to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:19 | 29.10.2020

πηγή: Αυγή

Κοινωνία

Δίκη Χρυσής Αυγής: Έφεση για μεγαλύτερες ποινές στο «διευθυντήριο» των ναζί

Έφεση από τον εισαγγελέα Εφετών για τις ποινές που επιβλήθηκαν στο διευθυντήριο της ΧΑ και στους δράστες της επίθεσης στον Αιγύπτιου αλιεργάτη


Μία εβδομάδα σχεδόν μετά την έκδοση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών που έστειλε στην φυλακή την συντριπτική πλειοψηφία των κατηγορουμένων στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, ο εισαγγελέας εφετών Στέλιος Κωσταρέλος άσκησε έφεση για το ύψος των ποινών που επιβλήθηκαν στους καταδικασθέντες ως διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση, κρίνοντας ότι έπρεπε να επιβληθούν μεγαλύτερες ποινές.

Η έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας, ο οποίος ήταν ο αναπληρωτής εισαγγελέας της έδρας και γνωρίζει καλά την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, αφορά και τους καταδικασθέντες για την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Αυγύπτιου αλλιεργάτη Αμπουσίντ Εμπάρακ, για την οποία φέρεται να αποφαίνεται ότι το δικαστήριο «δεν στάθμισε ορθά το βαθμό εγκληματικής διάθεσης των δραστών, ο οποίος ήταν ανθρωποκτόνος».

Σύμφωνα με πληροφορίες στο σκεπτικό της έφεσης του, ο εισαγγελικός λειτουργός σημειώνει για τους διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση (δηλαδή τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστο Παππά, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο) ότι: «Οι καταδικασθέντες ασκούσαν πλήρη κυριαρχία πάνω σε όλα τα εγκληματικά γεγονότα (ανθρωποκτονία Φύσσα, επίθεση κατά Αιγυπτίων αλιεργατών κλπ) αφού είχαν συγκροτήσει έναν πλήρη, αυτοματοποιημένο μηχανισμό, με δομή και ιεραρχία, ώστε οι επιδιώξεις της ηγεσίας να διαβιβάζονται και να εκτελούνται αμέσως από κατώτερα όργανα. Οι καταδικασθέντες δε χρειαζόταν να γνωρίζουν τον «εκτελεστή» ούτε να δώσουν ρητά την εντολή αφού τα εκτελεστικά όργανα ήταν «αντικαταστά».

Όσον αφορά την υπόθεση του αιγύπτιου αλλιεργάτη αναφέρει συγκεκριμένα ότι το δικαστήριο δεν στάθμισε ορθά το βαθμό εγκληματικής διάθεσης των δραστών αφού:

«α) τα αίτια που τους ώθησαν στην εκτέλεση του εγκλήματος για το οποίο καταδικάστηκαν ήταν ταπεινά, υποταγμένοι απόλυτα στην βούληση των διευθυντών της εγκληματικής οργάνωσης της χρυσής Αυγής,

β )προέβησαν στην πράξη χωρίς την παραμικρή αφορμή και γ) ο σκοπός τους ήταν ανθρωποκτόνος στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης. Μάλιστα σημειώνεται ότι η επίθεση είχε προαναγγελθεί δημόσια από τον Ιωάννη Λαγό».

Μετά την έφεση που ασκήθηκε από τον εισαγγελέα για τους συγκεκριμένους καταδικασθέντες το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν δεσμεύεται από το άρθρο 470 του ΚΠΔ που προβλέπει ότι το Εφετείο δεν μπορεί να επιβάλει μεγαλύτερη ποινή σε έναν κατηγορούμενο από αυτήν που επέβαλλε το πρωτόδικο δικαστήριο. Έτσι στην περίπτωση της Διεύθυνσης εγκληματικής Οργάνωσης οι ποινή των 13 ετών μπορεί να φτάσει και τα 15 χρόνια όπως και στην απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Ο εισαγγελέας Στ. Κωσταρέλλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν ασκήθηκε έφεση στην υπόθεση των συνεργών της δολοφονίας Φύσσα, όπως επίσης και για όσους καταδικάστηκαν για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση, και δεν έκανε δεκτό το αίτημα για μετατροπή της κατηγορίας για την επίθεση σε βάρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, από επικίνδυνη σωματική βλάβη σε απόπειρα ανθρωποκτονίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)