινων ζωών και μεγάλων υλικών ζημιών τόσο σε Σάμο, όσο και τη Σμύρνη.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και η Χίος εχθές έπειτα από τη συνεδρίαση του έκτακτου Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου, με όλες τις εκπαιδευτικές μονάδες του νησιού όλων των βαθμίδων να παραμένουν κλειστές μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι.

Στο Βαθύ της Σάμου οι καταστροφές και οι ζημιές είναι εμφανείς. Ό,τι παλιό πετρόχτιστο κτίριο υπήρχε έχει υποστεί από μικρές φθορές μέχρι και ολική καταστροφή. Κατά μήκος του λιμανιού οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων προσπαθούν να μαζέψουν τα νερά που δημιούργησαν τα παλιρροϊκά κύματα (τρία μικρά "τσουνάμι") που ακολούθησαν μετά την μεγάλη σεισμική δόνηση. Πέτρες, νερά, φθορές, χώματα είναι τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν το σκηνικό γύρω από το Βαθύ της Σάμου.

Έως το τέλος της χθεσινής ημέρας πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες σε 215 κτίρια στο Βαθύ και στο Καρλόβασι, σε 14 σχολικές μονάδες στο Βαθύ και στο Άνω Βαθύ, στα δύο λιμάνια του νησιού, στο Βαθύ και στο Καρλόβασι αντίστοιχα, στην Εκκλησία Κοίμησης της Θεοτόκου στο Καρλόβασι και στα 5 κτίρια, που είναι φοιτητικές εστίες στο Καρλόβασι.

Κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης, εξειδικευμένο στις λιμενικές υποδομές, πραγματοποιεί επιθεώρηση στα λιμάνια του νησιού, που έχουν υποστεί ζημιές από τη σεισμική δόνηση. Παράλληλα, οι πέντε μηχανικοί της ΚΤΥΠ Α.Ε. έχουν ξεκινήσει επιθεώρηση σε σχολικές μονάδες και στις μονάδες υγείας του νησιού.

Στην ευρωβουλή έφερε το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ: Να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός rescEU για τη Σάμο

Κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Γεωργούλης και Πέτρος Κόκκαλης, με σκοπό την στήριξη των πληγέντων μέσω της «άμεσης ενεργοποίησης» του rescEU.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε πως τώρα «είναι η ώρα της αλληλεγγύης», καλώντας την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις.

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία

Ωστόσο, σήμερα το πρωί, η τουρκική πλευρά εξέδωσε νέα Navtex για έρευνες νότια της Ρόδου. Η ελληνική πλευρά απάντησε με αντι-Navtex, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, να καλεί τη γειτονική χώρα να προχωρήσει σε ανάκληση της κίνησης αυτής.

«Δυστυχώς η Τουρκία με την έκδοση νέας παράνομης Navtex για την περίοδο 1-14 Νοεμβρίου, με την οποία δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι συνεχίζει να αγνοεί τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η ενέργεια αυτή δημιουργεί περαιτέρω ένταση σε μια ευάλωτη περιοχή στην οποία η προσοχή είναι αυτή τη στιγμή στραμμένη στην παροχή βοήθειας και στην έκφραση μηνυμάτων στήριξης και αλληλεγγύης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση συμμάχων και εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά.

Η «διπλωματία των Navtex οδηγεί σε ένταση και σύγκρουση», τόνισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Απέραντη θλίψη σε όλη τη χώρα για τον θάνατο των δύο νέων ανθρώπων

Συγκλονίζει ο πατέρας του Άρη, ο οποίος καταπλακώθηκε από τοίχο μαζί με τη φίλη του, Κλαίρη όταν ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ "χτύπησε" τη Σάμο. Μιλώντας στο STAR είπε ότι «είναι ό,τι πιο τραγικό μπορεί να συμβεί. Δύο ανθρώπινες ζωές χάθηκαν μέσα σε 2-3 δευτερόλεπτα. Ο θάνατος ήταν ακαριαίος». Όπως τόνισε «δύο λεπτά πριν γίνει η σεισμική δόνηση επικοινώνησα με τον γιο μου, τον Άρη. Τον ρώτησα "πού είναι" για να κανονίσουμε το απογευματινό πρόγραμμά μας. Μου λέει "είμαι έξω" και άκουγα γέλια. Είχε σχολάσει και πήγα κι εγώ στον ραδιοφωνικό σταθμό να πάρω τα πράγματά μου για να πάω για εξωτερικές δουλειές και εκείνη την ώρα έγινε ο σεισμός. Πετάχτηκα έξω. Στο λεπτό επάνω πήρα τηλέφωνο τον Άρη αλλά δεν απαντούσε. Υπέθεσα ότι είχε τρομάξει και ότι κάπου έχει αφήσει το κινητό και έφυγε. Ξαναπαίρνω τηλέφωνο αλλά πάλι δεν απαντούσε. Σκέφτηκα ότι κάτι έχει συμβεί στο παιδί γιατί αλλιώς θα έβρισκε τρόπο να με πάρει τηλέφωνο».

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη Σμύρνη: Ανασύρθηκε ζωντανός 70χρονος από τα συντρίμμια, 33 ώρες μετά τον φονικό σεισμό

Οι νεκροί στη Σμύρνη από τον ισχυρό σεισμό της Παρασκευής αυξήθηκαν στους 51, ανακοίνωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στα κατεστραμμένα κτίρια της περιοχής συνεχίζονται.

Σύμφωνα με την υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών (AFAD), στα συντρίμμια εντοπίστηκαν παγιδευμένοι και διασώθηκαν μέχρι στιγμής 104 άνθρωποι. Συνολικά οι τραυματίες ανέρχονται στους 896 και το 76% από αυτούς είχε πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία σήμερα το πρωί.

Οκτώ άνθρωποι νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με τον υπουργό υγείας Φαχρετίν Κοτζά.

Αχτίδα ζωής στα χαλάσματα

Ενας 70χρονος ανασύρθηκε νωρίς σήμερα το πρωί από τα ερείπια κτιρίου που είχε ισοπεδωθεί στην δυτική Τουρκία, όπου παρέμεινε παγιδευμένος για 33 ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στο Αιγαίο την Παρασκευή, από τον οποίο 49 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους στη χώρα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, τον οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων AFAD.

O 70χρονος, ο οποίος κατονομάστηκε ως ο Αχμέτ Τζιτίμ, ανασύρθηκε από τα συντρίμμια του κτιρίου κατοικιών "Riza Bey", ένα από τα 20 κατοικημένα κτίρια που κατέρρευσαν εξαιτίας του ισχυρού σεισμού της Παρασκευής.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 20 κτίρια καταστράφηκαν στην περιοχή Μπαϊρακλί της Σμύρνης, ενώ η τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών AFAD αύξησε τον απολογισμό των νεκρών από τον σεισμό σε 49 από 43 που είχε ανακοινώσει προηγουμένως.

"Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες που έχουμε, 49 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 896 τραυματίστηκαν", αναφέρει η AFAD σε ανακοίνωσή της.

Η υπηρεσία αυτή σημείωσε επίσης ότι ως τις 09:30 σήμερα το πρωί τοπική ώρα (08:30 ώρα Ελλάδος) συνολικά 850 μετασεισμοί είχαν γίνει αισθητοί στην Τουρκία με τους 40 από αυτούς να είναι μεγαλύτεροι των 4 βαθμών.

Μέχρι στιγμής συνολικά 682 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία, ενώ 214 εξακολουθούν να νοσηλεύονται στην Τουρκία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (Reuters-AFP-Sputnik-Anadolu) και real.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)