to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:28 | 29.10.2020

Πολιτική

Συνεχίζει να κρύβεται ο Μηταράκης για τις επαναπροωθήσεις: Αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις από πλευράς των ελληνικών αρχών δημοσιεύονται από διεθνή ΜΜΕ, Διεθνείς Οργανισμοί και ανθρωπιστικές οργανώσεις. Ο Ν. Μηταράκης αρνείται συνολικά την ανάμειξη της Ελλάδας στο θέμα, ενώ η Κομισιόν έχει ήδη απευθυνθεί προς την Frontex. Αντιδράει το Τμήμα Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής.


Την ώρα που η Κομισιόν καλεί τη Frontex για τις επαναπροωθήσεις, θέμα που έχει δει το θέμα της δημοσιότητας εδώ και εβδομάδες, ο υπουργός Νότης Μηταράκης αναγκάζεται, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, να ασχοληθεί με το θέμα. Ο υπουργός φαίνεται να μη διαφοροποιείται από το κυβερνητικό δόγμα της ολικής άρνησης των καταγγελιών.

Μόλις χθες, ο υπ. Μετανάστευσης μερικές ώρες μετά την απόφαση της Ίλβα Γιόχανσον να ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της Frontex, «καλωσόρισε», με ένα tweet στα αγγλικά, την κίνηση της Κομισιόν, σπεύδοντας - με μια σπάνια, αν όχι μοναδική ως τώρα κατηγορηματική διατύπωση - να δηλώσει πως «ήμασταν και είμαστε ξεκάθαροι πως η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε υποτιθέμενες επαναπροωθήσεις».

Έντονη είναι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ο οποίος μέσω του Τμήματος Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής στέλνει αυστηρό μήνυμα. Τονίζει προς την κυβέρνηση πως αυτές οι καταγγελίες «πρέπει να απαντηθούν άμεσα και τεκμηριωμένα, χωρίς μισόλογα και ήξεις αφήξεις. Οι αποτρόπαιες πράξεις που περιγράφονται υποτιμούν και προσβάλλουν τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των λιμενικών μας που την περίοδο 2015-2019 έκαναν υπέρβαση με πάνω από 430.000 διασώσεις στο Αιγαίο».

Πιο αναλυτικά το Τμήμα αναφέρει:

«Εδώ και μήνες καλείται καθημερινά ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και η Κυβέρνηση συνολικά να απαντήσει στις καταγγελίες που δημοσιεύουν διεθνή ΜΜΕ, Διεθνείς Οργανισμοί και ανθρωπιστικές οργανώσεις, για παράνομες επαναπροωθήσεις από πλευράς των ελληνικών αρχών.

Οι καταγγελίες ότι καταστρατηγούνται θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και ότι παραβιάζονται βάναυσα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι ιδιαίτερα σοβαρές και πρέπει να εξετάζονται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και να δίνονται απαντήσεις με στοιχεία.

Η Κυβέρνηση, στον αντίποδα, επέλεξε να ακολουθήσει μια τακτική ολικής άρνησης κατηγορώντας καταρχάς τους βουλευτές, τους ευρωβουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι αναπαράγουν την προπαγάνδα της Τουρκίας, και διαψεύδοντας, χωρίς όμως επαρκείς απαντήσεις, κορυφαίους θεσμικούς παράγοντες, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, η ίδια η αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπος ακόμα και ο Γερμανός Υφυπουργός Άμυνας,

Οι αρμόδιοι Υπουργοί και τα στελέχη της ΝΔ επέλεξαν, όλο αυτό το διάστημα, να διατυμπανίζουν ότι «δεν περνάει κανείς» και ότι «τα σύνορα φυλάσσονται αποτελεσματικά», θέλοντας να προβάλουν την μείωση των ροών, που οφείλεται κυρίως στην πανδημία και σε άλλους λόγους, ως δική τους επιτυχία, απευθυνόμενοι σε ένα ξενοφοβικό ακροατήριο εντός και εκτός της παράταξής τους.

Η χώρα βρίσκεται εκτεθειμένη σε διεθνές επίπεδο, λόγω της ιδεοληψίας και των αντιπροσφυγικών  πολιτικών  της Κυβέρνησης. Ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -υπό το βάρος των καταγγελιών- απαιτεί από την Ελλάδα το ελάχιστο: να εξετάσει σε συνεργασία με την Frontex τις καταγγελίες και να διασφαλίσει με στοιχεία ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με το δίκαιο της Ε.Ε.

Η Ελλάδα που την περίοδο 2015-2019 αποτέλεσε παράδειγμα αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της νομιμότητας, καλείται σήμερα, από πολλές και διαφορετικές πλευρές διεθνώς, να δώσει εξηγήσεις για πράξεις που δεν τιμούν το θυμικό και την ιστορική μνήμη του λαού μας.

Αυτές οι καταγγελίες πρέπει να απαντηθούν άμεσα και τεκμηριωμένα, χωρίς μισόλογα και «ήξεις αφήξεις». Οι αποτρόπαιες πράξεις που περιγράφονται υποτιμούν και προσβάλλουν τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των λιμενικών μας που την περίοδο 2015-2019 έκαναν υπέρβαση με πάνω από 430.000 διασώσεις στο Αιγαίο.

Η απαρέγκλιτη τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας δεν αποτελεί μόνο την αυτονόητη υποχρέωση της χώρας να προστατεύσει τις ανθρώπινες ζωές, αλλά και ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο απέναντι σε όποιον εργαλειοποιεί το προσφυγικό και επιβουλεύεται την ειρήνη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)