to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:09 | 31.10.2020

Πολιτική

Έφη Αχτσιόγλου: Κυβέρνηση αδιόρθωτη για τη δημόσια υγεία και για την οικονομική επιβίωση των πολιτών

«Στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας όχι απλώς επιμένει στα ίδια, απολύτως ανεπαρκή μέτρα, στην ίδια λανθασμένη κατεύθυνση που ακολουθεί εδώ και μήνες, αλλά πηγαίνει πιο πίσω και από τον κακό της εαυτό»


Αναλυτικά η δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

Την ώρα που με ευθύνη της κυβέρνησης χάθηκε ο έλεγχος στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, η ίδια τοποθετείται εκ νέου σήμερα με προκλητικό αυτοθαυμασμό και παντελή έλλειψη αυτοκριτικής.

Είναι εξωφρενικό ότι ούτε τούτη την ώρα, με το δημόσιο σύστημα υγείας στα όρια του, η κυβέρνηση προβλέπει κάποια ενίσχυσή του.

Στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας όχι απλώς επιμένει στα ίδια, απολύτως ανεπαρκή μέτρα, στην ίδια λανθασμένη κατεύθυνση που ακολουθεί εδώ και μήνες, αλλά πηγαίνει πιο πίσω και από τον κακό της εαυτό.

  • Καμία απευθείας επιχορήγηση των επιχειρήσεων που με ευθύνη της ίδιας της κυβέρνησης αναγκάζονται σε κλείσιμο, εστίαση, γυμναστήρια, επιχειρήσεις στον πολιτισμό κ.λπ.

  • Καμία αποζημίωση για τους επαγγελματίες.

  • Καμία κάλυψη των μισθών των εργαζομένων, καμία προστασία των σχέσεων εργασίας τους.

  • Μόνο επανάληψη της επιδότησης της ανεργίας, του επιδόματος φτωχοποίησης των 534 ευρώ, και της ασπιρίνης των αναστολών πληρωμών, που δεν καλύπτουν καν τις τρέχουσες οφειλές πλην ΦΠΑ Νοεμβρίου (!).

Την αποτυχία της κυβέρνησης την πληρώνουν για ακόμη μια φορά οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Κυβέρνηση αδιόρθωτη για τη δημόσια υγεία και για την οικονομική επιβίωση των πολιτών.

«Δεν διάβασατε την ανακοίνωση» απαντά το ΥΠΟΙΚ

Η κα. Αχτσιόγλου, σταθερά αδιόρθωτη, δεν διάβασε την ανακοίνωση.

Την καλούμε να τη διαβάσει.

Τα νέα μέτρα αφορούν εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, ανέργους, επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, και κυρίως τις μικρομεσαίες, και διαμορφώνονται σε 2,3 δισ. ευρώ επιπλέον μέχρι τα τέλη του έτους.

Να της υπενθυμίσουμε επίσης ότι επί υπουργίας της, το 2018, ο βασικός μισθός ήταν αυτό που ονομάζει σήμερα «επίδομα φτωχοποίησης» και 654.899 άνθρωποι – σχεδόν το 1/3 των εργαζομένων – απασχολούνταν με μερική απασχόληση και είχαν μέσο μεικτό μισθό 391,32 ευρώ τον μήνα.

Ελπίζουμε τα λάθη της, αυτή τη φορά, να οφείλονται σε βιασύνη, και όχι, και πάλι, σε άγνοια.

Αχτσιόγλου: Δυστυχώς όλοι τα καταλάβαμε τα «μέτρα»

Δυστυχώς για τον κ. Σταϊκούρα, όχι μόνο εγώ αλλά όλοι οι πολίτες και άκουσαν και διάβασαν και κατάλαβαν τα «μέτρα» που εξήγγειλε. Δυστυχώς για την ελληνική κοινωνία, ισχύουν όσα ήδη κατέγραψα στην πρώτη μου ανακοίνωση.

Καμία ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Καμία απευθείας επιχορήγηση των επιχειρήσεων που κλείνουν με ευθύνη της κυβέρνησης, καμία αποζημίωση για τους επαγγελματίες.

Καμία κάλυψη των μισθών των εργαζομένων, καμία προστασία των σχέσεων εργασίας τους, αλλά μόνο οι «επιλογές» της απόλυσης, της επιδοτούμενης ανεργίας και της μείωσης μισθών, που έχουν ήδη οδηγήσει σε 130.000 νέους ανέργους και το 12% των εργαζομένων με μισθούς έως 200 ευρώ.

Όσο για τον μισθό επί των ημερών μου στο υπουργείο Εργασίας, του υπενθυμίζουμε κάτι που μάλλον θέλει να ξεχάσει. Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά 11% και κατά 27% για τους νέους, με κατάργηση του ντροπιαστικού υποκατώτατου που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση της ΝΔ στην προηγούμενη θητεία του ίδιου στο υπουργείο Οικονομικών. Όλα αυτά τα γνωρίζει κάθε πολίτης της χώρας, όσο και αν ο κ. Σταϊκούρας παριστάνει τον… επισκέπτη.

Σε κάθε περίπτωση, ας δοκιμάσει ο υπουργός Οικονομικών να εξηγήσει την επάρκεια των «μέτρων του» στους εργαζόμενους στα καφέ, τα εστιατόρια, τον πολιτισμό, τα γυμναστήρια και τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που κλείνει.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)